Socialiniai tinklai ūžia: Kauno mokyklos pradinukų išleistuvės – už 4500 eurų | Kas vyksta Kaune

Socialiniai tinklai ūžia: Kauno mokyklos pradinukų išleistuvės – už 4500 eurų

„Kas vyksta Kaune“, DELFI inf. 2018/03/20 16:39
„Wikipedia“ nuotr.

Antradienį į viešųjų ryšių specialisto, komunikacijos agentūros „Idėjų komitetas“ vadovo Saugirdo Vaitulionio akiratį pateko vienos Kauno švietimo įstaigos išleistuvių kainoraštis. Prano Mašioto pradinės mokyklos tėvai su direktore tarėsi surengti švenčių ir padovanoti mokytojams kelionių iš viso už 4500 eurų.

„Jūs man galit paaiškinti, kas čia per pornografija? Atsiprašau, kas per dovanytės mokyklai už štuką? Padėkos raštai mokyklai už beveik štuką? Dovanos štukomis mokytojai ir direktorei… Kodėl???“ – pradinukų šventės preliminariu biudžetu savo „Facebook“ paskyroje baisėjosi S. Vaitulionis.

Prano Mašioto pradinės mokyklos išleistuvių biudžetas / „Facebook“ nuotr.

Vyras pažymėjo, kad kalbama apie pradinukus, ir ironiškai spėjo, kad baigus 12 klasių direktorei tikriausiai jau reikia pirkti automobilį, o auklėtoją siųsti atostogų į Maldyvus.

Visą S. Vaitulionio pasisakymą galima perskaityti čia.

Įrašas sulaukė audringos S. Vaituliono sekėjų, taip pat ir žinomų Lietuvos žmonių, reakcijos. „Banditizmas. Kitaip nepavadinsi! Vyksta masinis nupušimas! Nebesupranta, ką reiškia 4500 eurų? Tai paimkite skaičiavimo mašinėlę. Bet tai liečia visus, ir bobutes turguje. Visi masiškai eina iš proto“, – rašė Dainas Bosas.

„Draugės dukra šiemet baiginėja Vilniaus Gabijos gimnaziją. Direktorei / mokyklai dovana – 8000 Eur (nuo visų 12-tų klasių bendra). Auklėtojai dovana- 6000 Eur, čia nuo vienos klasės. Plius rinkliava už išleistuves. Jeigu nepatinka, vaikas gali neiti į išleistuves.
Aš sakiau, kad jie nenormalūs ir nemokėčiau! Ir viešinti tas verkiančias mokytojas su „mažomis“ algomis ir priedais kasmetiniais po 6 tūkstančius! Reketas, ne kitaip“, – vilnietišką kontekstą istorijai suteikė Daiva Andrade Gonzalez.

Kristina stebėjosi, kaip galima iš kiekvieno vaiko rinkti po 75 eurus valstybėje, kurioje minimalus mėnesinis darbo užmokestis yra 400 eurų. „O didžiausias viso šito žavesys, kad pačios supermamytės ir sukuria tokius absurdus. Visiška palata“, – pridūrė moteris.

Trejų metų vaiką auginantis mama karčiai juokavo, kad, tikriausiai, jau pats laikas pradėti kaupti eurus išleistuvėms, sakė pirksianti taupyklę. Kitos diskusijos dalyvės minimos sumos didžiulio įspūdžio „nepadarė“: „Jeigu darželinukų išleistuvėms supermamytės limuzinus nuomoja, tai ko čia stebėtis, kad ketvirtokai truputį rimčiau pasirodo.“

Tuo tarpu Karolina prisiminė Prano Mašioto pradinę mokyklą pati baigusi prieš 17 metų – anot jos, tada šioje ugdymo įstaigoje irgi vyko fantastiški dalykai – kreidelės, pavyzdžiui, kainavo 89 litus.

Pasijuto kalta

DELFI susisiekus su Kauno Prano Mašioto pradinės mokyklos direktore Aušra Burbiene, ją kilęs pasipiktinimas dėl viešai pasidalintos informacijos nustebino.

„Mokslas mokykloje tikrai nemokamas ir, kaip suprantate, direktorė reketu neužsiima. Šiuo klausimu reiktų klausti tėvų. Suprantate, pasitarimo metu buvo kalbama apie išleistuves ir sutarta data, kokioje vyks salėje ir kaip tai reikėtų padaryti. Pasitarimas vyko su savivaldos komitetų pirmininkais, kurie patys turi viską nuspręsti. O jeigu jie taip susitarė ir nusprendė, tai žinokite aš negaliu šito komentuoti“, – teigė direktorė.

Ji aiškino, kad mokyklos vardu buvo patariama, kokią salę galima išnuomoti ir kokios paprastai būna kainos, kadangi dar niekas šiuo klausimu nebuvo nuspręsta.

„Mes tiesiog rinkome informaciją ir galvojome, kur būtų geriau – ar eiti į Tautos namus, ar eiti į „Žalgirio“ areną. Buvo toks pasitarimas, o toliau aptartos tradicijos, kad kiekviena išeinanti laida mokyklai nuperka kokią nors ugdymo priemonę. Kainos buvo aptartos, pavyzdžiui, pasiūlytų muzikos instrumentų, kad tiek kainuoja. Pernai buvo pirkti šachmatai. Tai dovana mokyklai, o ar tėvai nori pirkti dovaną mokytojai – kiekvienos klasės reikalas. Aš tą pokalbį girdėjau, bet pasakyti, kad jie tai privalo daryti, negaliu“, – tvirtino A. Burbienė.

Pašnekovė pabrėžė, kad po jos pokalbio su komitetų pirmininkais turėjo vykti klasės komitetų pasitarimas, kuriame turėjo būti atskirai svarstomi pasiūlymai ir idėjos. Jai kilęs pasipiktinimas pasirodė labai keistas. Taip pat pridėjo, kad jų mokyklai yra reikalinga didžiulė salė, kadangi visada yra organizuojamas didelis renginys visuomenei.

„Praeitais metais buvo Karininkų ramovėje ir paprastai tėvai sumoka už tą salę. Aš daugiau nesikišu, mes tik pasitariame, kur turėtų vykti. Dabar nubalsavome už Tautos namus, bet tėvai toliau turi spręsti, ar jiems ji tinka bei kokias dovanas pirkti. Jeigu žmonės nenori, jie gali to nedaryti“, – sakė direktorė.

Ji teigė besijaučianti įskaudinta ir turbūt dabar telieka tėvų atsiprašyti už kilusį nepasitenkinimą bei pasijuto likusi kalčiausia šioje nemalonioje situacijoje.

Tai nėra normalu

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė komentavo, kad paviešintame el. laiške matomos sumos tikrai šokiruoja.

„Tai nėra normalu. Manome, kad tėveliai turėtų objektyviai įvertinti savo norus ir susilaikyti nuo nepamatuotų ketinimų teikti tokias brangias dovanas“, – tikino ji.

Pavaduotoja tuo pačiu nurodė, kad pasklidus šiai informacijai surengtas susitikimas su direktore: „Nedelsiant susitikome gyvam pokalbiui su mokyklos direktore ir ketiname toliau analizuoti situaciją. Vienareikšmiškai nepritariame tokiems dalykams, jų nepalaikome ir manome, kad rinkliavos mokyklose yra negalimos. Apie tai Kauno mokyklos bei darželiai yra įspėti net raštiškai. Paramos būdų mokykloms gali būti įvairių – labdaros sąskaitos ar vadinamoji 2 procentų parama.“

Pasak jos, tėvai gali atsidėkoti mokytojams, mokyklai savo valia ir iniciatyva, bet tai negali kilti iš pačios mokyklos.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA