Už Lietuvos ir Japonijos santykių puoselėjimą apdovanotas R. Garbaravičius | Kas vyksta Kaune

Už Lietuvos ir Japonijos santykių puoselėjimą apdovanotas R. Garbaravičius

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Japonijos vyriausybė paskelbė, kad Ramūnui Garbaravičiui, „Sugiharos fondo – diplomatai už gyvybę“ valdybos pirmininkui, bus įteiktas „Tekančios saulės ordinas su aukso spinduliais ir rozete” (angl. The Order of the Rising Sun, Gold Rays with Rosette) už nuopelnus puoselėjant Chiune Sugiharos atminimą skatinti supratimą apie Japoniją ir prisidedant prie kultūrinių mainų tarp Japonijos ir Lietuvos.

Siekdamas supažindinti Lietuvos gyventojus su humanistiniu Ch. Sugiharos žygdarbiu, R. Garbaravičius nuo 2001 m. Sugiharos namuose organizuoja įvairius Japonijos kultūrą pristatančius renginius, kuriuose dalyvauja ir japonų meno srities atstovai. Vienas iš tokių renginių buvo 2017 m. rugsėjo mėnesį Kaune surengta „Sugiharos savaitė“, kurios metu R.Garbaravičius aktyviai dalyvavo organizuojant renginius, kaip vienas kaip vienas pagrindinių „Sugiharos grupės“ narių.

R. Garbaravičius / Organizatorių nuotr.

„Sugiharos savaitė“ tapo projektu, skatinančiu draugiškus ryšius tarp abiejų šalių: renginiuose iš viso dalyvavo per 5000 žmonių, tarp kurių buvo ir iš Japonijos atvykusi savanorių dažytojų grupė, atnaujinusi Sugiharos namų fasadą, bei Japonijos vietinės valdžios institucijų atstovai ir kt. Sugiharos namai yra vienas svarbiausių japonišką kultūrą pristatančių vietų Lietuvoje, prisidedančių prie japonų kultūros sklaidos, rašoma pranešime spaudai.

Tam, kad būtų prisimenami ir plačiai skleidžiami Chiune Sugiharos nuopelnai, 1999 m. R.Garbaravičius įkūrė VšĮ „Sugiharos fondą – diplomatai už gyvybę“. 2000 m. išsinuomavo buvusį Japonijos konsulato Kaune pastatą iš tuometinių savininkų ir pirmajame pastato aukšte atidarė Sugiharos namų muziejų.

2004 m. įsigijęs pastatą R.Garbaravičius jį neribotam laikui ir nemokamai perdavė fondo vykdomoms veikloms. R.Garbaravičiaus pastangų dėka, 2016 m. muziejaus lankytojų skaičius pasiekė 16 600. Iš visų Lietuvoje besilankančių japonų, apie 70 proc. iš jų apsilanko Sugiharos namuose. Tarp ypač garbingų lankytojų buvo ir 2006 m. čia apsilankęs tuometinis Japonijos Užsienio reikalų ministras Taro Aso, 2014 m. – Japonijos Parlamento Aukštųjų rūmų pirmininkas Masaaki Yamazaki, 2017 m. – Japonijos-Lietuvos parlamentarų asociacijos prezidentas Hirofumi Nakasone bei 2018 m. Japonijos premjeras Shinzo Abe.

Be to, R. Garbaravičius ėmėsi iniciatyvos rinkti lėšas bei skyrė dalį savų lėšų pasenusio muziejaus pastato renovacijos išlaidoms ir taip vaidino svarbų vaidmenį atnaujinant muziejų 2017 m. rugpjūčio pabaigoje.

Siekiant išnaikinti diskriminaciją dėl religijos bei rasizmą, R.Garbaravičius prisidėjo steigiant „Tolerancijos žmogaus” apdovanojimą. Jis taip pat prisidėjo organizuojant video siužetų, pristatančių vertingą Chiune Sugiharos veiklą, rodymą Sugiharos namuose bei per Chiune Sugiharos humanišką poelgį skatino supratimą apie Japoniją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA