Kaunas Vyčio skulptūrai skiria pusę milijono eurų | Kas vyksta Kaune

Kaunas Vyčio skulptūrai skiria pusę milijono eurų

BNS 2018/04/19 10:15
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno savivaldybė Vyčio skulptūros statyboms prie Kauno pilies skiria pusę milijono eurų.

„Vyčio“ paramos fondas pateikė paraišką konkursui „Kauno akcentai”, kuriame ekspertų komisija skyrė šiam projektui pirmąją vietą. Vadovaujantis konkursui pateikta paraiška administracijos direktoriaus įsakymu yra paskirta 501 tūkst. eurų skulptūros „Laisvės karys“ pagaminimui, postamento ir skulptūros prieigų sutvarkymui“, – BNS ketvirtadienį atsiųstame komentare teigia Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Vis dėlto savivaldybė pabrėžia, kad ši suma yra maksimali numatyta, o projektui bus pervesta tiek, kiek truks jos gamybai ir postamento pastatymui.

„Tai nereiškia, kad visos šios sumos ir prireiks – lėšų bus pervesta tik tiek, kiek truks žmonių aukas renkančiam „Vyčio“ paramos fondui“, – teigė S. Rimas.

Kaip BNS trečiadienį sakė „Vyčio paramos fondo“ pirmininko pavaduotojas Vilius Kavaliauskas, fondui iki šiol yra pavykę surinkti apie 140 tūkst. eurų, tačiau, anot V. Kavaliausko, iš šių pinigų buvo ir mokama konkurse dalyvavusiems skulptoriams, ir už reklaminę kampaniją, skatinusią aukoti Vyčio skulptūrai.

„Mes renkame pinigus ir iki šiol pervedinėjome fondo pinigus į Ukrainą. Kad nebūtume įsiskolinę, neseniai gavome iš miesto pinigų ir pervedėme į Ukrainą šiek tiek avanso, kad jie turėtų“, – sakė V. Kavaliauskas.

Jo teigimu, liejyklai Ukrainoje šiuo metu yra sumokėta 200 tūkst. iš 472 tūkst., kuriuos kainuos skulptūra.

Be sumos, skirtos pačiai skulptūrai, taip pat numatyta įrengti postamentą jai ir sutvarkyti aplinką – šiuos darbus yra įsipareigojęs finansuoti miestas, tačiau jų vykdymu taip pat rūpinasi „Vyčio“ fondas. V. Kavaliauskas skaičiavo, kad postamento įrengimas ir aikštės sutvarkymas kainuos dar apie 170 tūkst. eurų.

„Mes norėjome užsitikrinti, aš manau, kad tai buvo labai geras, teisingas sprendimas, kadangi skulptūros neužtenka: turi būti sutvarkymas aikštės, aplinkos, apšvietimas, videokameros. Mes padarėme bendrai, kad viskas būtų padaryta liepos 6 dienai. Ir tada mes paskaičiavome ir miestas garantavo, kad mes neturėsime skolų. Miestas prisideda prie žmonių skatinimo, kad būtų renkamos tos aukos“, – sakė V. Kavaliauskas.

Vyčio skulptūra, jo duomenimis, yra sulaukusi apie 800 aukotojų, fondo atstovai dar laukia paramos iš įmonių, todėl tikisi, kad visos miesto garantuojamos sumos panaudoti neteks.

„Irgi nemaža suma (iš miesto – red.), bet mes dar žiūrėsime, kiek mums jos reikės. Kiek mes surinksime nelabai galime prognozuoti“, – sakė V. Kavaliauskas.

Jis taip pat svarstė, kad dalį potencialių aukotojų atbaidė kivirčai dėl Lukiškių aikštės Vilniuje, kuriai pirmiausia buvo numatytas šis projektas.

„Kauno akcentams“ skulptūrų kategorijoje šiemet pateikti 35 darbai. Savivaldybė kol kas nėra viešai paskelbusi, kurie iš jų buvo atrinkti ir gavo finansavimą.

Vieta skulptūrai „Laisvės karys“ yra numatyta prie Kauno pilies.

Diskusijos dėl Vyčio skulptūros Kaune prasidėjo, kai šio paminklo iniciatoriai pralaimėjo konkursą dėl galimybės statyti jį Lukiškių aikštėje Vilniuje. Sostinėje turėtų būti statomas partizanų bunkerį primenantis paminklas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA