Pataria specialistai: ką valgyti, kad miegas būtų saldus? | Kas vyksta Kaune

Pataria specialistai: ką valgyti, kad miegas būtų saldus?

Asociatyvi / I.Budzeikaitės nuotr.

Šią savaitę, kovo 21 d., daugelyje Europos šalių buvo minima tarptautinė miego diena. Greitas šiuolaikinio gyvenimo tempas, poilsio trūkumas ir nepakankamai subalansuota mityba daro neigiamą įtaką dažno žmogaus miego kokybei, tačiau ekspertai juokauja, kad lietuviai turėtų miegoti puikiai – vaisiaus, rekomenduojamo negalintiems ilgai užmigti, mūsų šalyje suvalgomas rekordinis kiekis.

„Ko gero, visi, nors kelis kartus susidūrę su varginančiu bandymu užmigti, yra skaitę ir domėjęsi, kokie maisto produktai gali pagerinti miego kokybę, o kurių geriau vengti. Vienas iš ekspertų rekomenduojamų produktų – tai mūsų tautiečių pamėgtas bananas. Galime juokauti, kad lietuviai turėtų užmigti labai greitai ir miegoti puikiai, nes šių vaisių nuperkamas rekordinis kiekis – štai pernai metais tautiečiai nupirko daugiau kaip 17 tūkstančių tonų bananų,“ – sako Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.

Anot gydytojos Ramunės Mazaliauskienės, UAB „Neuromeda” direktorės, bananai gali pagerinti miego kokybę, nes sudėtyje turi daug kalio. Ekspertė pataria, kad, norint saldžiai miegoti, vakare taip pat reikėtų vartoti produktų, savo sudėtyje turinčių melatonino.

„Yra atlikta tyrimų pagrindžiančių ypač naudingą vyšnių poveikį. Reikėtų reguliariai suvalgyti vyšnių arba išgerti bent po stiklinę jų sulčių, kurios ne tik skatina melatonino gamybą, bet ir yra gausios organizmui naudingų antioksidantų“, – pataria gydytoja.

„Vyšnių sezonas Europoje paprastai prasideda liepos mėnesį, tad šaltuoju metų laiku lietuviai dažniausiai renkasi šaldytas vyšnias ir vyšnių nektarą“, – komentuoja V. Drulienė.

Nemigą padeda įveikti ir riešutai bei sėklos

Siekiantiems pagerinti miego kokybę vertėtų neužmiršti riešutų bei moliūgo sėklų. Jie savo sudėtyje turi laimės hormonu vadinamo seratonino, tad nedidelė saujelė migdolų ir graikinių riešutų ar sėklų prieš miegą, gali padėti atsipalaiduoti ir greičiau užmigti. Tiesa, riešutai yra labai kaloringi, todėl vakare turėtų būti vartojami saikingai, įspėja R. Mazaliauskienė.

„Dažniausiai lietuvių pirkinių krepšeliuose atsiduria žemės riešutai – per praėjusius metus jų parduota trečdaliu daugiau nei antrų pagal populiarumą migdolų riešutų. Trečioje vietoje – pirkėjų pamėgtos pistacijos, nuo kurių jau kiek daugiau atsilieka graikiniai riešutai“, – tendencijomis dalinasi V. Drulienė.

„Reikia paminėti, kad svarbu ne tik tai, kas yra valgoma prieš miegą, tačiau ir maitinimasis visos dienos bėgyje. Nereguliariai besimaitinantys asmenys paprastai pasižymi prastesne miego kokybe. Asmenys, kurie vartoja pernelyg mažai baltymų, sunkiau užmiega, o tie, kurie vartoja pernelyg daug baltymų, patiria sunkumų palaikant miego procesą. Taigi, svarbu palaikyti subalansuotą ir reguliarų maitinimąsi dienos bėgyje, norint turėti kokybišką nakties poilsį,“ – sako gydytoja R. Mazaliauskienė.

Ramaus miego klasika – žolelių arbata

Norintiems geriau išsimiegoti taip pat rekomenduojamos įvairios arbatos, kurios turi raminamąjį poveikį.

Sunkiai užmiegantiems dažnai siūlomos levandos – pavyzdžiui, eteriniai aliejai ar arbatos, kurios savo sudėtyje turi šio augalo. Rekomenduojama, kad lengvas levandų aromatas būtų juntamas kambaryje, taip pat galima keliolika minučių pagulėti šiltoje vonioje su keliais lašais levandų eterinio aliejaus.

Užmigti padės ir dažnesnis buvimas gryname ore

Anot ekspertų, būsimojo miego kokybe svarbu rūpintis visą dieną – pernelyg vėlai nevartoti kofeino savo sudėtyje turinčių gėrimų – kavos, stiprios žalios arbatos, energetinių gėrimų, netgi šokolado. Taip pat skirti pakankamai dėmesio sportui, leisti laiką gryname ore, prieš miegą skirti laiko sau ir maloniai veiklai – paskaityti knygą, pagulėti šiltoje vonioje.

„Maistas yra pagalbinė priemonė, kuri gali palengvinti užmigimo procesą ir pagerinti miego kokybę, tačiau kita labai svarbi dalis – tinkamai pailsėti, vengti streso vakare, nedirbti prieš miegą, būtinai pabūti gryname ore dienos metu. Miegas yra mūsų dienos suvestinė – jeigu diena buvo sunki, kupina streso, valgėte paskubomis, per mažai gėrėte vandens, o prieš miegą pasižiūrėjote veiksmo filmą, kažin ar pavyks sklandžiai užmigti ir ramiai miegoti,“ – dėsto gydytoja Ramunė Mazaliauskienė.

Pasak gydytojos, daugeliu atveju užtenka pakeisti gyvenimo ritmą, skirti daugiau dėmesio poilsiui, sveikai mitybai, tačiau kartais miego sutrikimai tampa kur kas rimtesni, todėl žmonės turėti stebėti savo pojūčius visos dienos metu.

„Epizodinius su miego kokybe susijusius sunkumus patiria daugelis. Dažniausiai jie nevargina ir nereikalauja specialistų įsikišimo. Deja, kartais miego sutrikimai įgauna nuolatinį pobūdį, apsunkina kasdieninį gyvenimą: blogėja dėmesys, darbinė atmintis, sumažėja energijos lygis, žmogus tampa dirglus, perdėtai emocionalus. Tokiu atveju, jei gyvenimo ritmo pakeitimas ir miego režimo sureguliavimas neduoda naudos, reikėtų kreiptis į specialistus,“ – pataria gydytoja.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA