S. Darius ir S. Girėnas – ir lietuvių, ir lenkų įkvėpimo šaltinis | Kas vyksta Kaune

S. Darius ir S. Girėnas – ir lietuvių, ir lenkų įkvėpimo šaltinis

Pščelnike (Lenkija) esanti lakūnų S. Dariaus ir S. Girėno žūties vieta bus atnaujinta pagal lenkų parengtą projektą. Ant Netonių kalno (Kauno r.) taip pat atsiras ženklų, priminsiančių legendinių lakūnų žygdarbį.

[galerija kiek=”4″]

Apie tai buvo kalbama penktadienį Raudondvaryje įvykusiame Kauno rajono vietos veiklos grupės ir Vakarių Pamario vaivadijos vietos veiklos grupės „Lider Pojezierza“ atstovų susitikime.

Lietuvių didvyrių žūties vieta Pščelniko miške, šalia Myslibužo miesto, yra vienas labiausiai turistų lankomų objektų regione. Čia kiekvieną vasarą vyksta lakūnų pagerbimo ceremonija, yra pastatytas namelis, kuriame lietuviai gali pernakvoti, miesto gimnazija pavadinta S. Dariaus ir S. Girėno vardu.

Lenkai informavo, kad, artėjant 85-osioms lakūnų žūties metinėms, bus atnaujintas lakūnų memorialas, naujomis spalvomis nušvis ir gimnazija.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas dėkojo Myslibužo ir visos Vakarų Pamario vaivadijos vadovams už nuoširdų ilgametį rūpinimąsi lietuvių lakūnų žūties vieta. “Jūsų dėmesys nepaprastai sušildo lietuvių ir lenkų santykius ir parodo, kaip iš tiesų turėtų bendrauti kaimynai”, – pabrėžė meras.

„S. Darius ir S. Girėnas yra patriotizmo šaltinis ne tik jums, lietuviams, bet ir mums, lenkams. Jie vis dar skrenda!“, – kalbėjo Vakarų Pamario vaivadijos vicemaršalka Jaroslawas Rzepa.

„Jie skrenda“ – taip vadinasi ir bendras projektas, kurio partneriais tapo Lenkijos VVG „Lider Pojezierza“, Kauno rajono ir Garliavos miesto VVG.

Lenkijos atstovai pristatė savo viziją, kaip, jų nuomone, turėtų atrodyti S. Dariaus ir S. Girėno žūties vieta. Miško laukymėje numatyta pastatyti keletą tvirtų medinių pavėsinių, teritorijoje turėtų atsirasti ir daugiau medžio darbų, turizmo infrastruktūros. Šiam tikslui bus surengtas bendras tautodailininkų pleneras.

Analogiškas pleneras įvyks ir Kauno rajone. Jame sukurti darbai papuoš Netonių kaime esančią Sklandytojų kalvą.
Kauno rajono VVG pirmininkė Kristina Švedaitė-Damašė sakė, kad projekte labiausiai akcentuojami patriotiniai ir pilietiniai tikslai, todėl bus kuriamas filmas, surengta jaunimo stovykla, vyks jaunųjų aviatorių varžybos, susitikimai su moksleiviais, kiti edukaciniai renginiai.

Ant Sklandytojų kalvos bus įrengta speciali lentelė, kuri įgalins nuotoliniu būdu stebėti Pščelnike vyksiančius renginius, šventes, susipažinti su kita medžiaga apie S. Dariaus ir S. Girėno žygdarbį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA