Ar nėščia moteris gali būti atleista iš darbo? | Kas vyksta Kaune

Ar nėščia moteris gali būti atleista iš darbo?

Organizatorių nuotr.

Dirbu pagal terminuotą darbo sutartį, kurios terminas baigsis po kelių mėnesių. Neseniai sužinojau, kad esu nėščia. Ar turės teisę darbdavys nutraukti terminuotą darbo sutartį pasibaigus jos terminui jei būsiu nėščia tuo metu?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

 LR Darbo kodekso (toliau – DK) 61 straipsnio 1 dalis numato, kad darbo sutartis su nėščia darbuotoja jos nėštumo laiku ir iki jos kūdikiui sukaks keturi mėnesiai gali būti nutraukta šalių susitarimu, jos iniciatyva; jos iniciatyva išbandymo metu, nesant darbo sutarties šalių valios, taip pat kai baigiasi terminuota darbo sutartis suėjus jos terminui. DK 61 straipsnio 2 dalis numato, kad nuo darbdavio sužinojimo apie darbuotojos nėštumą dienos, iki jos kūdikiui sukaks keturi mėnesiai, darbdavys negali įspėti nėščios darbuotojos apie būsimą darbo sutarties nutraukimą ar priimti sprendimą nutraukti darbo sutartį kitais, negu nurodyta šio straipsnio 1 dalyje, pagrindais. Tik esant šio straipsnio 1 dalyje nustatytiems pagrindams darbo sutartis gali būti nutraukta su nėščia darbuotoja. Taigi, atsižvelgiant į tai, kad darbo sutarties nutraukimas suėjus terminuotos darbo sutarties terminui patenka į sąrašą atvejų, kuomet su nėščia darbuotoja gali būti nutraukta darbo sutartis, darbdavys turės teisę su Jumis nutraukti terminuotą darbo sutartį nepaisant Jūsų nėštumo. Jei iki terminuotos darbo sutarties pabaigos dar nebūsite išėjusi nėštumo ir gimdymo atostogų (dar dirbsite), Jūs galėsite būti atleista iškart suėjus terminui. Jei terminuotos darbo sutarties pabaigos terminas sueis Jums jau esant nėštumo ir gimdymo atostogose, galėsite būti atleidžiama tik kai vaikui sukaks 4 mėnesiai.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA