Nauja maisto politika Rumšiškių darželyje: sveiki patiekalai keliauja į šiukšlių kibirus | Kas vyksta Kaune

Nauja maisto politika Rumšiškių darželyje: sveiki patiekalai keliauja į šiukšlių kibirus

delfi.lt 2018/04/07 19:44

Žiniasklaidą pasiekė iš darbo išėjusios Rumšiškių darželio-lopšelio auklėtojos laiškas. Moteris rašo, kad jos buvusioje darbovietėje vaikai maitinami sveikais patiekalais, gamintais pagal mitybos specialistės Ramintos Bogušienės sudarytą knygą, tačiau maistas yra tiesiog nevalgomas. Tuo tarpu darželio vadovybė užsimerkia prieš vaikus gurgiančiais pilvais.

Maistas į šiukšlių kibirą

„Gaila alkanų vaikų ir virėjų darbo, nes visas „sveikuoliškas“ maistas keliauja į atliekų kibirus. Prakalbus garsiai, jog tai yra problema, darželio direktorė „stojo piestu“ ginti šio „sveikatai palankaus“ projekto, – rašė darželio auklėtoja. – Ir iš tiesų, pačiai vadovei skanu, valgo labai jau su apetitu. Deja, skanu direktorei, bet ne vaikams.

Įstaigos darbuotojos šia tema nesikalba net tarpusavyje. Šiukštu, prasitars, kad nevalgo… „Nevalgo? Pas mus tai valgo! Tikrai valgo!“ – kaip kirviu nukerta kolegė. Tik nežinia, ką tie vaikai valgo, nes praeinant per grupes po maitinimo, matai pilnom lėkštėm nukrautus virtuvėlės stalus.

Kai direktorei tiesiai į akis pasakiau, kad vaikai nevalgo, ši bandė įrodyti, jog esu pesimistė ir matau pusiau tuščią stiklinę, kai ji yra pusiau pilna. Auklytė taip pat buvo įspėta – „jei nori dirbti, nuleidi galvą ir nematai… tavo nuomonės čia niekas neklausia.“

R. Bogušienės sudarytas rinkinys, pagal kurį ruošiami patiekalai Rumšiškių darželyje / DELFI nuotr.

Buvusi Rumšiškių darželio auklėtoja užsimena, jog tėvų reikalavimu valgiaraštis buvo koreguotas, keletas patiekalų išimta. „Tačiau vaikų maitinimasis darželyje toli gražu neatrodo palankus sparčiai augančiam organizmui, – rašė darželio auklėtoja. – Labai atsakingai galiu pareikšti, jog dauguma patiekalų – marmalai. Ko niekaip nepavadinsi palankiu, žinant bent kiek vaikų psichologiją ir mitybos ypatumus.

Pati esu dviejų vaikų mama ir mūsų šeimoje šlamštmaistis nevalgomas (dešrelės, čipsai, bandelės ir pan.), aš už daržoves, kruopas, tik niekaip nesuprantu, nuo kada yra sveika makalūzės? Kodėl negali būti tie produktai mažiau sumaišyti, pateikti atskirai, kad vaikui būtų aišku, ką jis valgo?“

Moteris prisipažino, kad darželyje, apie kurį rašė, nebedirba, nes, pasak jos, turi savo nuomonę, tačiau šios buvusioje darbovietėje niekas nenorėjo girdėti.

„Tėveliams norėčiau palinkėti daugiau ir atidžiau domėtis viskuo, kas vyksta ugdymo įstaigose (ir maitinimu, ir ugdomuoju procesu, ir pačiu įstaigos mikroklimatu), nes viena yra išgirsti iš darbuotojų, jog maitinamės sveikai – daug daržovių, mažai cukraus ir riebalų, o visai kas kita savo akimis pamatyti, ką ir kiek valgo jūsų vaikai“, – laiške rašė Rumšiškių darželio-lopšelio auklėtoja.

Knygos rekomendacinio pobūdžio

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Gudanavičienė DELFI sakė, kad remiantis teisės aktais darželiai arba mokyklos turi susidaryti savo valgiaraštį ir pagal jį maitinti vaikus.

„Bet yra tokių įstaigų, kurios neturi specialistų arba nemoka parengti tų valgiaraščių, todėl mes turime tokias tris knygas, kurios buvo suderintos“, – sakė I. Gudanavičienė.

I. Gudanavičienė / DELFI nuotr.

Dvi iš trijų knygų – senesnio leidimo, naujausioji – mitybos specialistės, VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėjos R. Bogušienės „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“.

„Šita yra pati naujausia, pagal naujas rekomenduojamas paros normas, kurios pasikeitė 2016 metais, ir daugmaž žiūrint pagal naują aprašą, kuris jau yra pas viceministrą, šią savaitę arba kitą jis bus patvirtintas ir įsigalios nuo naujų mokslo metų, t. y. nuo rugsėjo 1 dienos. Ši knyga yra arčiausiai tos tiesos, ką mes matome naujame apraše, bet nė viena iš knygų nėra privaloma, čia yra metodinė medžiaga“, – sakė I. Gudanavičienė.

Pasak specialistės, rekomenduojamomis knygomis darželiams ar mokykloms naudotis patogu, nes tokiu atveju nereikia valgiaraščio derinti su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

„Pasiimi vieną patiekalą – pabandai, vaikas nevalgo, imi kitą. Tik turi būti toks užfiksavimas, kaip tu maitini vaiką, kad jei kas nors ateitų tikrinti, matytų – tokios knygos, tokia receptūra ir viskas“, – sakė specialistė.

Nevalgomus patiekalus reikia keisti

„Jei ateina kažkokia technologė, parengusi knygą, mes neturime jokio pagrindo pasakyti, kad mes nederinsime. Žinau, kad dabar yra naujas aprašas ir naujų technologių, kurios ruošia ir laukia aprašo, ir daro pas mus. Sakė, kitaip ruošia – daugiau tradicinį, tokį per vidurį maistą, bet labai sveiką, kad nebūtų jokių drastiškų patiekalų“, – sakė I. Gudanavičienė.

Specialistė pažymėjo, kad per metus į SAM kreipiasi nebent vienas, o kartais nei vienas technologas, norintis pasiūlyti savo rekomendacinius receptus.

„Buvo vienas darželiams, po to padaryta mokykloms, kurios turi bendrabučius, poreikis yra mažas, bet jis yra. Po to gal kokius 2-3 metus buvo štilis ir atsirado Raminta Bogušienė. Mes jai tada sakėme palaukti naujo aprašo ir tada viską suderinsime, – tvirtino SAM specialistė. – Nes dabar yra suderinta pagal seną aprašą, jos kartelė daug aukščiau pakelta, bet jau čia yra naujos rekomenduojamos paros normos.“

Specialistės paklausus, ką daryti darželiams, kuriuose pagal naujus receptus ruošti patiekalai neprigyja, ji atsakė: „Jei darželiai nusprendė sudaryti valgiaraštį pagal šitą (R. Bogušienės) knygą, reikėtų žiūrėti, kokių patiekalų vaikai nevalgo, juos reikėtų keisti. Tikrai nėra taip, kad padarėme ir nieko negalime keisti. Tos knygos ir yra tuo geros, kad nieko nereikia derinti.“

Kaip DELFI sakė mitybos specialistė R. Bogušienė, VšĮ „Sveikatai palankus” išleista knyga parengta pagal šiuo metu galiojantį vaikų maitinimo organizavimo aprašą, Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas.

R. Bogušienė / Asmeninio archyvo nuotr.

„VšĮ „Sveikatai palankus“ dirba tam, kad vaikai ir juos supantys suaugusieji įgytų daugiau žinių apie maistą, mitybą ir formuotųsi sveikatai palankūs mitybos įpročiai ir valgymo kultūra visoje Lietuvoje“, – sakė R. Bogušienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA