N. Venskienė JAV stojo prieš teismą: dėl susiklosčiusių aplinkybių grąžinimas į Lietuvą atidėtas | Kas vyksta Kaune

N. Venskienė JAV stojo prieš teismą: dėl susiklosčiusių aplinkybių grąžinimas į Lietuvą atidėtas

delfi.lt 2018/03/22 20:32
DELFI montažas

Ketvirtadienį buvusi Seimo narė Neringa Venckienė stojo prieš JAV teismą dėl ekstradicijos. Ji suimta Lietuvos prašymu, prokurorai N. Venckienę įtaria dėl trylikos Baudžiamojo kodekso straipsnių pažeidimo.

Ketvirtadienį prie Teismo rūmų buvo surengtas ir palaikymo piketas „Čikaga su Neringa“. Jame dalyvavo maždaug aštuoni žmonės.

„Kaip ne gėda, esate lietuvė, turėtumėte palaikyti savus”, – sakė proteste dalyvaujanti viena iš N. Venckienės palaikytojų Ligija Tautkuvienė.

Paklausta, kodėl atvyko palaikyti N. Venckienės, moteris sakė: „Netikiu Lietuvos teismais. Kai net laimimos bylos pralaimimos. Tikiu JAV federaliniu teismu.“ Moters teigimu, geriausias pavyzdys – Paberalio byla, kurią jis laimėjo Amerikoje, nors Lietuvoje buvo kaltinamas 3 žmogžudystėm.

Teismo posėdis prasidėjo 11 val. vietos laiku. N. Venckienei esą atstovauja JAV kompanijos advokatai. Liudininkų teigimu, N. Venckienė į teismą atvyko pasikeitusi – plaukai esą gerokai ilgesni, nei buvo prieš tai, siekia pečius. Moteris vilki oranžiniu kombinezonu.

N. Venckienės grąžinimas į Lietuvą atidėtas

Prasidėjus teismui teisėjai padėkojo susirinkusiems žmonėms už rodomą dėmesį Amerikos teisinei sistemai, o tuomet kalbėti atsistojo N. Venckienės advokatas. Jis teigė, kad kaltinamoji yra remiama žmonių – kai kurie iš jų net yra pasiryžę užstatyti bankui savo namus tam, kad gautų paskolą apmokėti N. Venckienės advokatams.

Teisėjai skelbia atidedantys sprendimą siųsti N. Venckienę į Lietuvą. Tai lėmė ypatingos aplinkybės JAV. Ekstradicija turi būti patvirtinta ir pasirašyta JAV valstybės sekretoriaus, tačiau prieš dvi savaites Rexas Tillersonas buvo atleistas prezidento Donaldo Trumpo. Įprastai ekstradicijos pasirašymą perimti galėtų valstybės sekretoriaus pavaduotojas, tačiau prieš dvi savaites buvo atleistas ir jis. Taigi spredimas dėl grąžinimo atidėtas, nes nėra kam pasirašyti ekstradicijos.

Naujo valstybės sekretoriaus patvirtinimas gali užtrukti keletą mėnesių. Dėl to N. Venckienė sulaikoma dar trims mėnesiams. Gegužės 15 dieną teisėjas spręs, ar paleisti N. Venckienę už užstatą iki kito teismo.

Teismui pasibaigus N. Venckienė buvo išvesta pro galines duris. Salę visi paliko tylėdami. N. Venckienės advokatas kreipėsi į susirinkusius palaikyti kaltinamąją. Jis teigė visiškai sutinkantis su teismo sprendimu.

Persiuntimas į Lietuvą gali trukti ne vienus metus

DELFI primena, kad Generalinė prokuratūra apie N. Venckienės suėmimą pranešė vasario 22 dieną. Anot prokuratūros atstovų, JAV pradėtas įtariamosios ekstradicijos į Lietuvos Respubliką teisminis procesas.

Jai šiuo metu taikoma kardomoji priemonė – suėmimas. JAV Federalinių kalėjimų biuro puslapyje yra nurodyta, kad ji įkalinta Čikagos metropoliteno pataisos įstaigoje, kurią administruoja ne tik Federalinis kalėjimų biuras, bet ir JAV Teisingumo departamentas.

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiasis prokuroras Tomas Krušna atskleidė, kad N. Venckienė suimta Čikagoje. Praktika rodo, kad panašūs procesai gali trukti ir metus ar kelerius, todėl konkretizuoti, kada N. Venckienė gali būti grąžinta į Lietuvą, T. Krušna nenorėjo.

Sprendimas suimti N. Venckienę gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA