Birštonas kuria naują kulinarinį žemėlapį – restoranai turėjo laikytis ypatingų taisyklių | Kas vyksta Kaune

Birštonas kuria naują kulinarinį žemėlapį – restoranai turėjo laikytis ypatingų taisyklių

Organizatorių nuotr.

„Šioje srityje negali būti konkurencijos. Tai, ką ragauji, arba jaudina, arba ne“, – vertindama antrajam Birštono kulinarijos konkursui, vykusiam „Eglės“ sanatorijoje, septynių žinomiausių kurorto restoranų patiektus patiekalus sakė dainininkė Dovilė Filmanavičiūtė – Miss Sheep.

[galerija kiek=”12″]

Kartu su ja komisijoje valgius testavo ir Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, žinomas keliautojas Rimvydas Širvinskas – Makalius, Pasaulio kulinarijos čempionato „Culinary World Cup“ prizininkas, virtuvės šefas Jaroslav Orševski bei maisto rinkodaros specialistė Delija Milašiūtė.

Tiek jų, tiek konkurso dalyvių tikslas buvo išaiškinti, kuriuos gardumynus būsimame Birštono kulinariniame žemėlapyje pristatyti kaip šių metų geriausius.

Prieš metus pirmą kartą išleistas toks leidinys sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo. „Tačiau restoranai savo meniu atnaujina bent kelis kartus per metus, todėl ir žemėlapyje privalo būti pateikta aktualiausia informacija“, – sakė leidinio idėjos sumanytoja N. Dirginčienė.

Jos teigimu, žemėlapyje bus pažymėtos ne tik konkurse dalyvavusios, bet visos kurorte įsikūrusios maitinimo įstaigos ir specialiais ženklais bus apibūdinta, kuo jos ypatingos.

Susumavus antrojo Birštono kulinarinio konkurso rezultatus paaiškėjo, jog šįmet pagrindinius laurus pelnė „Vytautas mineral SPA“ virtuvės komanda. Jie neaplenkiami buvo gaminant visus tris patiekalus – karštąją, užkandį ir desertą.

Komisijai „Vytautas Mineral SPA“ restorano meistrai pasiūlė stirnienos nugarinę su keptų obuolių kremu, rūkytu pastarnokų, miško grybų kroketu, šparagais, gervuoge ir juodojo šokolado ir raudono vyno padažu. Užkandžiui rekomenduotas lašišos trio: sūdyta ir rūkyta lašiša įsukta į agurko želė, 65C, virtos lašišos paštetas su miso pasta, lašišos karpačio su avokado kremu, pankolio salotos su obuolių sultimis, sūdytas agurkas, bergamotės kremas, marinuotos spanguolės, grikių duonelė, kefyro ledai. Pirmąja vieta įvertintas Citrininis pyragaitis su baltojo šokolado ir pistacijų kempine, baltojo šokolado keksiukas, citrinų kremas, pistacijų ledai, pasifloro morengas.

Karštojo patiekalo kategorijoje pasižymėjo ir „Bir.Bur.Bar“ kolektyvas, pasiūlęs lėtai virtą jautienos žandą raudono vyno padaže su špinatų bulvių koše, bei „Eglės“ sanatorijos virtuvės šefas, patiekęs fazano kepsnį.

Įdomų užkandį, pavadintą „Citrininiu tunu“, konkurso dieną siūlė „Royal Spa Residence“, o vištienos kepenėlių pate su petražolių pudra ir raudonų svogūnų chutney – „Bir.Bur.Bar“. Viliojančių desertų, be „Vytautas Mineral SPA“ restorano, poilsiaujantieji turėtų paragauti tose pačiose vietose, kurios prizines vietas užėmė užkandžių kategorijoje.

Iš viso konkurse dalyvavo septyni restoranai ir kavinės – „Kurhauzas“, „Old Town Grill“, „Royal SPA Residence“, „Eglės“ sanatorija, „Bir.Bur.Bar“, „Vytautas Mineral SPA“ ir „Audenis“.

Šįmet buvo svarbu laikytis kelių taisyklių – valgiuose turėjo dominuoti ar išsiskirti žalia spalva, o vienu iš privalomų panaudoti ingredientų tapo Birštono simboliu laikomas mineralinis vanduo.

Pristatant kiekvieną skanėstą, buvo pagarsinta tik jo sudėtis bei sukūrimo istorija – kokio restorano komanda jį ruošė vertinimo metu buvo paslaptis. Taip siekta kuo objektyviau nustatyti, kuris karštas, šaltas patiekalas ar desertas būtų įvardintas kaip metų geriausias.

Birštono kulinarinis konkursas rengiamas ir originalus žemėlapis kuriamas dvejus metus iš eilės. Atnaujintame leidinyje bus galima rasti ne tik vietas, ruošiančias geriausiais pripažintus patiekalus, bet visas kurorto maitinimo įstaigas. Greta kiekvienos bus išskirta tai, kuo restoranas, kavinė ar baras skiriasi nuo kitų, ką laiko didžiausiu savo privalumu. Žemėlapis Birštone padės orientuotis ir specifinių poreikių turintiems klientams – vegetarams, veganams, netoleruojantiems tam tikrų produktų, pailsėti susiruošusiems su augintiniais ar žaidimų visada trokštančiais vaikais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA