Prasmingos vasaros vaikams paieškos: edukacija gali būti smagi | Kas vyksta Kaune

Prasmingos vasaros vaikams paieškos: edukacija gali būti smagi

Organizatorių nuotr.

Didėjantis tėvų, norinčių, kad jų atžalos vasarą leistų turiningai, skaičius augina ir naują verslo nišą: per pastaruosius penkerius metus vasaros stovyklų skaičius Lietuvoje išaugo daugiau nei pusantro karto.

[galerija kiek=”20″]

Vis daugiau tėvų šiltąjį sezoną pasitinka nagrinėdami vaikų vasaros stovyklų pasiūlymus, kurių šiandien rinkoje tikrai netrūksta. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vaikų vasaros stovyklų skaičius per penkerius metus šoktelėjo nuo 733 iki 1171. Pastebima ir kita tendencija: šiandien daugumai rūpi ne tik kam patikėti savo atžalos priežiūrą – pageidaujama, kad vaiko atostogos būtų ne tik smagios, bet ir turiningos, ugdančios, suteikiančios naujų žinių ir įgūdžių.

Jau trečią vasarą išskirtines stovyklas 5-10 metų vaikams Vilniuje, o šiais metais – ir Kaune – organizuoja „Šiaurės licėjus“. Ši ugdymo įstaiga remiasi Šiaurės šalių mokymo sistema, kurios centre – patyrimu grįstas integruotas ugdymas. Vasaros stovyklų programa sukurta remiantis tais pačiais principais – jose vaikai kviečiami tyrinėti, žaisti, išbandyti naujas veiklas ir taip atrasti ir išmokti daug naujų dalykų.

Patyriau, vadinasi, išmokau

Vienas pamatinių „Šiaurės licėjaus“ principų – mokymasis per patyrimą. „Turėdami galimybes įvairius dalykus išbandyti praktiškai, atrasti sąsajas su realiu gyvenimu, vaikai lengviau įsisavina naują medžiagą, geriau ją suvokia ir taiko praktikoje. O suvokdami klaidas, kaip neatsiejamą mokymo(si) dalį ir jų nebijodami, išlieka drąsūs, savimi pasitikintys ir motyvuoti toliau tyrinėti, išbandyti naujus dalykus“, – šio metodo privalumus vardina „Šiaurės licėjaus“ plėtros vadovė Lina Kilčiauskaitė.

„Šiaurės licėjaus“ plėtros vadovė L. Kilčiauskaitė / Organizatorių nuotr.

Patyrimu grįstas mokymasis vaikams yra įdomus, nes dažnai mokomasi neįprastoje aplinkoje – neretai lauko sąlygomis, gamtoje. Nors mokymai gamtoje atrodo kaip dažniausiai naudojamas kontekstas, kuris skatina fizinį aktyvumą, yra ir daug kitų patirtiniam mokymuisi naudojamų aplinkų: kinas, teatras, virtuvė, meno dirbtuvės, verslo organizacijos ir pan.

„Pritaikius šį metodą ir teisingai suskirsčius grupę, galima atrasti pozityvųjį lyderį, sustiprinti menkai save vertinančių vaikų savivertę, padėti vaikams bendrauti ir susipažinti, išmokti bendradarbiauti“, – teigia L. Kilčiauskaitė.

Nuo kelionių iki Gineso rekordų

„Kurdami edukacines patyrimų stovyklas galvojome apie prasmingą vasarą vaikams. Vaikai iš jų parsineša ne tik naujų įspūdžių, bet ir naujų įgūdžių. Įsitraukdami į aktyvius ir kūrybiškus užsiėmimus, jie mokosi domėtis, pažinti, atrasti, kurti, būti draugiškais, pasitikėti, gerbti, nebijoti klysti, bendradarbiauti, kritiškai mąstyti, bendrauti ir eksperimentuoti“, – pasakoja „Šiaurės licėjaus“ plėtros vadovė.

Stovyklos sostinėje ir Kaune vyks visą vasarą, kiekvieną mėnesį skiriant vis kitai temai. Tai itin patogu, nes galima pasirinkti stovyklavimo trukmę pagal savo poreikius: vieną ar keletą savaičių, visą mėnesį ar vos kelias dienas. Stovyklose vaikai bus laukiami nuo 8 val. ryto, o laiką su draugais leisti galės net iki 18 val.

Stovyklų programa kurta galvojant apie šiuolaikinių vaikų poreikius ir interesus. Tai, kokiai temai bus skirtos stovyklos, nulemia ir „Šiaurės licėjaus“ mokiniai: organizatoriai tariasi su jais kurdami programą, atsižvelgia į tai, kokios sritys labiausiai domina mažuosius.

Kauno stovyklautojai birželį pažindinsis su pamėgtais superherojais. Vaikai kasdien persikūnys į vis kitą gerai žinomą veikėją ir mokysis pažadinti vidines savo galias. Liepa skirta Gineso rekordams – bus tyrinėjami Lietuvos ir pasaulio rekordai, vaikams gal net pavyks kurį nors jų pagerinti. Paskutinį vasaros mėnesį organizatoriai pasiūlys į realybę perkelti mėgstamiausius virtualaus pasaulio žaidimus ir nuotykių ieškoti ne kompiuterio ekrane, o vaikus supančioje aplinkoje.

L. Kilčiauskaitė pataria pasirinkti stovyklą kalbantis su vaiku: „Kartu su vaiku aptarkite galimas stovyklas ir jų tematikas. 5-10 metų vaikai tikrai gebės pasirinkti ir priimti sprendimą, kokia tema jiems įdomiausia. O kai pasirinks patys, bus motyvuoti, norės eiti į stovyklą ir išsineš iš jos maksimalią naudą ir pačius geriausius įspūdžius.“

Stovykla – mini mokykla

Stovyklose vaikai bus suskirstyti į dvi amžiaus grupes: 5-7 metų ir 8-10 metų. Jais rūpinsis vadovai, dirbantys pagal integruotą „Šiaurės licėjaus“ programą, grindžiamą tais pačiais principais, kaip ir ugdymas mokykloje. Todėl vasaros stovyklos ypač turėtų sudominti planuojančius nuo rudens į „Šiaurės licėjų“ leisti savo vaiką: tai puiki galimybė „pasimatuoti“ būsimą mokyklą.

Stovykloje vaikai pasaulį pažįsta betarpiškai / Organizatorių nuotr.

Toks vasariškas, smagus susipažinimas su mokykla vaikui suteikia didesnį saugumo jausmą, jis gali įsivaizduoti, kas jo laukia. Tokie vaikai vasarą praleidžia be baimės ir dažniausiai nekantraudami laukia rugsėjo pirmosios.

Žinoma, pasak L. Kilčiauskaitės, stovykla nėra mokykla, tad mokymąsi čia pakeis žaidimai, smagūs užsiėmimai, išvykos ir pažintys. Vis dėlto visa vasaros programa sukurta taip, kad praturtintų vaiko žinias ir dovanotų jam ne tik smagų, bet ir prasmingą laiką.

Registracija į „Šiaurės licėjaus“ vasaros stovyklas Kaune čia.

Jei turėsite klausimų, drąsiai kreipkitės el. paštu kaunas@siaureslicejus.lt aba telefonu 8 613 62 741.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA