Atvejo vadyba Kauno miesto poliklinikoje | Kas vyksta Kaune

Atvejo vadyba Kauno miesto poliklinikoje

Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Jau nuo 2017 m. pradžios Kauno mieste yra sukurtas savižudybių prevencijos modelis, kurio kuriama sistema pradeda įsibėgėti. Jo pagrindinė vizija yra mažėjantis savižudybių skaičius Kauno mieste. To pasiekti galima anksti atpažinus savižudybės grėsmę ir laiku suteikus reikiamą pagalbą. Būtent todėl visuomenės gebėjimas atpažinti savižudybės riziką ir žinoti kur nukreipti asmenį, gali būti svarbus išgelbėjant gyvybę.

Kaip atpažinti savižudybės riziką?

Norint laiku pastebėti savižudybės riziką, reikia atkreipti dėmesį į žmogaus nuotaiką, kalbą ir elgesį. Apie savižudybę galvojantis žmogus dažnai būna praradęs motyvaciją gyventi, jaučiasi vienišas, susierzinęs, bejėgiškas, liūdnas, nerimastingas ir niekam nereikalingas.

Labai svarbu atkreipti dėmesį į žmogaus kalbą, ar jis išsako mintis, jog jaučiasi našta kitiems, nemato prasmės gyventi, užuominos, kad jo/jos greitai nebus. Toks elgesys kaip padidėjęs alkoholio, vaistų vartojimas, demonstruojamas neatsargus elgesys, atsitraukimas nuo įprastos veiklos, nemiga, agresyvumas, brangių daiktų atidavimas, artimų žmonių lankymas siekiant atsisveikinti gali būti ženklai apie savižudybės pavojų.

Atvejo vadyba Kauno miesto poliklinikoje

Esant reikšmingiems savižudybės ženklams, atvejo vadybininkai kiekviename psichikos sveikatos centre yra pasirengę padėti ir suteikti reikalingą informaciją bei nuolatos sekti būklę, bendrauti ir rūpintis, kad žmogus nepasiklystų sveikatos sistemoje ir gautų reikalingas paslaugas.

Kauno miesto poliklinikos Centro, Dainavos, Kalniečių, Šančių, Šilainių padaliniuose atvejo vadyba taikoma esant šiais atvejais: asmuo yra krizėje, turi minčių apie savižudybę, mėgino nusižudyti, patyrė artimojo savižudybę.

Atvejo vadybininkai turi atskirus telefono numerius, kuriais tiesiogiai gali susisiekti asmenys ir tokiu būdu greičiau gauti paramą ir paslaugas, jei yra rimta savižudybės rizika ar po bandymo žudytis, kuomet žmogus buvo išrašytas iš ligoninės.

Pirmo atvejo vadybininko ir paciento susitikimo metu yra įvertinamas būtinos pagalbos poreikis, suplanuojama reikiama psichologinė, socialinė ar kita pagalba ir kiekvienu atveju suteikiama parama ir palaikymas. Atvejo vadybininkai yra pasiekiami darbo dienomis 9–19 valandomis.

Labai svarbu kuo anksčiau pastebėti asmens krizę ir užtikrinti pagalbos teikimą, kad būtų galima išvengti sunkesnių padarinių. Už tai esame atsakingi kiekvienas iš mūsų. Todėl nebūk abejingas išgyvenimams ir padėk sau ar artimajam suteikdamas reikiamą pagalbą.

Atvejo vadybininkų kontaktai:

Daugiau informacijos apie pagalbos galimybes Kauno mieste rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA