Patvirtintas galutinis šių metų Kauno gatvių tvarkymo planas | Kas vyksta Kaune

Patvirtintas galutinis šių metų Kauno gatvių tvarkymo planas

Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Sprogstant medžiams ir pavasariui žengiant į miestą visu smarkumu, prasideda gatvių tvarkymo sezonas. „Kas vyksta Kaune“ apžvelgia Kauno miesto savivaldybės paviešintą numatomų 2018 m. darbų sąrašą, valstybės ir savivaldybės šiam reikalui skirtas lėšas bei pateikia vakar vykusiame tarybos posėdyje išsakytą kritiką. Nors kelininkų techniką matysime daug kur, miesto opoziciją programa tenkino ne visiškai.

Kaip antradienio pavakarę, priėmus Kauno miesto gatvių priežiūros programą, savo „Facebook“ paskyroje paskelbė Kauno miesto savivaldybė, darbai įsibėgėja ir laikinų nepatogumų gali sukelti daugelyje miesto vietų.

Pagrindinių centro arterijų atgimimas

Prasideda šalia Ramybės parko einančių K. Būgos, Trakų, Baritonų, Dainos gatvių asfaltavimo darbai, taip pat remontuojama prie Vytauto prospekto esanti Šiaulių gatvė. Tvarkoma gatvės atkarpa, einanti iki Kaunakiemio gatvės, kur bus pakeistos suklypusios šaligatvio plytelės bei atnaujinta važiuojamoji gatvės dalis.

Žinutėje informuojama, jog tęsiamas K. Donelaičio, Maironio ir Gedimino gatvių kapitalinis remontas. Čia pirmiausia bus sutvarkyta viena šaligatvių pusė, vėliau – kita, o vasarą, kuomet mieste ne toks intensyvus eismas, gatvės sulauks naujos asfalto dangos.

Miesto centre pradėję nuo šaligatvių, vasarą kelininkai pereis prie važiuojamosios gatvių dalies / Kaunas.lt nuotr.

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis „Kas vyksta Kaune“ minėjo, kad sutvarkytos Gedimino ir K. Donelaičio gatvės išlaikys vienodą stilistiką kaip jau atnaujintos Miško ar A. Mickevičiaus gatvės.

Baigs netikėtai Šančiuose užsitęsusius darbus

Socialiniame tinkle taip pat primenama, kad Aukštuosiuose Šančiuose toliau vyksta Verkių ir Prancūzų gatvių rekonstrukcija, kurią planuojama užbaigti iki rugsėjo. Šiuo metu Verkių gatvės šaligatviuose klojamos naujos trinkelės, tiesiami elektros kabeliai, ties įvažiavimais į daugiabučių kiemus klojamas asfaltas.

Ties Prancūzų gatve baigiama įrengti nauja žiedinė sankryža – Prancūzų gatvėje nuo Biržiškų gatvės pusės taip pat įrenginėjamas šaligatvis ir tvarkomas apšvietimo tinklas. Iki vasaros žadama baigti užsitęsusius darbus Švenčionių gatvėje.

Iki žiemos nebaigta remontuoti Švenčionių g. kauniečiams kėlė nemažai rūpesčių / Skaitytojų nuotr.

Naudojasi ir Europos Sąjungos parama

Iki metų pabaigos nauji šaligatviai turi būti pakloti rekonstruojamame Savanorių prospekte, o per visą ilgį bus nutiestas naujas dviračių takas. Pirmuoju etapu bus atnaujinta asfalto danga prasčiausios būklės Savanorių prospekto atkarpoje tarp miesto centro ir Taikos prospekto.

Aleksote tęsiama šį pavasarį pradėta J. Pabrėžos ir Vilties gatvių rekonstrukcija, išfrezuota važiuojamoji dalis, įrenginėjami lietaus nuotekų tinklai. „Aleksote pasinaudojant daline ES parama šįmet bus pradėtos tvarkyti ir Vyčio Kryžiaus, K. Sprangausko, J. Čapliko, Kalvarijos gatvės“, – portalui pateiktame komentare pildė A. Pakalniškis.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas taip pat pažymėjo, kad šįmet ketinama užbaigti vienos pagrindinių Romainių gatvių – Bivylių – rekonstrukciją. „Neužilgo prasidės ir su Bivylių gatve susikertančios A. Šapokos gatvės rekonstrukcija. Bus ne tik atnaujinta važiuojamoji dalis, bet ir įrengti, sutvarkyti šaligatviai, naujo tipo apšvietimas, lietaus nuotekų sistema, požeminės komunikacijos“, – pabrėžė A. Pakalniškis.

Mažesnės gatvės ir geros naujienos dviratininkams

Remonto sulauks mažesnės Kauno gatvės gamtiškais pavadinimais: Žiedų, Zylių, Kurtinių, Volungių, Kuosų, Balandžių, Kiškių, Laurų, Upelio gatvės. Šių transporto stygų atnaujinimą iš dalies finansuoja patys gyventojai.

„Pernai išasfaltavus Partizanų gatvę, iki metų pabaigos bus įrengti dviratininkams pritaikyti šaligatviai. Kalbant apie dviračių takus, šįmet Veiverių gatvėje pradėtas tiesti antrasis dviračių takas, kitoje gatvės pusėje. Nemuno krantinė taip pat taps draugiška dviratininkams, čia vietoje išklypusių betoninių plokščių, bus išlietas monolitinis betono sluoksnis“, – geras žinias dviratininkams skelbė A. Pakalniškis.

Dviračių takų tinklas Kaune be perstojo plečiamas / Kaunas.lt nuotr.

Suremontuos už daugiau kaip 25 mln. eurų

Savivaldybės atstovo teigimu, svarbiausias šiuo metu Kaune rekonstruojamas objektas – Laisvės alėja, kurią užbaigti ketinama per dvejus metus. Iki 2018-ųjų pabaigos su SBA koncernu tikimasi pakviesti miestiečius ir į atnaujintą Vienybės aikštę.

„Iš viso šįmet gatvių rekonstrukcijai, tvarkymui, einamajam remontui, taip pat Laisvės alėjos rekonstrukcijai, dviračių takų įrengimui planuojame skirti daugiau nei 25 mln. eurų. Ši suma antroje metų pusėje dar gali didėti. Viena aišku – kad šįmet Kaunas tvarkysis taip pat stipriai, kaip ir pernai“, – sakė A. Pakalniškis.

Galima pridurti, kad iš valstybės biudžeto pagal Kelių priežiūros ir plėtros programą (KPPP) Kauno gatvėms ir vietinės reikšmės keliams tiesti šiemet skirta 6,658 mln. eurų. Kauno rajonui atriekta 2,556 mln. eurų, o visai Kauno apskričiai – 15,623 mln. eurų. Palyginimui, Vilniui teko 11,748 mln. eurų, Klaipėdai – 3,199 mln. eurų.

Kaip nurodo Lietuvos automobilių kelių direkcija, KPPP lėšos miestų savivaldybėms skirstomos priklausomai nuo kelių (gatvių) ilgio, nuolatinių gyventojų skaičiaus ir savivaldybėse įregistruotų transporto priemonių skaičiaus. Rajonų savivaldybėms – priklausomai nuo kelių (gatvių) ilgio ir nuolatinių gyventojų skaičiaus.

Netenkina darbų kokybė

Vakar vykusiame tarybos posėdyje A. Pakalniškis nurodė, kad gatvės tvarkomos bus ne mažesniu tempu nei pernai, juolab, kad ir finansavimas keletu milijonų eurų didesnis.

Petras Jakštas turėjo pastabų dėl atliekamų darbų kokybės – jo teigimu I. Kanto gatvės ir Laisvės alėjos, Karaliaus Mindaugo ir V. Krėvės prospektų įvažiavimuose palijus stovi vanduo, norint įlipti į automobilį reikia botų. Tarybos narys taip pat teiravosi, ar bus kartu su Kauno rajono savivaldybe atkreiptas dėmesys į Aleksote besidriekiančią Vyčio Kryžiaus gatvę – P. Jakšto žiniomis, rajonas jos tvarkyti neketina.

A. Pakalniškis tikino, kad su rajonu bendraujama dėl tvarkomų gatvių – anot jo, bendromis jėgomis bus atnaujinta A. Šapokos gatvė. „Visgi rajonas priiminėja savo sprendimus dėl gatvių tvarkymo. Mes informuojame apie savo rengiamus darbus. Ne visur pavyksta rasti sutarimą, bet rajone sprendimus priiminėja jie“, – dėstė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Dar yra, kur praganyti ratus

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys taryboje Vygantas Gudėnas domėjosi, kas atsakingas už gatvės patekimą į tvarkymo programą. „Tai seniūnai ar kokia komisija, ar ratų palikimas. Kada lopomos duobės, o kada gatvė rekonstruojama?“ – klausė V. Gudėnas.

„Gatves renka Miesto tvarkymo skyriaus specialistai. Taip pat tariamės su Transporto ir eismo organizavimo skyriumi, kurios gatvės turėtų būti tvarkomos. Pagrindinių transporto arterijų, kuriose būtų paliekami ratai šiandien, manau, nėra“, – atrėmė A. Pakalniškis.

Visgi V. Gudėno visiškai įtikinti nepavyko – jis pastebėjo, kad itin apleistas Vilijampolės mikrorajonas, ypač Panerių gatvė nuo Milikonių kalno iki Raudondvario plento. „Rasite tokių įdubimų, kad automobiliai dugnus braukia, jau nežiūrint į lygiagrečiai einančias Vilijampolės gatves. Prasukite, tikrai rasite, kur ratus palikti. Metai po metų niekas nesikeičia, duobės net neužpilamos. Jeigu Vilijampolė iš šios programos apskritai išmesta, ką darysi“, – ironiškai komentavo TS-LKD atstovas.

Mažesnės gatvės – su gyventojų pagalba

Tuo tarpu konservatorius Gediminas Žukauskas pagyrė už tai, kad mieste gražiai tvarkomasi, tačiau iškėlė žvyrkelių Rokuose ir kitur klausimą: „Ar nereikėtų dažniau lyginti, nes duobės ant duobių? Kitas dalykas – A. Juozapavičiaus prospekte tvarkyti kažkokie inžineriniai tinklai. Šaligatvis paklotas baisiai, o naujai išasfaltuotoje gatvėje liko duobė. Kas vykdo darbų techninę priežiūrą?“

Anot A. Pakalniškio, priežiūrą vykdyti turi inžinerinių tinklų savininkai, įmonės. „Dėl P. Babicko ir Šv. Antano gatvių, su jų gyventojais tariamės dėl dalinio finansavimo. Skaičiuojame sąmatas ir jos turėtų būti išasfaltuotos dar šiemet“, – kalbėjo jis.

Konservatorių klausimai pakibo ore, programa priimta

Edita Gudišauskienė priminė TS-LKD frakcijos pateiktą siūlymą į 2018 m. savivaldybės gatvių tvarkymo programą įtraukti S. Šalkauskio, J. Žemgulio ir Pikulo gatves. „Esant galimybei, įvertinus finansus, prašome prieiti prie šių gatvių remonto. Gyventojai sulauktų geresnės gyvenimo kokybės“, – sakė E. Gudišauskienė.

Tuoj pat surengus balsavimą ir 17-ai tarybos narių susilaikius, konservatorių pasiūlymui nepritarta. Loretą Kudarienę tai kiek suerzino: „Klausiau A. Pakalniškio dėl J. Žemgulio gatvės – sakė, kad bus remontuojama. Dabar balsavimui valdančioji dauguma nepritarė. Tai bus ar ne remontuojama? Daug metų baisi gatvė, žadama tvarkyti, tai kaip čia bus? Kaip suprasti?“ – stebėjosi opozicijos atstovė.

Posėdžiui pirmininkavęs Povilas Mačiulis, atsakęs, kad taryba apsisprendė, į kalbas nesileido. Visai Kauno miesto gatvių priežiūros 2018-2019 m. programai pritarta 24 nariams balsavus „už“, nė vienam nebalsavus „prieš“ ir trims susilaikius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA