Į išgėrusių vairuotojų automobilius kelią skinasi nauji prietaisai – pritarė Vyriausybė | Kas vyksta Kaune

Į išgėrusių vairuotojų automobilius kelią skinasi nauji prietaisai – pritarė Vyriausybė

BNS 2018/03/21 15:28
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui įteisinti antialkoholinį automobilio variklio užraktą (alkobloką), neleidžiantį užvesti variklio, jei vairuotojas – neblaivus. Tam dar turės pritarti Seimas.

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis teigė, kad siūloma priemonė – greta prevencinio ir baudžiamojo pobūdžio sprendimų – turėtų sumažinti neblaivių vairuotojų skaičių Lietuvos keliuose.

„Visa tai turi būti tik savanorišku principu, tai yra, žmogus pats nusprendžia, kad jis įsistato alkobloką. Šį pavyzdį ne mes sugalvojome, jis sėkmingai vykdomas Vakarų Europos, Skandinavijos šalyse (…) Jeigu pasiteisins, kaip pasiteisino Vakaruose, tai išgėrusių žmonių prie vairo, tikimės, Lietuvoje sės mažiau“, – trečiadienį Vyriausybės posėdyje sakė R. Masiulis.

Siūloma teisėsaugos institucijoms spręsti, kokias baudžiamąsias priemones skirti neblaiviam vairuotojui. Be to, jis pats galėtų rinktis tarp dviejų alternatyvų – ar prarasti teises ilgesniam laikui, ar jas atgauti greičiau, tačiau kurį laiką privalėtų naudoti užraktą.

„Asmenys, kurie būtų sulaikyti neblaivūs prie vairo, turėtų galimybę sutrumpinti teisių atėmimo laikotarpį. Jeigu vidutinio girtumo asmuo šiaip teises galėtų prarasti iki pusantrų metų, šiuo atveju būtų galima sutrumpinti iki metų teisių atėmimo terminą, ir savanoriškai įrengus alkobloką automobilyje, teisės būtų grąžinamos greičiau“, – posėdyje sakė R. Masiulis.

Vairuotojui, kuris pasirinks vairuoti automobilį su privalomai įrengtu užraktu, pagal naują tvarką būtų privaloma įgyti vairuotojo pažymėjimą su apribojimo kodu „69“. Šis žymuo reikštų, kad prasižengęs vairuotojas galės vairuoti tik transporto priemones su jose įmontuotais užraktais.

Antialkoholinis variklio užraktas montuojamas automobilio viduje: įsėdęs į jį, vairuotojas į jį papučia ir aparatui nustačius, kad jis yra blaivus, variklis gali būti užvedamas.

Lietuvoje tokių užraktų naudojimas nėra privalomas, tačiau kai kurie vežėjai savo iniciatyva juos diegia didesnės rizikos transporte – maršrutiniuose autobusuose ir vilkikuose.

Susisiekimo ministerijos parengtos Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisos dar bus teikiamos svarstyti Seimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA