Baltoji Kauno gulbė vienai savaitei pakeis apdarą | Kas vyksta Kaune

Baltoji Kauno gulbė vienai savaitei pakeis apdarą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Baltąja gulbe ir kitais poetiškais epitetais vadinama Kauno rotušė jau šįvakar gerokai pakeis išvaizdą. Pradedant Europos širdies nepakankamumo renginių savaitę, vienas pagrindinių Kauno miesto simbolių bus apšviestas širdies spalva. Tokia šviesų instaliacija veiks visą artimiausią savaitę.

Pasak specialistų, širdies nepakankamumas – opi sveikatos problema. Vien Europos Sąjungoje ši liga diagnozuota apie 15 mln. žmonių. Tai sveikatos sutrikimas, kai širdis nepajėgia tinkamai prisipildyti krauju ir tinkamai jo išstumti.

Statistika liudija negailestingus skaičius: pusė susirgusiųjų po diagnozės nustatymo miršta per pirmuosius penkerius metus, o dešimt metų išgyvena tik ketvirtadalis žmonių.

„Pasaulyje širdies nepakankamumas nustatomas 1-2 proc. suaugusių gyventojų, o Lietuvoje šia liga serga per 100 tūkst. žmonių“, – pasakoja Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Širdies nepakankamumo ir ydų skyriaus vadovė, kardiologė doc. dr. Diana Žaliaduonytė-Pekšienė.

Pasak jos, žmonėms senstant, širdies nepakankamumo rizika didėja. Tarp vyresnių nei 70 metų žmonių šios ligos paplitimas pasiekia net 10 proc. Ji ne tik grėsminga gyvybei ir siejama su dideliu mirštamumu, bet ir su sunkiu sergamumu – sunkiai išreikštais simptomais, ženkliu žmogaus gyvenimo kokybės pablogėjimu, gausiu vaistų vartojimu, dažnu ir ilgu gydymusi ligoninėse, kai kuriais atvejais – sudėtingomis intervencinėmis kardiologinėmis ar kardiochirurginėmis procedūromis, taikant širdies resinchronizuojantį gydymą, implantuojant skilvelius pavaduojančius prietaisus ar atliekant širdies transplantaciją.

Pacientus, sergančius šia liga, vargina net ir po nedidelio fizinio krūvio ar ramybės būsenoje atsirandantis dusulys, greitas nuovargis ir silpnumas, naktinis sausas kosulys, kojų tinimai, apetito sumažėjimas.

„Lėtinių kardiovaskulinių ligų pirminė ir antrinė profilaktika, o jau susirgus – adekvatus, savalaikis gydymas yra labai svarbi gydytojų, visuomenės ir valstybės užduotis“, – teigia prof. dr. Raimondas Kubilius, Lietuvos Širdies asociacijos prezidentas ir Kauno klinikų Reabilitacijos klinikos vadovas.

Kauno miesto savivaldybė pirmą kartą prisijungia prie didžiųjų Europos miestų ir Europos bei Lietuvos kardiologų ir drauge minės Pasaulinę širdies nepakankamumo savaitę. Solidarizuodamasi su visa Europa ir siekdama atkreipti visuomenės dėmesį į sekinantį ir visą gyvenimą trunkantį susirgimą – širdies nepakankamumą, savivaldybė raudona – širdies spalva – apšvies vieną gražiausių miesto pastatų – Kauno miesto Rotušę. Instaliacija veiks kasdien tamsiuoju paros metu iki gegužės 10-osios ryto.

Norint atkreipti visuomenės dėmesį, siekiant apsaugoti sveikus žmones nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei sulėtinti širdies nepakankamumo progresavimą jau sergantiems, kasmet gegužės pirmąjį savaitgalį ir pirmąją savaitę Europoje minima supratimo apie širdies nepakankamumą diena. Šiemet ją Kaune inicijuoja Kauno Klinikos, Lietuvos širdies asociacija, Lietuvos kardiologų draugija ir Širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacija.

Renginiai Kauno mieste:

Gegužės 3 d., 20 val., Rotušės aikštėje vyks Rotušės raudona spalva įžiebimo paminėjimas. Jame dalyvaus LSMU choras, Širdies nepakankamumo dienų organizatoriai, gydytojai, studentai.

Gegužės 11 d., 9-14 val., Širdies nepakankamumo savaitės renginiai Kauno klinikose ir Kauno miesto poliklinikose.

Gegužės 19 d. Kauno miesto Santakos aikštėje bus organizuojama „Širdies nepakankamumo popietė“, kur bus galimybė pasikonsultuoti su gydytojais, gydytojais-rezidentais ir kitais specialistais apie širdies nepakankamumo prevenciją, gydymo ypatumus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA