Susigriebė visuomenei išreiškus susirūpinimą: aukcione parduodamą istorinį statinį sieks įtraukti į kultūros paveldo sąrašą | Kas vyksta Kaune

Susigriebė visuomenei išreiškus susirūpinimą: aukcione parduodamą istorinį statinį sieks įtraukti į kultūros paveldo sąrašą

Asociatyvi / A. Rakščio nuotr.

Kultūros paveldo departamentas (KPD) spręs, ar Žaliakalnyje esantis pastatas bus įtrauktas į kultūros paveldo sąrašą, praneša „LRT Radijas“ . Pastate dar 1926 metais prasidėjo pirmosios radijo transliacijos. Kitą mėnesį planuojamas aukcionas, kuriame siūloma šį pastatą nusipirkti už beveik milijoną eurų.

„Pastatas parduodamas dėl to, kad „Telecentras“ kaip įmonė turi įsipareigojimą iš akcininkų pusės bei iš valstybės kontrolės pusės efektyvinti valdomo turto panaudojimą. Šis pastatas jau kurį laiką mūsų reikmėms nenaudojamas, stovi tuščias,“ – pardavimo motyvus žurnalistams komentavo „Lietuvos radijo ir televizijos centro“ („Telecentro“) komunikacijos vadovas Valdas Kaminskas.

Pasiteiravus, ar dėl žinomos pastato istorinės reikšmės buvo bandoma tartis su KPD ar Kauno miesto savivaldybe dėl pastato panaudojimo visuomeninėms reikmėms, V. Kaminskas teigė suvokiantis pastato istorinę reikšmę, tačiau kaip turto vienetas įmonei jis nebėra reikalingas.

KPD direktorė Diana Varnaitė dėkojo iniciatyviems žmonėms, kurie atkreipė dėmesį į pasirodžiusius pardavimo skelbimus. „Noriu nuraminti Lietuvos visuomenę – įvertindami šio pastato svarbą ir turėdami informaciją apie prasidėjusią pardavimo procedūrą, mes departamente priėmėme labai greitą sprendimą ir trečiadienį buvo pasirašytas įsakymas, su kuriuo pradedami rengti ir apskaitos dokumentai. Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo nustatyta tvarka vertinimo komisija spręs, ar pastatas bus įtrauktas į Kultūros paveldo sąrašą.“

Kultūros paveldo departamento atstovė pastebėjo, jog stengsis padaryti viską, kad iki aukciono dienos (balandžio 17-osios) pastato statusas būtų aiškus.

„Ažiotažas sukeltas neatsakingai. Žmonės, žinoma, išgirdę tokią žinutę, kad pastatą ruošiamasi parduoti ir griauti, sunerimo, kad jo vietoje iškils koks nors daugiabutis. Taip nebus – pastatas, nepriklausomai nuo savininkų, yra kultūros paveldo statinys ir nugriautas nebus,“ – LRT Radijo laidai „60 minučių“ kalbėjo Kauno savivaldybės administracijos kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas. Paklausus, ar savivaldybė nesvarsto dalyvauti aukcione ir įsigyti pastatą, S. Rimas teigė, kad tai ne jo sprendimas – atsakymo reikėtų klausti savivaldybės tarybos.

Žinios apie pastato pardavimą pasirodė praėjusią savaitę, kai nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė „Newsec“ paskelbė apie balandį vyksiantį aukcioną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA