Vestuvių vokelis: kai kurie dėl sumų šventėje tiesiog nedalyvauja | Kas vyksta Kaune

Vestuvių vokelis: kai kurie dėl sumų šventėje tiesiog nedalyvauja

delfi.lt 2018/04/29 12:39
Asociatyvi / DELFI nuotr.

„Būtume dėkingi, jei dovanas galėtume išsirinkti patys“, – toks užrašas dažnai puošia kvietimus į vestuves. Ir nors šiuo atveju svečiams lieka tik atverti piniginę, pečius užgula kitas rūpestis: kiek pinigų įdėti į vokelį?

Kartais ir 100 eurų – per mažai

DELFI kalbintas Rafaelis šįmet planuoja pasveikinti dvi besituokiančias poras. Vienų šventėje dalyvaus, tad nuo dviejų asmenų į vokelį ketina dėti 150 eurų, o kitą porą pasveikins tik prie santuokų rūmų, tad vokelio turinys bus mažesnis – 100 Eur.

Anksčiau vestuvių organizavimo versle besisukiojęs Marius teigė, kad į vokelį turėtų nugulti bent 100 eurų nuo vieno žmogaus. Jei į vestuves keliauja pora – suma turėtų būti dviguba. „Nors kai kurie sako, kad šimtas eurų yra mažai ir reiktų dovanoti bent 150“, – teigė pašnekovas.

Tiesa, jis pridūrė, kad išaugusios dovanų sumos kai kuriuos svečius verčia jaustis nepatogiai. „Jei per sezoną pakviečia į kelias vestuves, tenka išleisti toli gražu ne šimtą ir ne du šimtus eurų“, – kalbėjo Marius. Anot jo, kai kurie pradeda svyruoti, ar verta dalyvauti šventėje, nes finansinė našta, suskaičiavus išlaidas pasiruošimui ir papildomoms smulkmenoms, pasidaro per sunki.

Vestuvių šventėje neseniai dalyvavęs Simonas pasakojo, kad vokai – nebemadinga vestuvių dalis, kurios reiktų atsisakyti. „Į vestuves kvietusi pora nurodė sąskaitos numerį, kur pervesti pinigus. Ir tai labai patogu, nereikia ieškoti vokelio, dovanoti jį lyg pakišą, jauniesiems nereikia saugoti tų pinigų, žiūrėti, kad nepradingtų“, – kalbėjo pašnekovas.

Jo teigimu, toks būdas apsaugo ir nuo kai kurių svečių gudrybės dovanoti tuščius vokus be jokių užrašų taip bandant išsisukti nuo pareigos įteikti dovaną.

Rekomendacijų nėra, bet yra „mandagios sumos“

Vestuvių planuotoja Edita Skruibienė teigė, kad nėra rekomenduojamos sumos, tačiau vyrauja dovanojamų sumų tendencijos. „Tie žmonės, kurie vestuvėse dalyvauja kaip liudininkai ar pulko dalyviai, prisideda šiek tiek daugiau – daugiau nei 100 eurų“, – įvardijo vestuvių planuotoja E. Skruibienė.

Suma, kurią dedate į vokelį, anot vestuvių planuotojos, priklauso ir nuo vestuvių šventės formato. „Jei tai tik vakarienė, mažiau dovanoja, o jei visas vakaras, nakvynė, tai dovanoja daugiau“, – kalbėjo E. Skruibienė.

Suma priklauso ir nuo to, kas ir kur švenčia vestuves. „Jei vestuves rengia ne didmiesčių gyventojai, kur ir pragyvenimo lygis kitoks, ir vakarienės kaina visai kitokia nei Vilniuje, tai dovanojama mažiau. Manau, tai natūraliai gaunasi. Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje mandagu į vokelį įdėti 100 eurų. Jei artimesnis ryšys su jaunaisiais, ar žmonės labiau pasiturintys – 100 eurų nuo asmens“, – įvardijo E. Skruibienė.

Mažuose miesteliuose dovanojama mažiau

Vestuvių planuotoja Agnieška Olševska vardijo, kad mažų miestelių gyventojai į vokelius deda po 50 eurų, didmiesčių – po 100. „Priklauso nuo labai daug dalykų: ar einate vienas, ar su pora, ar su vaikais, ar be vaikų, su nakvyne ar be nakvynės. Mažuose miesteliuose dovanoja po 50 eurų. Bet tikrai ne Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje, – kalbėjo Agnieška. – Dažniausiai – 100 Eur yra pradžia.“

Anot jos, paprasti draugai dovanoja po du šimtus nuo poros, artimi draugai ir giminės – dar daugiau. „Pakilo kainos, kartu ir dovanos, – teigė vestuvių planuotoja. – Kažkada į vokelį dėdavo 100 litų, dabar tiek eurų deda.“

A. Olševska pridūrė, kad reiktų nepamiršti, kad tarp 50 ir 100 yra ir kitų skaičių. „Juk galima dovanoti ir 120, – vardijo pašnekovė. – Bet sako, kad būtų gėda 100 neįdėti, nes jaunieji daug sumoka ir už maistą, ir už nakvynę.“

Ar vaikus skaičiuoti kaip atskirus asmenis?

„Suma priklauso nuo to, kaip artimi esate jauniesiems, ar vestuvės didelės ir ar este už kažką jiems skolingi gyvenime. Gal tai puiki proga atsidėkoti? Vestuvės – puiki proga būti dosnesniam nei bet kuria kita proga, – vardijo vestuvių planuotoja Diana Sugintienė. – Mano nuomone, į vokelį reiktų įdėti nuo 50 eurų.“

O ar vaikai taip pat skaičiuojami kaip atskiri asmenys? „Jei į vestuves pakvietė kartu su vaikais, tai nuo jų tikrai nereikia skaičiuoti. Bet jei pakvietė be vaikų, o jūs nusprendžiate juos atsivesti – bent jau simboliškai reiktų pridėti po 10 ar 20 eurų“, – skaičiavo D. Sugintienė.

Anot vestuvių planuotojos, į vokelį dedama suma turi būti proporcinga vestuvių šventei. Jei šventė prabangi – vokelis taip pat turėtų būti storesnis.

Vis dėlto, ji pridūrė, kad nė vieni jaunavedžiai nesitiki, jog vokeliuose padovanota suma padės padengti visas šventės išlaidas. „Jei jaunieji pakvietė į labai prabangų restoraną, o jūs neturite galimybių dovanoti daug pinigų, nereikia jaustis blogai. Juk jaunieji šventę rengia pirmiausia sau“, – tikino pašnekovė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA