Kaune bus įteikta vaikų literatūros premija | Kas vyksta Kaune

Kaune bus įteikta vaikų literatūros premija

Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Kaip praneša Švietimo ir mokslo ministerija, Nacionaliniame Kauno dramos teatre šeštadienį bus įteikta Vaikų literatūros premija. Šiemet ji skiriama rašytojai ir mokytojai Ilonai Ežerinytei bei Panevėžio „Vyturio“ progimnazijos bibliotekai.

Ilona Ežerinytė – rašytoja, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, kuri debiutavusi vos prieš 3 metus, buvo iš karto pastebėta ir įvertinta. Jos pirmoji knyga „Šunojaus diena“ (2016 m.) laimėjo fondo „Švieskime vaikus“ organizuojamą Nacionalinį vaikų literatūros konkursą ir buvo pripažinta reikšmingiausiu praėjusių metų vaikų literatūros debiutu (Aldonos Liobytės premija), o „Sutikti eidą“ (2016 m.) apdovanota Prano Mašioto premija.

Autorė itin subtiliai kuria pasakojimo atmosferą fiksuodama atvirumo pasauliui, žmogiškosios šilumos paieškos būsenas, meistriškai perpindama fantastikos ir realybės pasaulius. Tai aukštos meninės vertės literatūra, praturtinusi šiuolaikinės vaikų literatūros lauką. I. Ežerinytės kūryboje imponuoja tai, kad rašydama apie sudėtingas paauglio problemas autorė kuria pozityvų, viltingą gyvenimo paveikslą.

Panevėžio „Vyturio“ progimnazijos biblioteka kūrybiškai dirba ne pirmą dešimtmetį, telkia visą progimnazijos bendruomenę, kad vaikai būtų skatinami skaityti daug ir kryptingai. Ši biblioteka aktyviai rengia įvairias iniciatyvas – pritraukiami ne tik mokiniai, bet ir jų tėvai, kiti šeimos nariai, rengiami įdomūs susitikimai su knygų autoriais. Biblioteka kasmet pateikia projektus Metų knygos rinkimams ir yra pavyzdys kitoms mokyklų bibliotekoms.

Vaikų literatūros premiją 2004 metais įsteigė Švietimo ir mokslo ministerija. Šia premija norima paskatinti, kad Lietuvos rašytojai kurtų knygas vaikams. Taip pat siekiama įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų bei asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą, ugdant estetines, bendražmogiškas ir pilietines vertybes, skleidžiant originalias kūrybos iniciatyvas.

Dviejų dalių premija skiriama už nuopelnus vaikų literatūros srityje ir už nuopelnus vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimo srityje. Premija teikiama kasmet, minint Tarptautinę vaikų knygos dieną.

Laureatais yra tapę šie rašytojai: Vytautas V. Landsbergis, Vytautė Žilinskaitė, Ramutė Skučaitė, Kęstutis Kasparavičius, Vytautas Račickas, Violeta Palčinskaitė, Vilė Vėl, Lina Žutautė, už sklaidą premijuotas ir žurnalas „Rubinaitis“, viešoji įstaiga Rašytojų klubas ir kt. Pernai premija atiteko rašytojai Dainai Opolskaitei ir literatūrologei Loretai Jakonytei.

Premija už kūrybą vaikams yra 2 280 eurų, o premija už vaikų literatūros sklaidą – 1 520 eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA