Vakarinį Kauną spalvino džiazo muzikos sąskambiai ir mados (foto) | Kas vyksta Kaune

Vakarinį Kauną spalvino džiazo muzikos sąskambiai ir mados (foto)

R. Tenio nuotr.

Šeštadienį tarptautinis džiazo festivalis „Kaunas Jazz“ muzikos garsais užliejo miesto erdves. Klausytojus džiuginęs visą dieną, vakare atmosferą įkaitino dar labiau. Scenose ne tik koncertavo Lietuvos bei užsienio džiazo virtuozai – sąskambiai puikiai tiko ir madoms demonstruoti.

Muzikinis vakaro veiksmas užvestas pasirodymu VDU Didžiojoje salėje, kur su charizmatiškuoju bosistu Leonidu Šinkarenko koncertavo žinomi lietuviai „Jazz 4N“, kaip reikiant įkaitinę publiką aukščiausio lygio džiazo muzikos sąskambiais. Kūriniai tarsi jauki hipnozė įtraukė klausytojus į džiazo oazę. Antrojoje koncerto dalyje melomanus džiugino pianistas virtuozas iš Švedijos Jacob Karlzon su grupe „Trio“.kauna

L. Šinkarenko vedamas kolektyvas pateikė publikai itin subtilias kompozicijas / R. Tenio nuotr.

Kauniečiai ir miesto svečiai, vakare susirinkę į lauko koncertus prie Laisvės alėjos fontano, kur stūksojo pagrindinė festivalio scena, taip pat nenuobodžiavo – jų kraują kaitino energija trykštantys muzikantai iš Benino, Suomijos ir Tanzanijos „Helsinki-Cotonou Ensemble“.

Daugybę įvairiausių muzikos stilių savo kūriniuose įpinantys į ritmus, primenančius ritualines apeigas, atlikėjai kauniečiams scenoje pažėrė ir premjerų – skambėjo keletas kūrinių iš netrukus pasirodysiančio jau ketvirtojo grupės albumo.

„Helsinki-Cotonou Ensemble“ nariai, be muzikos pademonstravę ir neblogus šokio judesius, tryško energija / R . Tenio nuotr.

Po devyniasdešimt minučių trukusio pasirodymo muzikantai negailėjo pozityvių minčių. „Festivalis – nuostabus, organizatoriai puikiai įgyvendino idėjas, viskas aukščiausio lygio. Nors Kaune lankomės pirmąjį kartą, miestas taip pat paliko mums didelį įspūdį“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė „Helsinki-Cotonou Ensemble“ nariai.

Gyvo garso pasirodymus scenoje pakeitė džiazo mados. Vakaro metu pristatytos penkios skirtingų dizainerių drabužių kolekcijos. Scena trumpam virto podiumu, fone skambant populiariai įvairių stilių muzikai nestokota drąsių, išskirtinių aprangos sprendimų ir ryškaus grimo.

Tarp dviejų grupių pasirodymų įsiterpė tradicinės džiazo mados / R. Tenio nuotr.

„Tokioje scenoje po atviru dangumi esame pirmą kartą, bet, jei pasiūlytų kartoti pastarąją patirtį, be abejonės, sutiktumėme. Nors iš pradžių buvo baisu, vėliau jaudulys išnyko. Jausmas – nuostabus“, – nulipusi nuo scenos portalo žurnalistams sakė vieną iš kolekcijų demonstravusi Ignė.

Vakaro vinimi tapo festivalio „Kaunas Jazz“ veteranai – „Saulės kliošas“. Grupė renginio dalimi šiemet tapo jau šešioliktą kartą. Pagrindinė „Saulės kliošo“ vokalistė Justė Starinskaitė koncertą pradėjo, kaip ji sakė, seniausiu grupės kūriniu „Pasivaikščiojimas“, o tuoj po to skambėjo ir naujausias – „Energy“.

Pristatydami dainas atlikėjai nemažai samprotavo apie meilę, gėrį ir santarvę – itin čia pasižymėjo „Saulės kliošo“ būgnininkas Laurynas Šarkinas. Prieš paskutinę grupės dainą jis gėrėjosi džiazo galimybėmis ir meilės galia bei dėkojo „Kaunas Jazz“ už tai, kad Kauną ir visą Lietuvą pildo gėriu bei meile.

„Taip pat ačiū tiems, kurie stato sceną ir įgarsina, kurie transliuoja, visiems, kurie filmuoja ir dalinasi socialiniuose tinkluose. Norėtume, kad Lietuva būtų širdinga – kraštas, kuriame žmonės gyvena santarvėje“, – kalbėjo L. Šarkinas.

Būriuodamiesi prie didžiosios scenos Laisvės alėjoje, melomanai šėlo ne tik klausydamiesi pamėgtų vokalistės dainų, bet ir dainuodami kartu. Dainininkė prasitarė, jog atlikti kūrinius drauge su milžiniška klausytojų minia buvo viena iš didžiųjų jos svajonių. „Saulės kliošas“ taip įtraukė klausytojus, kad šie atlikėjų nebenorėjo paleisti – po paskutinio programoje kūrinio „Įkvėpk Ir Nepaleisk (Man Gaila)“ prisišaukė muzikantus ant scenos, kur jie sugrojo „Ar Tu Jauti“.

Kai priešaky – J. Starinskaitė, gėris tarp klausytojų sklinda lengviau / R. Tenio nuotr.

Renginį Kauno centre sulig festivalio įkūrėjo Jono Jučo komanda vainikavo šventinis fejerverkas, nutvieskęs dangų ryškiomis spalvomis. Rodosi, be muzikos išmanymo, gerbiamas J. Jučas greitai gali tapti ir neblogu pirotechnikos žinovu, mat sėkmingai fejerverkams startą davė ir penktadienį.

Tuo tarpu „Kaunas Jazz“ iš miesto dar nesitraukia – sekmadienį kauniečių laukia serbų „Naissblue“ koncertas Kauno sinagogoje, o pirmadienį – Laura Mvula „Žalgirio“ arenoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA