Didįjį šeštadienį tikinčiuosius sukvies Velyknakčio vigilija | Kas vyksta Kaune

Didįjį šeštadienį tikinčiuosius sukvies Velyknakčio vigilija

„Kas vyksta Kaune" nuotr.

Šiandien, kovo 31-ąją, pasaulio krikščionys mini Didįjį šeštadienį. Kauniečiai kviečiami į Velyknakčio pamaldas Kauno šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje. Ceremonija prasidės 20 val.

Kauno arkivyskupija informuoja, kad Didįjį šeštadienį Bažnyčia budi prie Viešpaties kapo apmąstydama Jo kančią ir mirtį.

Vakare bus švenčiama Velyknakčio vigilija. Pačioje iškilmingiausioje metų liturgijoje (Žiburių, Žodžio, Krikšto ir Eucharistijos) budima ir laukiama Kristaus prisikėlimo.

Kaip žinia, Didįjį šeštadienį krikščionių maldos namuose nešvenčiama Eucharistija, nėra Mišių ir Komunijos, tikintieji susitelkia ties laukimu.

Iš pradžių bažnyčiose būna tamsu (žmonių egoizmo, nuodėmių, mirties simbolis), o prisikėlus Kristui tamsa dingsta ir žmonės prisipildo tikėjimo šviesos.

Žiburių liturgijos metu bažnyčios prieangyje uždegama ir šventinama ugnis. Nuo jos šventinama Velykų žvakė, šios šviesa pasidalinama su tikinčiųjų žvakėmis, kad tikėjimo šviesą parsineštų į savo namus. Velykų žvakė – tai Kristaus prisikėlimo, Pasaulio šviesos simbolis.

Per Žodžio liturgiją skaitomos Biblijos ištraukos, kalbančios apie Dievo meilę, pasaulio sukūrimą, Sandorą ir kt., baigiama Kristaus mirtimi bei prisikėlimu, naująja Sandora.

Krikšto liturgijos metu, Kristaus šviesa apšviečia katechumenų, pasiruošusių krikštui, gyvenimus, susirinkusieji atnaujina Krikšto pasižadėjimus.

Velyknakčio kulminacija – Eucharistijos liturgija. Kristus prisikėlė! Komunijoje tikintieji susitinka su Kristumi, tai pergalė prieš mirtį, laimi šviesa ir gėris. Su Kristumi kartu atgimsta ir tikintieji, liudydami viltį. Per Velykas tikintieji patiria besąlygišką Dievo meilę.

Velyknaktis arkikatedroje prasidės 20 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA