Įvertintas rezonansinėms byloms vadovavęs Kauno prokuroras | Kas vyksta Kaune

Įvertintas rezonansinėms byloms vadovavęs Kauno prokuroras

DELFI / „Rinkos aikštė“ nuotr. - „Kas vyksta Kaune“ montažas

Prokuratūros bendruomenė, siekdama įvertinti ir padėkoti kolegoms už nuoširdų darbą, penktą kartą organizavo konkursą „Metų prokuroras“. Generalinėje prokuratūroje vykusiame Prokuratūros dienos minėjime apdovanoti konkurso nugalėtojai, pirmos–trečios vietos laimėtojai, tarp kurių – ir Kauno apygardos prokuroras Vytautas Gataveckas.

Kaip praneša Generalinė prokuratūra, „Metų prokuroru“ šiais metais tapo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Zdzislavas Tuliševskis, antrąją vietą laimėjo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas, trečiąją – Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Vytautas Gataveckas.

Aukštą kvalifikaciją turintis V. Gataveckas vadovauja ypatingo sudėtingumo ikiteisminiams tyrimams dėl smurtinių nusikaltimų ir nužudymų. Prokuroras vadovavo 2016 m. pradėtam ikiteisminiam tyrimui dėl naujagimio nužudymo Jonavoje. Negyvo naujagimio kūnas buvo rastas lovos patalynės dėžėje. Pernai naujagimio mama Kauno apygardos teisme išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį, jai skirta laisvės atėmimo bausmė.

Prokuroras organizavo ir didžiulį rezonansą sukėlusiam ikiteisminiam tyrimui dėl Kėdainiuose mamos ir jos sugyventinio fiziškai ir psichologiškai gniuždyto bei mirtinai sumušto keturmečio Mato. Byla šiuo metu nagrinėjama Kauno apygardos teisme.

Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro A. Navicko specializacija – ikiteisminiai tyrimai, susiję su prekyba žmonėmis, jų išnaudojimu priverstiniam darbui ar paslaugoms, įtraukimu į prostituciją. Tai ypatingo kruopštumo ir atidumo, aktyvaus bendradarbiavimo su užsienio teisėsaugos pareigūnais reikalaujantys tyrimai.

Prokuroras vadovavo ikiteisminiam tyrimui, kuriame trys asmenys kaltinti organizuotoje grupėje platinę narkotines medžiagas Vokietijoje, į šiuos nusikaltimus įtraukdami Lietuvos piliečius. Nyderlandų Karalystėje kaltinamieji Lietuvos piliečius įtraukė į prostitucijos tinklą. Bendradarbiaujant su Vokietijos pareigūnais, buvo atskleisti daugiau nei 10 metų vykdyti grupuotės nusikaltimai. Šiuo metu 40 tomų sudaranti byla nagrinėjama Panevėžio apygardos teisme.

A. Navickas valstybinį kaltinimą palaikė ir didelį rezonansą visuomenėje sukėlusioje byloje, kur dvi moterys kaltintos neteisėtu vertimusi finansine ir profesine veikla. Jos padėdavo moterims gimdyti namuose ir išduodavo joms atitinkamus dokumentus, tam neturėdamos teisės ir už tai imdamos piniginį atlygį. Vieną iš kaltinamųjų teismui išteisinus, po prokuroro apeliacinio skundo abi moterys yra pripažintos kaltomis ir nuteistos.

Konkurso nugalėtoju Z. Tuliševskį išrinko ne tik konkurso komisija, bet ir visa prokuratūros bendruomenė, už kandidatus „Metų prokuroro“ titului balsavusi prokuratūros intranetinėje svetainėje.

„Tai, kad sutapo ir konkurso komisijos, ir prokuratūros bendruomenės nuomonė, liudija, kad Zdzislavas Tuliševskis, vadovaujantis didelės apimties, sudėtingiems ikiteisminiams tyrimams, tikrai nusipelnė „Metų prokuroro“ titulo“, – sveikindamas nugalėtoją sakė konkurso sumanytojas ir komisijos pirmininkas Saulius Galminas, Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras.

Z. Tuliševskis 2017-aisiais ir ankstesniais metais organizavo ir vadovavo ikiteisminiams tyrimams įtariant bei kaltinant asmenis sunkių ir labai sunkių nusikaltimų padarymu veikiant nusikalstamuose susivienijimuose. Jo profesionalumas ir patirtis padėjo atskleisti ir užkardyti neteisėtą disponavimą labai dideliais narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiais.

Prokuroras palaikė valstybinį kaltinimą didelio visuomenės susidomėjimo sulaukusioje Kauno „Agurkinių“ susivienijimo baudžiamojoje byloje. Joje 14 asmenų kaltinti ginkluotų nusikalstamų susivienijimų organizavimu, dalyvavimu jų veikloje, labai didelio kiekio narkotinių medžiagų kontrabanda. Susivienijimo vadovas taip pat kaltintas rengimusi nužudyti bei nužudymu. Praėjusių metų pabaigoje Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo nusikalstamo susivienijimo dalyviams buvo skirtos realios laisvės atėmimo bausmės.

Prokuroras vadovauja ikiteisminiam tyrimui, kuris atliekamas dėl vienuose pataisos namuose veikusio nusikalstamo susivienijimo veiklos. Šiame tyrime įtarimai pareikšti 16 asmenų. Z. Tuliševskis „Metų prokuroro“ rinkimuose laimi jau antrą kartą – 2014 m. šiame konkurse jis užėmė II-ąją vietą.

Iš viso šiemet Generalinės ir apygardų prokuratūrų vadovai „Metų prokuroro“ konkursui buvo pateikę penkiolikos prokurorų kandidatūras. Metų prokurorai apdovanoti specialiai šiai progai sukurtais „Metų prokuroro“ ženkleliais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA