Kaune – perspėjimo sirenų gausmas | Kas vyksta Kaune

Kaune – perspėjimo sirenų gausmas

Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Trečiadienį prieš vidurdienį Kaune ir kituose Lietuvos miestuose buvo tikrinama gyventojų perspėjimo sistema – gaudė sirenos.

Šiandien, balandžio 18 d., 11.52 val., buvo jungiamos centralizuoto valdymo sirenos garsiniu signalu „Dėmesio visiems“. Per sistemos patikrinimą gyventojams į mobiliuosius telefonus išsiųsti trumpieji perspėjimo pranešimai apie minėtą sistemos patikrinimą.

Sirenos kaukia 3 minutes iki 11.55 val. Nustojus gaudimui Lietuvos radijo ir televizijos, regionines ir vietines radijo programas gyventojams skelbiama informacija bei rekomendacijos.

Apie įvykį portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai kalbėjosi su Kauno miesto civilinės saugos skyriaus vedėju Gediminu Jankumi. „Kaune yra 78 veikiančios centralizuoto valdymo sirenos – tai didžiausias skaičius lyginant su visais Lietuvos miestais – net su Vilniumi“, – teigė jis.

Tokie perspėjimo sirenų bandymai atliekami du kartus per metus. „Iškart po jų, kiekvienas gyventojas, kuris mobiliuosiuose telefonuose yra įsivedęs įspėjimo sistemą, gauna pranešimą, informuojantį apie bandomąjį sirenų signalų pobūdį, kad nekiltų nereikalingų interpretacijų apie neramumus“, – sakė pašnekovas.

Pasak G. Jankaus, atliekant bandymus patikrinamos techninės perspėjimo sirenų galimybės, nes esą pasitaiko gedimų ar nesuveikimo atvejų, t.y. būna tylesnis garsas ir pan. „Kaune esame sudarę specialias sutartis dėl sirenų priežiūros, nes iš mano paminėtų 78 sirenų yra nemažas kiekis moraliai pasenusių – „sovietinės gamybos“, kurioms reikalinga daug didesnė priežiūra. Jos yra nuolat prižiūrimos, tikrinamos. Tokių bandymų metu“, – pasakojo Miesto civilinės saugos skyriaus vedėjas.

Jo teigimu, Kaune kartą per mėnesį sirenos yra išbandomos ir vadinamuoju „tylos režimu“ (aut. past. signalas girdimas labai trumpai, dėl to dažnai jo nespėja išgirsti net miesto gyventojai). Tuo esą rūpinasi Miesto civilinės saugos skyriaus specialistai – tikrinama kiekviena Kaune esanti sirena, jos veikimas, efektyvumas.

Telefonų nustatymo instrukcijos ir daugiau informacijos apie šią sistemą pateikiama interneto svetainėse: www.vpgt.lt, www.gpis.vpgt.lt. ir www.lt72.lt.

Gresiant ar susidarius ekstremaliajai situacijai šalyje, šalies gyventojai perspėjami įjungtomis sirenomis ar pranešimais į mobiliuosius telefonus, prireikus per mobiliąsias įgarsinimo priemones ar per pasiuntinius, o informuojami per radiją ir televiziją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA