Muzikiniai „Alfa vakarai“: siekia išlaisvinti ir atlikėją, ir klausytoją | Kas vyksta Kaune

Muzikiniai „Alfa vakarai“: siekia išlaisvinti ir atlikėją, ir klausytoją

Organizatorių nuotr.

Visuomenėje labai gaji nuomonė, jog paaugliai nesidomi menu ir kultūra, o vakarus leidžia vakarėliuose arba prie kompiuterių ekranų. Tačiau šį stereotipą sėkmingai laužo Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos moksleiviai, jau ketverius metus kviesdami bendraamžius ir visus, mylinčius muziką, susiburti į nemokamus muzikinius vakarus, sunkiai telpančius į koncertų rėmus.

Taip Kaune prieš kelerius metus prasidėjo dabar jau tradicija tapę muzikiniai „Alfa vakarai“ Idėja dar 2015 metais gimė pirmajam organizatoriui Viktorui Orestui Vagusevičiui, kuris pajautė, jog konservatorijos moksleiviai neturi galimybės koncertuoti ir priprasti prie scenos. Mokykloje įvyko natūrali kaita, V. O. Vagusevičius mokslus baigė, bet idėja prigijo moksleiviams ir dabar mokyklos gyvenimas be „Alfa vakarų“ – sunkiai įsivaizduojamas.

„Anksčiau tokių koncertų, pasirodymų niekada nebuvo – vienintelė galimybė moksleiviams užlipti ant scenos būdavo egzaminai arba asmeniniai koncertai už mokyklos ribų, taigi muzikiniai vakarai tapo platforma gimnazistams pasirodyti, pajausti sceną,“ – pasakoja dabar prie organizacinio vairo stojęs Juozo Gruodžio konservatorijos vienuoliktokas Simas Šavenis.

Ugdo ne tik atlikėjus, bet ir klausytojus

Organizatorius pastebi, jog labai dažnai Kauno Juozo Gruodžio konservatorija yra siejama tik klasikos ir džiazo atlikimu – daugelis galvoja, jog tik tokią muziką čia atlieka moksleiviai. „Stengiamės publiką supažindinti su kiek įmanoma įvairesne muzika – mūsų vakaruose atliekami ir pop, ir roko, ir groove, ir net gi folkloro žanrų kūriniai,“ – pasakoja S. Šavenis.

Kita pamoka klausytojams – reakcija į muziką. Organizatorius primena, jog muzika reikia mėgautis, pajausti jos laisvę, tačiau yra ir kelios nerašytos taisyklės. „Auditoriją taip pat mokome, kad svarbu paploti, palaikyti muzikantus, šiems atlikus įvairias muzikines improvizacijas, arba kad kūrinio metu stojus ilgesnei pauzei, jos nereikia užpildyti aplodismentais. Mums, muzikuojantiems, tai visiškai suvokiama, tačiau tiems, kuriems scena svetima – svetimos ir tokios taisyklės.“

Renginys auga, bet tradicija išlieka

Jau 20 muzikinių vakarų suorganizavę moksleiviai tikina, jog tradicija ir toliau eis iš kartos į kartą – per vakarą maždaug 10-15 moksleivių ir svečių turi galimybę pasidalinti savo talentu ir kūryba. „Daugiausiai pasirodo konservatorijos moksleivių, tačiau visuomet stengiamės pakviesti ir svečių – dažnai pasirodo Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos studentai, pradedantys atlikėjai iš Kauno ir kitų miestų,“ – džiaugiasi organizatorius.

Pasiteiravus, ar mato galimybę renginiui žengti už konservatorijos ribų, S. Šavenis sudvejoja – renginio iškėlimas reikštų ir pasikeitusią idėją. „Smagu, kad mus aplanko kiti atlikėjai, tačiau pirminė idėja – scena mūsų moksleiviams, tad niekur toli ir nežadame keltis.“

Tiesa, organizatoriai atskleidžia, jog artėjantis „Alfa vakaras“, vyksiantis birželį, nebus apribotas aktų salės – muzikinė šventė kelsis į vidinį konservatorijos kiemelį. Visa informaciją apie artėjančius „Alfa vakarus“ galite rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA