Įspėja apie galimą apgaulę perkant dūmų detektorius | Kas vyksta Kaune

Įspėja apie galimą apgaulę perkant dūmų detektorius

delfi.lt 2018/03/21 11:57
Asociatyvi/AM nuotr.

Likus vos daugiau nei mėnesiui iki gegužės 1 d., kai įsigalios Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių pakeitimai ir gyvenamuosiuose būstuose gyventojai turės įsirengti autonominius dūmų signalizatorius, šie įrenginiai graibstomi iš parduotuvių. Bet ar visada žmogus parsineša namo geros kokybės prekę?

Pasak ugniagesių, renkantis autonominį dūmų signalizatorių, reikėtų atkreipti dėmesį, ar jis yra sertifikuotas. Ant sertifikuotų dūmų signalizatorių ir jų pakuočių turi būti matomas CE atitikties ženklas ir nurodytas standartas EN 14604:2005/AC:2008. CE ženklas parodo, kad produktas buvo įvertintas ir atitinka Europos Sąjungos reikalavimus, rašoma pranešime spaudai.

Apie tai, ar šalyje parduodami saugūs ir sertifikuoti autonominiai dūmų signalizatoriai, į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą pasikalbėti buvo atvykę Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Produktų saugos ir kokybės departamento direktorius Arvydas Naina ir šios tarnybos Rizikos priežiūros planavimo, analizės ir kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas Virginijus Jusys.

Jie informavo, jog šiemet nuo kovo 15 iki balandžio 30 d. tarnyba vykdo gaisro aptikimo ir signalizavimo sistemų įrangos autonominių dūmų signalizatorių saugos tikrinimo programą. Siekdami apginti vartotojų teises, specialistai tikrina prekyvietėse parduodamus signalizatorius, ar jie atitinka nustatytus reikalavimus.

Pasak A. Nainos, įtarimą dažniausiai kelia ypač pigūs, Kinijoje pagaminti prietaisai: „Nustačius neatitiktį, priimamas sprendimas laikinai juos uždrausti tiekti ir pardavinėti, nes kilus gaisrui jie paprasčiausiai gali nesuveikti. Mūsų specialistai tikrina, ar dūmų signalizatoriai yra paženklinti CE žymeniu, įvertina bendrą ženklinimą ir gaminio eksploatacinių savybių deklaraciją. Jeigu kažkas neatitinka, laikinai stabdome prekybą jais, kol bus pateikta gamintojo dokumentacija. Visoje respublikoje bus atlikta 60 tokių patikrinimų, daugiau dėmesio skiriant mažesniems miestams. Vėliau bus apdorojama statistika ir pateiktos tikrinimų išvados. Beje, pradėjome bendradarbiauti ir su muitinės pareigūnais, kad įvežami dūmų signalizatoriai būtų tikrinami ir muitinėje, o radus neatitiktį turinčių prietaisų, kviečiamas mūsų tarnybos specialistas.“

Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai padėkojo Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos darbuotojams, kad jie geranoriškai atsiliepė į departamento iniciatyvą ir tikrina prekyvietėse parduodamus signalizatorius. „Mūsų tikslas – kad visuomenė žinotų, kad šiems gaminiams yra nustatyti specialūs reikalavimai ir gyventojų namus pasiektų tik saugūs įrenginiai,“ – sakė jie.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA