Kaunas vienai dienai tapo Lietuvos breiko sostine | Kas vyksta Kaune

Kaunas vienai dienai tapo Lietuvos breiko sostine

K. Juškos nuotr.

Nenustebkite, jeigu šeštadienį judėdami Savanorių prospektu, ties Žemaičių gatve išgirsite aukštu tempu mušantį ritmą ir pamatysite besibūriuojančius žmones išmoningais treningais. Šie treninguotieji jūsų tikrai neužkabins, nebent pakvies užeiti, o ir sportinis kostiumas breiko bendruomenėje jau nebėra vyraujantis pasirinkimas. Ko gero, dinamiškiausio gatvės šokio kultūros duris pravėrė jaunajai breiko kartai atstovaujantis kaunietis Matas Tarasevičius, šiandien dalyvaujantis breikeriams pašokti ir visiems pažiūrėti skirtame renginyje „Give me a break 2018“.

[galerija kiek=”4″]

Aštuoniolikmetis Matas, Lietuvos gatvės šokio tyruose atstovaujantis Kaunui, šokti breiką sako pradėjęs 2014 metais šokių studijoje „Red“, o po dvejų metų perėjęs į „Gamers“ studiją. Trumpai pristatydamas savo išpažįstamą šokio stilių, vaikinas sakė, kad jis susideda iš begalės judesių, kurių kasdien vis daugėja.

Visgi tuos judesius galima suskirstyti į keturis pagrindinius elementus: freeze’us, power move’us, footworką ir toprocką. Tai, paeiliui, yra staigūs „sustingimai“ įvairiose neįprastose pozicijose, ypatingos jėgos reikalaujantys akrobatiniai elementai, kuriuos dažnas prašalaitis ir tapatina su breiku, ant kojų bei rankų atliekamos ritmingos kombinacijos ir tik ant kojų atliekamos kombinacijos. Šie judesiai dažniausiai atliekami spontaniškai juo pritaikant skambančiai muzikai, o Matas papasakojo, kaip pirmųjų pritaikymų ėmėsi jis pats.

– Kada pirmą kartą pamatei breiką ir kada pats pradėjai atakuoti parketą šia intensyvia šokio forma?

– Savo akimis pirmą kartą pamačiau breiką į mokyklą atvažiavus dviem šio stiliaus šokėjams. Kaip ir minėjau, ant šokių parketo su kedais skambant breiko muzikai stojau prieš ketverius metus.

– Pasiekus tam tikrą lygį, visi gatvės šokių stiliai atrodo įspūdingai. Kodėl tave patraukė būtent breikas? Kaip manai, kokie išskirtiniai šio stiliaus bruožai?

– Breikas mane patraukė teikiama laisve, tai labai daug šokėjui leidžiantis stilius. Žinoma, gražiai atrodė sukami power moves.

– Kaip sekėsi mokytis bazinių žingsnių ir sudėtingesnių figūrų, akrobatinių elementų? Kada šokis pradėjo teikti lengvumą ir malonumą?

– Iš pradžių buvo tikrai sunku, tačiau su laiku ėjosi vis lengviau ir lengviau. Maždaug prieš metus ėmiau mėgautis šokiu, labai patikdavo pačiam kurti judesius.

Prakaitą nuo 2014 m. salėje liejantis Matas jau skina sunkaus darbo vaisius / Asmeninio archyvo nuotr.

– Kapotos muzikos – trapo ir primityvių jaunimo atliekamų judesių – dabo kultūroje breikas rodosi tarsi koks dinozauras iš labai senų laikų. Ar jauti atstovaujantis gana gilią tradiciją turinčiai gatvės meno šakai? Ar šiuolaikinės tendencijos kažkaip veikia ir breiką?

– Tikrai atlikdamas šį šokį jaučiu atstovaujantis kelis dešimtmečius į praeitį nutįsusiam ir už Atlanto siekiančiam paveldui. Mano nuomone, breikui labai didelės žalos nedaro šiuolaikinis trapas ir dabai – skirtingai nei kitiems stiliams.

– Kaip į breiką žiūri tavo bendraamžiai draugai? Ar daug jų šoka?

– Bendraamžiai breiku iš esmės laiko tik jėgos, akrobatinius judesius – dažna su stiliumi nesusipažinusių žmonių klaida. Daugelis bendraamžių nešoka – žaidžia krepšinį.

– Apskritai, ar daug Kaune ir Lietuvoje yra breiką šokančių jaunų žmonių? Kaip šią bendruomenę būtų galima labiau vienyti ir plėsti?

– Šalyje jaunų breikerių tikrai nemažai. Daugelis studijų augina daug jaunosios kartos šokėjų. Manau šią bendruomenę jungia šokių kovos, kai į vieną vietą suvažiuoja visi – ir seni, ir jauni. Rodo, kuris geresnis ir dalinasi šokiu ratukuose.

– Ką laikai Lietuvos breiko korifėjais? Kam šį titulą būtų galima suteikti Kaune?

– Lietuvos korifėjus, manau, yra Egidijus Sipavičius (taip pat kaunietis – „Kas vyksta Kaune“), Kauno – Marijanas Staniulėnas, įkūręs dabar jau uždarytą „Studiją M“.

– Ar dažnai dalyvauji šokių kovose, kituose renginiuose? Kodėl svarbu turėti tik breikui dedikuotą renginį?

– Taip, kovose aš dažnas svečias, nes ten išbandai save, pamatai daug naujų šokėjų ir pasisemi įkvėpimo. Manau, turėti tik šio stiliaus renginį yra puiki. Kaip ir sakiau, tai vienija bei gaivina breiko kultūrą Kaune ir visoje Lietuvoje.

– Kuriose „Give me a break 2018“ kategorijose dalyvausi, kurių teisėjų ir šiaip šokėjų labiausiai lauki?

– Pats dalyvausiu atvirose „2 prieš 2“ kovose su vienu geriausių Lietuvos šokėjų iš Kauno Zmej. O labiausiai laukiu Mareko seminaro apie power moves!

Šaknys glūdi netolimoje praeityje

Kol Matas šildo raumenis ir mankština sąnarius besiruošdamas „Gamers“ studijoje vyksiančiai Lietuvos ir užsienio breikerių asamblėjai, vienas pagrindinių renginio gimdytojų Jurgis Binkauskas pravėrė organizacines „Give me a break“ užuolaidas.

Anot Jurgio, renginio idėjiniu „tėvu“ galima laikyti festivalį „Strictly Breakin“, kurio paskutinė serija vyko 2016-aisiais. „Tačiau, nors panašumų ir yra daug, nederėtų manyti, jog renginiai – identiški“, – tvirtino pašnekovas.

Pats dalyvauti kovose universalus šokėjas neplanuoja, nes užims vedėjo poziciją, o organizaciniame komitete, kaip sakė „Gamers“ atstovas, yra ir „grynakraujų“ breikerių. „Nemažai ranką pridėjęs studijos vadovas Rokas Liupševičius, taip pat žinomas Bboy Bonus vardu. Buvo atsižvelgta į kitų breiko šokėjų ir mokytojų nuomones bei pageidavimus. Iš organizacinės pusės patirtimi ir žiniomis prisideda Vykintas Šukys, nepaprastai svarbi ir „OSA milkshakes“, „Thursday clothing“ ir „Tupla“ parama“, – šokio šventės „kaltininktus“ ir variklius vardijo J. Binkauskas.

Sugužės būrys jaunųjų šokėjų

Daugiausiai dalyvių laukiama iš Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos – šių miestų breiko mokytojai, pasak Jurgio, itin entuziastingai suorganizavo autobusus mokiniams, todėl tikimasi trijų amžiaus grupių kategorijose pamatyti dalyvaujant daugiau nei 150 vaikų. O vakare vyksiančiose pažengusiųjų kovose kauniečiai turėtų išvysti daugumą stipriausių Lietuvos bei kaimyninės Latvijos šokėjų.

„Kaip jau minėjau, idėja organizuoti tokį renginį dalinausi su nemažai patyrusių breikerių, ir beveik visi jie vienbalsiai sakė „mažiau kategorijų“. Todėl kai kurių išmoningų rungčių atsisakyta, tuo tarpu pradedančiųjų kategorija išskirstyta į tris amžiaus grupes – iki 9 metų, nuo 9 iki 12 ir nuo 12 iki 16. Pastarosios varžybos vyks „2 prieš 2“ formatu“, – kalbėjo vienas „Give me a break“ organizatorių.

Ant seminaro parketo ir teisėjų kėdžių – Baltijos šalių vaivorykštė

J. Binkauskas pridūrė, kad teisėjų komisiją sudaro patyrę ir savo dalyką išmanantys breikeriai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. „Estams atstovaus Bboy Marek, vienas stipriausių ir ilgiausiai šokančių Pabaltijo breikerių, Latviams – Bboy Narek The Show, labai energingas ir pastaruoju metu daug besireiškiantis didžiausiuose Europos festivaliuose šokėjas, o Lietuvai – Laurynas Žakevičius, dar žinomas kaip Bboy Lau, vienas iš „Low Air“ urbanistinio šokio teatro ir mokyklos įkūrėjų, auksinio scenos kryžiaus laureatas ir vienas iš pirmųjų breikerių Lietuvoje, sėkmingai pristačiusių autentišką gatvės šokį teatro publikai“, – garbingus svečius trumpai apibūdino pašnekovas.

Vienas renginio teisėjų – Bboy Narek The Show, garsėjantis nežabota raiška ir judesių originalumu / K. Juškos nuotr.

Šie trys puikūs žmonės bendromis pastangomis ves seminarą Jono Jablonskio gimnazijoje, kuri netikėtai gausiam aktyvių jaunuolių būriui suteikė salę. O šokių kovų laimėtojai tikrai neišvyks namo tuščiomis: atviros „2 prieš 2“ kategorijos laimėtojų laukia piniginis prizas, o absoliučiai visų – originalūs renginio aksesuarai, diplomai ir įvairūs gardumynai.

„Ant popieriaus“ panašu, jog breiko ateitis tikrai šviesi, o kaip yra realybėje, kviečiu pažiūrėti patiems. Na o dabartinė karta galbūt ir nusileidžia jaunesniajai skaitlingumu, tačiau tikrai ne gabumais ir įgūdžiais – nepamirškime, kad be dabar esančių mokytojų nebūtų ir mokinių“, – komentavo J. Binkauskas, laukiantis apie 250 dalyvių ir žiūrovų. Ir patikino, kad „Give me a break“ seriją planuojama tęsti ir kelti breiką bent jau į Kauno gatvės kultūros sostą.

„Give me a break“ vyks balandžio 14 d. gatvės šokių studijoje „Gamers“, Žemaičių g. 31.
Breiko fiestos pradžia – 10 val., stipriausios kovos prasidės apie 17 val., numatoma pabaiga – 20 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA