R. Daktarienė dar kartą laimėjo prieš valstybę: sutuoktiniams – išskirtinės sąlygos | Kas vyksta Kaune

R. Daktarienė dar kartą laimėjo prieš valstybę: sutuoktiniams – išskirtinės sąlygos

delfi.lt 2018/04/11 16:39
DELFI montažas

Kalėti iki gyvos galvos nuteistas ir Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK) įkalintas buvęs Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetas Henrikas Daktaras ir jo žmona Ramutė Daktarienė turi teisę į ilgalaikius pasimatymus, o kalėjimo administracija privalo užtikrinti, kad sutuoktiniai galėtų šia teise pasinaudoti.

Tai trečiadienį paskelbė Vilniaus apygardos administracinis teismas, pažymėjęs, kad dar prieš pusantrų metų priėmė sprendimą, kuriuo Lukiškių TIK buvo įpareigotas leisti sutuoktiniams pasimatyti nestebint prižiūrėtojams.

Anot teismo, priimtame sprendime aiškiai ir nedviprasmiškai buvo nurodyta, kad sutuoktiniai turi teisę į ilgalaikius pasimatymus, šis teismo sprendimas yra įsiteisėjęs ir jį privaloma vykdyti.

Tuo metu Lukiškių TIK iki šiol H. Daktarui ir R. Daktarienei nesuteikia ilgalaikių pasimatymų – kalėjimo administracija papildomai kreipėsi į teismą, prašydama išaiškinti, kaip vykdyti sprendimą: esą Bausmių vykdymo kodekse nuteistiesiems iki gyvos galvos nėra numatytas toks leidimas.

Teismo tokie įkalinimo įstaigos argumentai neįtikino ir teisėjai nurodė, kad Lukiškės privalo vadovautis Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencija, kurioje nurodoma, jog kiekvienas žmogus „turi teisę į tai, kad būtų gerbiamas jo asmeninis ir jo šeimos gyvenimas“.

Atmesdamas prašymą išaiškinti, kaip vykdyti teismo nurodymą leisti H. Daktarui matytis su sutuoktine, teismas taip pat R. Daktarienei priteisė 50 eurų bylinėjimosi išlaidų. Tuo metu prieš pusantrų metų, kai teismas įpareigojo Lukiškių TIK leisti R. Daktarienei matytis su sutuoktiniu, moteriai buvo priteista 500 Eur neturtinei žalai atlyginti. Kompensacija R. Daktarienei buvo sumokėta iš mokesčių mokėtojų sąskaitos.

Analogišką skundą teismui anksčiau buvo pateikęs ir H. Daktaras, jis taip pat laimėjo bylą prieš valstybę, atstovaujamą Lukiškių TIK. Anksčiau teismas yra paskelbęs, kad Lukiškių TIK, užtikrindamas įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytas laikymo sąlygas, turėjo imtis pozityvių veiksmų, garantuojančių tinkamą teisės į šeimos gyvenimo gerbimą, įgyvendinimą, kad asmuo galėtų palaikyti ryšius su savo artimaisiais ir taip saugoti ir puoselėti šeimą.

Kreipdamasi į teismą R. Daktarienė nurodė, kad Bausmių vykdymo kodekse nuteistiesiems iki gyvos galvos ilgalaikiai pasimatymai su sutuoktiniu nėra numatyti, tačiau dar 2013 m. EŽTT yra nurodęs, kad taip pažeidžiamos nuteistųjų ir jų šeimos narių teisės.

Šį pažeidimą 2015 m. yra konstatavęs ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT). „Moteris nori vykdyti savo įsipareigojimus, duotą priesaiką prieš vyrą, bet savo pareigos negali atlikti neturėdama ilgalaikių pasimatymų – be jų sunku išlaikyti artumą“, – bylą nagrinėjant teisme sakė R. Daktarienei atstovaujantis advokatas.

Tuo metu R. Daktarienė tvirtino, kad valstybė, nesudarydama galimybės ilgesniam laikui susitikti su sutuoktiniu, bando išskirti šeimą. „Jau eina aštunti metai, kai neturiu pasimatymų su sutuoktiniu, dėl to patiriu daug emocinių išgyvenimų, – prieš pusantrų metų teisme kalbėjo R. Daktarienė. – Mes stengiamės išlaikyti šeimą, o neturėjimas artumo gali pakenkti mūsų šeimos santykiams. Man šeima yra svarbiausias dalykas gyvenime – esame susituokę jau 36 metus, norėčiau tikėti, kad taip bus ir toliau, bet kad nepašlytų mūsų šeimos santykiai, trūksta to

Dabar R. Daktarienei su H. Daktaru Lukiškėse suteikiami tik trumpalaikiai pasimatymai – du kartus per mėnesį po tris valandas. Šiuos sutuoktinių susitikimus stebi įkalinimo įstaigos darbuotojai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA