Pametę galvas Lenkijoje: per metus išleista daugiau kaip 400 mln. eurų | Kas vyksta Kaune

Pametę galvas Lenkijoje: per metus išleista daugiau kaip 400 mln. eurų

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lenkijos statistikos tarnybos duomenimis, lietuvių noras apsipirkti kaimyninėje šalyje nė kiek neslopsta. Paskutinį 2017-ųjų ketvirtį, panašiai kaip ir kitais, prekėms ir paslaugoms Lenkijoje įsigyti Lietuvos piliečiai išleido virš 100 mln. eurų

Kaip pranešė naujienų portalas zw.lt, praėjusiais metais užsieniečiai Lenkijoje išleido 41,5 mlrd. zlotų (9,83 mlrd. eurų) – tai yra 6.2 proc. daugiau nei 2016 m. Per paskutinį 2017 m. ketvirtį šios išlaidos siekė 9,5 mlrd. zlotų (apie 2,262 mrld. eurų).

Daugiausia pinigų Lenkijoje per ketvirtį išleido vokiečiai (40,5 proc.) – toliau rikiuojasi ukrainiečiai (26,3 proc.), čekai (11,5 proc.), slovakai (7,6 proc.), baltarusiai (7,7 proc.), lietuviai (4,5 proc.) ir rusai (1,7 proc.).

Nesunku paskaičiuoti, kad per 2017-ųjų spalį, lapkritį ir gruodį Lietuvos piliečiai pietų kaimynės biudžetą papildė 427,5 mln. zlotų (beveik 102 mln. eurų). Portale skelbiama, kad ankstesniais ketvirčiais rodikliai buvo panašūs – tai reiškia, kad per visus metus mūsų tautiečiai Lenkijoje išleido daugiau kaip 400 mln. eurų.

Remiantis Lenkijos statistikos tarnybos duomenimis, paskutinį praėjusių metų ketvirtį maždaug 85 proc. lėšų atvykėliai iš Europos Sąjungos skyrė ne maisto produktams įsigyti. Apie 12 proc. užsieniečių išlaidų sudarė maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, o likusius 3 proc. – paslaugos.

Didžiausią dalį iš Lenkijoje pirktų ne maisto produktų sudarė statybų ir namų apyvokos daiktai (apie 24 proc.). Toliau rikiavosi elektronika ir buitiniai prietaisai (apie 20 proc.) bei automobilių dalys ir aksesuarai (apie 13 proc.).

Savo „Facebook“ paskyroje trečiadienio naujienomis, beje, netruko pasipiktinti žinomas kaunietis, verslininkas ir politinis veikėjas Sigitas Martinavičius – vyras rėžė, kad „valdžios nekompetencija skurdina Lietuvos žmones“.

„Lenkų spauda džiūgauja, kad per tris mėnesius Lietuvos žmonės Lenkijos prekybos centruose paliko 100 mln. eurų. Tai čia tik Lenkija, dar Latvijoje paliekam kokį 100 milijonų. Va Jums pusė milijardo eurų kaimynų ekonomikai remti ir apie 50 milijonų prarastų biudžeto lėšų, net jei PVM būtų 9%. O kiek dar mokesčių sumokėtų naujos darbo vietos kurių neteko Lietuva

Štai, gerb. mokytojai, medikai, pensininkai, kur Jūsų pinigai keliauja dėl neprofesionalių valdžios sprendimų. (…) Primenu, kad Lenkijoje daug mažesnis ne tik PVM, bet ir darbo apmokestinimas, bei daug didesnė parama vaikams ir verslui“, – dėstė S. Martinavičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA