Receptai sveikesniam saldžiam Šv. Velykų stalui nukloti | Kas vyksta Kaune

Receptai sveikesniam saldžiam Šv. Velykų stalui nukloti

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Artėjant Velykoms, jau galvojame apie patiekalus ir desertus, kuriais norėsime nustebinti šeimą ir giminaičius. Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius receptus šiai progai, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo.

Sveiko maisto kulinarinės studijos „Sveikatai palankus“ vadovė, sveikos mitybos specialistė ir maisto technologė Raminta Bogušienė parengė 4 desertų receptus ir keletą patarimų sveikesniam Velykų stalui.

„Ruošiant sveikesnį Velykų stalą verta susitelkti į patiekalų kokybę, o ne jų kiekį – norisi, kad maistas būtų subalansuotas, lengvai virškinamas ir, žinoma, skanus, tad galima apsiriboti kuo mažesniu patiekalų skaičiumi. Tokiu būdu šeimininkės nepervargs beruošiant begalę valgių, bus žvalesnės ir pailsėjusios, o šeimos nariai nepersivalgys“, – sako R. Bogušienė.

Pasak jos, norint sveikesnio ir maistingesnio saldaus Velykų stalo, verta atsižvelgti į šiuos maisto gaminimo principus:

Gaminant, rafinuotą aliejų keisti riebalais – ypač tyru alyvuogių aliejumi, sviestu, taip pat riebalus gauti iš kitų pieno produktų, pavyzdžiui, nesaldinto graikiško jogurto, riešutų ir sėklų.

Cukrų sumažinti ir tiesiog rafinuotą baltąjį cukrų keisti nerafinuotu cukrumi, klevų sirupu, tamsiu agavų sirupu, medumi ir pan. Saldumui išgauti dar galima naudoti šviežius, šaldytus ar džiovintus vaisius (bananus, obuolius, kriaušes, slyvas), uogas (avietes, šilauoges, braškes).

Kepant tortus, pyragus patariama rinktis viso grūdo miltus: kvietinius Spelta miltus, ruginius, avižinius, kukurūzų, grikių miltus, avižų sėlenas, kviečių gemalus.

Pyragų, tortų purumui puikiai tinka pieno produktai – nesaldintas jogurtas, kefyras. Kondensuotas pienas tikrai nėra puikus pasirinkimas, nes bene pusę jo sudėties sudaro tiesiog rafinuotas cukrus, o kitą cukrų dalį – pieno cukrus laktozė.

Kiaušiniai – pagrindinis Šv. Velykų akcentas, kurių per šią šventę suvalgoma daugiau, ne tik pyraguose, bet ir valgant pavienius, todėl siūloma rinktis ekologiškus (pažymėtus Nr. 0), laisvėje (Nr. 1) ar ant kraiko (Nr. 2) laikomų vištų kiaušinius.

R. Bogušienė pastebi, kad paradoksalu, tačiau kuo mažiau įdedame darbo gamindami, tuo mažiau perdirbame maistą ir tuo jis tampa sveikesnis.

Tradicinis Ramintos šeimos tortas

Tradicinis Ramintos šeimos tortas / Organizatorių nuotr.

Biskvitams:

2 kiaušinių
½ stkl. nerafinuoto cukraus
200 ml graikiško nesaldinto jogurto
1 a.š. sodos
2 v.š. kakavos
6 v.š. viso grūdo speltos miltų

Kiaušinius išplakti su cukrumi. Jogurtą sumaišyti su soda ir su kiaušinių mase, miltais ir kakava. Supilti į sviestu išteptą skardą ir kepti 180 temperatūroje, apie 30 min. Iškepus supjaustyti į 3 dalis horizontaliai.

Pertepimui

1 l nesaldinto graikiško jogurto
2/3 stkl. nerafinuoto cukraus
Šviežiai spaustos citrinos sulčių (pagal skonį)
4 a.š. želatinos
Rūgščių uogų (avietės, vyšnios ar kita)

Želatiną išbrinkinti nedideliame kiekyje vandens, tuomet palengva šildant ištirpinti. Jogurtą sumaišyti su cukrumi, citrinos sultimis ir tirpinta želatina.

Į torto indą supilti truputį masės, įkloti biskvitą, aptepti uogomis. Veiksmus pakartoti su kitais produktais. Tortą laikyti vėsiai 12 valandų. Norint išimti tortą iš kekso formos, pakaitinti šiltame vandenyje, sukant indą. Ir išėmus vėl dėti į šaldytuvą, sustingimui, prieš tai papuošti uogomis, riešutais.

Velykų boba

Velykų boba / Organizatorių nuotr.

150 g sviesto (82%) + formos patepimui
200 ml nesaldinto graikiško jogurto (10%)
100 g nerafinuoto cukraus
2 citrinų žievelės
½ citrinos sulčių
2-3 v.š tarkuotos imbiero šaknies
1 v.š. aguonų
2 v.š. nuplikytų, smulkintų džiovintų abrikosų
280 g viso grūdo spelta miltų
6 kiaušinių
2,5 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. ciberžolės
1 a.š. cinamono
Žiupsnelio druskos
Smulkintų riešutų (apibarstymui)

Sviestą išsukti su cukrumi, po vieną įmaišyti kiaušinius. Įmaišyti jogurtą, citrinos žievelę, sultis, smulkintą imbierą ir viską gerai išplakti. Kitame inde sumaišyti miltus, kepimo miltelius, cinamoną, ciberžolę, druską ir suberti į pirmą masę. Išmaišyti, įdėti aguonas, apvoliotus ir nuplautus/ išdžiovintus abrikosus ir išmaišyti. Supilti į kepimo indą išteptą sviestu ir kepti 180 temperatūroje 40 min.

Kokosų pieno „Panna cotta‟

Kokosų pieno „Panna cotta‟ / Organizatorių nuotr.

1 l kokosų pieno (be priedų)
130 g agavų sirupo
30 g želatinos
1 a.š. vanilės ekstrakto
1,5 vnt. laimo sulčių
1,5 stkl. mango tyrės (95/5 trinti mangai/cukrus)

Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje ir lengvai kaitinant ištirpinti. Kokosų pieną, sirupą, vanilę ir laimo sultis pakaitinti ir sumaišyti su želatina. Išpilstyti masę į indelius, laikyti į šaldytuve 12 val., prieš patiekiant, užpilti mangų tyrę ir papuošti uogomis, mėtų lapeliais.

Bananų ir datulių keksiukai su džiovintais abrikosais

Bananų ir datulių keksiukai su džiovintais abrikosais / Organizatorių nuotr.

3 bananų
150 g datulių
200 g jogurto
1 a.š. sodos
50 ml agavų sirupo
2 kiaušinių
200 g kukurūzų miltų
200 g smulkintų, mirkytų džiovintų abrikosų
Cinamono
1 a.š. vanilės ekstrakto

Jogurtą sumaišyti su soda, supilti į smulkintuvą, sudėti trintus bananus, datules, kiaušinius, agavų sirupą, vanilės ekstraktą ir išplakti iki vientisos masės. Mirkytus abrikosus nusausinti, apvolioti kukurūzų miltuose. Išplaktą masę sumaišyti su miltais ir apvoliotais abrikosais. Kepti 180 temperatūroje, 25 min.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA