Laisvės alėjos rekonstrukcijos tąsa: kaip kovos su dulkėmis ir keis legendinį fontaną | Kas vyksta Kaune

Laisvės alėjos rekonstrukcijos tąsa: kaip kovos su dulkėmis ir keis legendinį fontaną

Kaunas.lt vizualizacija

Trečiadienio vakarą savivaldybės atstovai kauniečiams plačiau praskleidė antrojo Laisvės alėjos rekonstrukcijos etapo užuolaidas. Keliais žingsniais atliksimi darbai mes nemažą iššūkį pagrindinėje Kauno gatvėje įsikūrusiems verslininkams ir jos praeiviams. Pokyčių sulauks tiek į miestiečių kraują įaugę alėjos elementai, tiek šalia esančios erdvės.

Mažės srautas ir užsidarys lauko terasos

Pristatymą pradėjęs Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis žodžių į vatą nevyniojo – įspėjo, kad laukia sudėtingas laikotarpis. Ypač tai pajus Laisvės alėjoje įsikūrusios įmonės, kurioms reikia tikėtis mažėjančio klientų srauto.

„Nors sutartyje su rangovu numatyta, kad patekimas į patalpas bus užtikrintas nepriklausomai nuo tuo metu vykdomų darbų – įrengti liepteliai ir panašiai. Visgi senos dangos ardymas, technikos važinėjimas, statybvietės ribojimas tikrai kels tam tikrų nepatogumų, tačiau jie bus vainikuoti sutvarkyta alėjos atkarpa. Tikimės, tai kurs pridėtinę vertę“, – verslininkų supratimo tikėjosi A. Pakalniškis.

Tuose ruožuose, kuriuose vyks darbai, anot jo, lauko kavinės praktiškai funkcionuoti negalės. „Statybinė technika važinės tarp lietaus surinkimo latakų ir medžių, aptarnaujantis transportas ir pėstieji judės tarp latakų ir pastatų – ten, kur dabar sumontuotos terasos. O viduryje bus kasamos tranšėjos, klojami vamzdžiai“, – aiškino A. Pakalniškis ir patikino, kad ketinama grąžinti mokesčius už lauko kavinių leidimus, kai nebus sąlygų vykdyti komercinę veiklą.

Į remontuojamą ruožą papuolusioms kavinėms su lauko terasomis teks atsisveikinti / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Atnaujins keturiais etapais

Į architektūrinius rekonstrukcijos sprendinius A. Pakalniškis nesileido – viskas iš esmės atrodys taip pat, kaip jau įgyvendintoje alėjos dalyje. „Kardinalių pakeitimų nebus, sprendiniai atsikartos, kaip yra nuo A. Mickevičiaus iki Gedimino gatvių. Sankryžos bus pertvarkytos, tačiau verslininkų ir gyventojų tai nepalies – tose teritorijose spręsis eismo organizavimo klausimai tose teritorijose“, – kalbėjo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Pirmieji darbai bus pradėti jau kitą trečiadienį, gegužės 2 d. Jie iškart vyks dviejuose ruožuose – nuo A. Mickevičiaus iki S. Daukanto ir nuo Maironio iki I. Kanto gatvių. Šias atkarpas baigti planuojama iki šių metų pabaigos, įskaitant granito dangų paklojimą. Nuo rugsėjo iki kitų metų lapkričio darbininkai plušės tarp S. Daukanto ir Maironio gatvių. Dalis tarp I. Kanto ir Vilniaus gatvių rekonstruoti bus pradėta liepą – ją užbaigti taip pat planuojama 2019-ųjų lapkritį.

Likusi rekonstrukcija vyks keturiais etapais / „Kauno tiltų“ nuotr.

Dirbs įvairios įmonės

„Bus tvarkomos požeminės komunikacijos, įrengiamas lietaus nuotekų tinklą. Vandentiekį rekonstruos „Kauno vandenys“, o „Kauno energija“ atnaujins požemines trasas, kiti savininkai taip pat tvarkys savo komunikacijas. Veikiančių asmenų bus nemažai, stengsimės koordinuoti juos taip, kad didelės apimties rekonstrukcija keltų kuo mažiau nepatogumų“, – žadėjo A. Pakalniškis.

Darbų priežiūrą vykdys savivaldybės kontroliuojama UAB „Laboratorinių bandymų centras“. Įmonės techninės priežiūros tarnybos vadovas Modestas Kalvaitis tvirtino, kad projektas eina sunkiu, bet labai teisingu keliu. „Mūsų funkcija – prižiūrėti atliekamus darbus, įvairiais būdais tirti naudojamas medžiagas, kad jos atitiktų darbo projektą“, – pareigų ribas brėžė M. Kalvaitis.

Išskirtinės sąlygos bendradarbiaujantiems

A. Pakalniškis pabrėžė, kad pati gatvė ją atnaujinant bus pritaikyta neįgaliųjų judėjimui. Patalpų pritaikymas – savininkų reikalas, tačiau ir čia jie nebus palikti likimo valiai.

„Teisinių rėmų ribose miestas deda daug pastangų, kad kuo paprasčiau būtų įrengti nuovažas neįgaliesiems – tiek taikomi mažesni mokesčiai, tiek tiesiogiai skiriamos lėšos. Primename, paramą šiam reikalui gauti tikrai galima“, – sakė A. Pakalniškis.

Yra vienas niuansas rekonstrukcijos metu fasadus atnaujinantiems pastatų savininkams – jie dėl darbų turės kreiptis tiesiai į rangovą, kuris perima statybvietę ir teritorijos valdymą. „Visgi būsime pasiryžę bendrauti visais etapais, stengtis, kad kiltų kuo mažiau nepatogumų“, – tikino savivaldybei atstovaujantis pranešėjas.

Kovai su dulkėmis – keli metodai

A. Pakalniškis taip pat žadėjo, kad Miesto tvarkymo skyrius dės daugiau pastangų patogiam pėsčiųjų praėjimui organizuoti, dulkėtumui statybvietės prieigose suvaldyti. „Elgsimės principingiau, kad dulkėtų mažiau. Situacija tikrai bus geresnė, o konkretų būdą leisime pasirinkti rangovui“, – dėstė vedėjas.

Rangovams pristatyme atstovavęs „Kauno tiltų“ projektų vadovas Nerijus Balčytis sakė, kad granitas bus pjaustomas pjūklais, kurie vandeniu drėkina pjaunamą medžiagą ir smarkiai mažina dulkių pasklidimą ore. Dėl tos pačios priežasties ketinama laistyti skaldos pagrindą.

Galimas daiktas, kad granito plokštės bus pjaustomos palapinėse, tačiau dėl konkrečių dulkėtumo mažinimo priemonių leista apsispręsti pačiam rangovui. Pristatymo dalyviai pridūrė, kad darbai, ko gero, vyks darbo dienomis nuo 7 iki 18 val. – naktimis plušama nebus.

Fontano renesansas ir gretimos erdvės

„Fontano architektūra išliks, kokia yra, tačiau inžinerinė įranga keisis – bus sumontuoti nauji purkštukai, kurie visaip sukinėsis, diegiamos išmanios technologijos. Objektas bus prikimštas modernių technologijų, bet išsaugota pagrindinės susitikimų vietos idėja“, – apie pakeitimus pačioje Naujamiesčio širdyje kalbėjo A. Pakalniškis.

Iš esmės pasikeis fontano „viduriai“, bet ne išvaizda / R. Tenio nuotr.

Jo teigimu, bus siekiama, kad fontanas veiktų jau kitą sezoną. Nors alėjos rekonstrukcija dar tęsis, tas ruožas bus užbaigtas ir realu ateinančią vasarą legendinę Kauno vietą, kaip įprasta, matyti trykštančią vandeniu.

Tuo tarpu pokyčiai laukia ir S. Daukanto gatvės, nors jai ruošiamas atskiras nuo Laisvės alėjos projektas. „Pasiūlymai parengti – jie bus viešinami artimiausiu metu. O į „Merkurijaus“ sklypą giliai nelįsime. Sukame galvą, kaip privesti dangą, nes dabar turime apie metro aukščio skirtumą. Darysime kažkokias atramines sienas, taikysimės prie sąlygų, nes statybinio progreso šiame sklype kol kas nenusimato“, – kai kuriuos iššūkius įvardijo A. Pakalniškis.

Nors skverelis prie savivaldybės pastato įtrauktas į Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektą, priešais esantis Kauno valstybinio muzikinio teatro sodelis bus tvarkomas atskirai – jam jau ruošiamas projektas, vyksta sklypo formavimas, detalės derinamos su paveldosaugininkais.

„Šią erdvę matome kaip gana funkcionalią, čia tik pasenusi danga. Kultūros paveldo skyrius turi dar kitą matymą, mėginama viską suderinti. Tikėtina, kad sodelis tvarkomas gali būti kitais metais“, – erdvių šalia Laisvės alėjos ateitį komentavo A. Pakalniškis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA