Vandžiogalos žydų kapinėse iškils memorialas | Kas vyksta Kaune

Vandžiogalos žydų kapinėse iškils memorialas

krs.lt nuotr.

Kauno rajono savivaldybės ir JAV gyvenančių litvakų iniciatyva planuojama sutvarkyti senąsias Vandžiogalos žydų kapines: jas aptverti, įrengti simbolinius vartus, aikštę, pastatyti paminklą.

[galerija kiek=”4″]

Pirmadienį Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir kompanijos „Alex Lyon&Son” prezidentas Jackas Lyonas pasirašė ketinimų protokolą, kuriuo įsipareigojo atlikti konkrečius darbus. J. Lyonas ir kartu su juo atvykę Yarivas bei Zeevas Lissonai yra Vandžiogaloje bei Kaune gyvenusių litvakų palikuonys, pasiryžę projektą paremti finansiškai.
Vandžiogalos seniūno Vytauto Šniaukos pastangomis litvakų kapinės jau išvalytos nuo krūmokšnių, į jas nutiestas kelias, tačiau šioje vietoje trūksta meninių akcentų.

Kapinių sutvarkymo viziją pristačiusi architektė Violeta Beigienė pabrėžė, kad sakralinę erdvę būtina atskirti nuo gamtinės aplinkos, todėl kapinių teritoriją reikėtų apželdinti bukų arba skroblų gyvatvore. Prie pagrindinio įėjimo architektė siūlo pastatyti septynių gelžbetoninių blokų kompoziciją, simbolizuosiančią dramatiškus čia palaidotų žmonių likimus. Vienas iš blokų būtų dekoruotas Dovydo žvaigžde.

Kapinių centre planuojama suformuoti lauko rieduliais grįstą aikštę, kurioje iškiltų špižinis paminklas. “Tai galėtų būti ištiestos rankos, kurios taip ir nesulaukė pagalbos”, – aiškino sumanymą V. Beigienė.
Šalia kapinių numatyta įrengti nedidelę automobilių stovėjimo aikštelę. Darbus planuojama atlikti trimis etapais, pirmąjį numatyta įgyvendinti jau šiemet.

Kapinėse darbuosis ir archeologai. Lietuvos istorijos instituto doktorantas Mantas Daubaras pabrėžė, kad jų invazija turėtų būti minimali, nes judaizmas draudžia drumsti mirusiųjų ramybę.

„Ne tik Vandžiogala, bet ir Vilkija, Zapyškis, Garliava, Čekiškė, Kulautuva, Babtai mena gausias ten gyvenusių litvakų bendruomenes. Žydų kapinės turi būti išsaugotos, nes jos yra turtingos Lietuvos žydų istorijos liudytojos, neatsiejama mūsų istorijos ir kultūros dalis“,- kalbėjo V. Makūnas.

Meras informavo, kad netrukus Kauno rajono savivaldybės lėšomis bus išleista knyga apie Pakaunės žydų gyvenimą. Savivaldybė taip pat planuoja įamžinti Leibos ir Esteros Tilės Karnovskių atminimą. Šiuos Vilkijoje gyvenusius litvakus likimas nubloškė į Ameriką. Į istoriją sutuoktinių pora pateko todėl, kad įvaikino ir užaugino pasaulinę džiazo legendą Louisą Armstrongą.

Kultūros paveldo departamento vyriausioji valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė pastebėjo, kad Kauno rajono savivaldybė yra pavyzdys, kaip reikia rūpintis paveldu.

Visos rajone esančios žydų senosios kapinės ir žydų žudynių vietos yra įtrauktos į LR kultūros paveldo vertybių registrą ir prižiūrimos. Kauno rajono savivaldybės organizuoja Žydų kultūros dienas, edukacinius renginius.

Istoriniai šaltiniai liudija, kad žydai Vandžiogaloje gyveno jau XVI a. Vėlesni įrašai patvirtina miestelio gyventojų tautinę sudėtį: kartu su katalikais lenkais ir lietuviais, sentikiais rusais gyveno ir žydai. XX a. pradžioje čia jų buvo maždaug tūkstantis. Bendruomenė turėjo savo sinagogą, mokyklą. Dauguma žydų vertėsi amatais ir prekyba.

Visa tai nutrūko 1941 metų rudenį, kai beveik visą Vandžiogalos žydų bendruomenę sunaikino naciai ir jų parankiniai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA