Diskriminacija dėl lyties darbo skelbimuose draudžiama | Kas vyksta Kaune

Diskriminacija dėl lyties darbo skelbimuose draudžiama

Organizatorių nuotr.

Radau darbo skelbimą, į kurį norėčiau pretenduoti, bet skelbimas parašytas tik moteriškąja gimine aiškiai nurodant, kad į darbo vietą ieško moters. Ar nėra tame diskriminacijos?

 Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Tokio pobūdžio darbo skelbimas galimai pažeidžia Lietuvos Respublikos moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo 16 straipsnio nuostatas, pagal kurias skelbimuose priimti į darbą, valstybės tarnybą arba mokytis draudžiama nurodyti reikalavimus, suteikiančius pirmenybę vienai iš lyčių, reikalauti iš darbo ieškančių asmenų informacijos apie jų šeiminę padėtį, amžių (išskyrus šiame įstatyme numatytus atvejus), privatų gyvenimą ar šeimos planus. Tokioje situacijoje taip pat galimas Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo 6 straipsnio 1 punkto pažeidimas, pagal kurį, įgyvendindamas lygias moterų ir vyrų teises, darbdavys arba darbdavio atstovas privalo, priimdamas į darbą ar perkeldamas į aukštesnes pareigas, taikyti vienodus atrankos kriterijus ir sąlygas. Minėtos straipsnių nuostatos netaikomas tik tuo atveju, kai atliekamas tam tikras darbas, kurį atlikti gali tik konkrečios lyties asmuo, kai dėl konkrečių profesinės veiklos rūšių pobūdžio arba dėl jų vykdymo sąlygų lytis yra būtinas (neišvengiamas) ir lemiantis profesinis reikalavimas.

Taip pat pažymime, kad remiantis Valstybinės lietuvių kalbos komisijos 1999 m. lapkričio 4 d. nutarimu Nr. 5(74) „Dėl pareigų, profesijų, mokslo laipsnių ir panašių pavadinimų, pareigų, profesijų, teisinio statuso, rangų, titulų, mokslo laipsnių ir panašūs pavadinimai apibendrintai turi būti reiškiami vyriškosios giminės daiktavardžiais, dėl ko darbo skelbimai parengti tik moteriškąja gimine suponuoja galimą diskriminaciją dėl lyties renkant kandidatą į laisvą darbo vietą.

Minėtina ir tai, kad pagal Lygių galimybių įstatymo 4 straipsnį, teismuose ar kitose kompetentingose institucijose nagrinėjant fizinių, juridinių asmenų, kitų organizacijų ir jų padalinių skundus, pareiškimus, prašymus, pranešimus ar ieškinius dėl diskriminacijos lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos pagrindu, pareiškėjui nurodžius aplinkybes, leidžiančias daryti prielaidą dėl tiesioginės ar netiesioginės diskriminacijos buvimo, preziumuojama, kad tiesioginės ar netiesioginės diskriminacijos, priekabiavimo ar nurodymo diskriminuoti faktas buvo ir jį paneigti turi darbdavys.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA