Kaunui bažnyčią rengiamasi grąžinti su įnamiais: patalpose veiks sporto salė ir valgykla | Kas vyksta Kaune

Kaunui bažnyčią rengiamasi grąžinti su įnamiais: patalpose veiks sporto salė ir valgykla

BNS 2018/03/31 17:15
Asociatyvi/DELFI nuotr.

Kauno evangelikams reformatams numatoma grąžinti bažnyčią Kaune, tačiau ji turės įsipareigoti dar penkmetį didžiojoje dalyje atgautų patalpų leisti veikti Mykolo Romerio universiteto valgyklai ir sporto salei.

Pagal Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) parengtą susitarimo projektą, tikintiesiems formaliai būtų grąžinta E. Ožeškienės gatvėje esanti bažnyčia, nacionalizuota sovietmečiu. Tačiau susitarime numatyta sąlyga, kad daugiau kaip 500 kvadratinių metrų patalpų (iš 833 kvadratinių metrų) penkeriems metams bažnyčia perduos valdyti ir naudoti Mykolo Romerio universitetui.

Universitetas dabar valstybei priklausančiomis patalpomis naudojasi panaudos sutarties pagrindu: čia veikia Viešojo saugumo fakulteto sporto salė ir valgykla. Religinė bendruomenė taip pat glaudžiasi dalyje patalpų – universitetas yra leidęs jai plėtoti veiklą pastato antrajame aukšte.

Lietuvos evangelikų reformatų kunigas Tomas Šernas BNS sakė, kad tikintieji sutiktų su pereinamuoju laikotarpiu, jei pagaliau būtų apsispręsta dėl patalpų grąžinimo.

„Mes mylime savo valstybę, jeigu valstybei dar reikia penkerių metų, tiek to, tegu duoda bent tiek. Kol kas mes nieko neturime, išskyrus pažadus (…) Mes norėtume (susigrąžinti – BNS) iš karto, bet tiek to“, – teigė Kauno evangelikų reformatų parapijos administratorius T. Šernas.

Jis nenorėjo detalizuoti, kiek tikinčiųjų priklauso Kauno evangelikų reformatų parapijai.

„Tai mūsų reikalas, kokio dydžio parapija. Yra parapija, yra juridinis vienetas, yra mūsų bažnyčia ir tai yra mūsų reikalas, valstybei visiškai neturėtų rūpėti, kokio dydžio yra parapija. Mes tiesiog norime savo teisių“, – dėstė T. Šernas.

Universiteto atstovai savo ruožtu teigia sutinkantys, kad bažnyčia turi grįžti religinei bendruomenei.

„Norime pabrėžti, kad universitetas supranta ir palaiko Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios – Sinodo ir šios religinės bendruomenės siekį atgauti istoriškai ir teisiškai jiems iki sovietų valdžios okupacijos priklausiusį nekilnojamąjį turtą“, – sakoma universiteto komentare BNS.

Anksčiau universitetas teigė, kad tikisi iš valstybės gauti kompensaciją, už kurią pasitraukęs iš maldos namų galėtų kitur naudotis sporto sale ir valgykla.

ŠMM teigia, kad pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo fakultetą numatoma perkelti į Vilnių, Valakupių g. 5. Pažymima, kad tam prireiks papildomų lėšų. Dabar šiuo adresu kartu su Mykolo Romerio universitetu veikia Europos humanitarinis universitetas, bet pastarajam jau skirtos kitos patalpos Vilniaus centre.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA