Kauno valdžiai pritarus V. Bacevičiaus mokyklos reorganizavimui, mokinių tėvai mins teismų kelius | Kas vyksta Kaune

Kauno valdžiai pritarus V. Bacevičiaus mokyklos reorganizavimui, mokinių tėvai mins teismų kelius

R. Tenio nuotr.

Antradienio rytą Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje nuskambėjo verdiktas – šimtametę Kauno V. Bacevičiaus pradinę mokyklą nutarta reorganizuoti. Tačiau keletas šios ugdymo įstaigos tarybos narių sako neketiną nuleisti rankų – sprendimą skųs ir bandys atkovoti Žaliakalnio vaikams galimybę mokytis arti namų.

[galerija kiek=”16″]

„Kauno miesto valdžia pamynė mūsų pasitikėjimą. Valdantieji tikrąja žodžio prasme ragina mokyklos bendruomenės narius eiti teisiniais keliais. Niekas nė nesistengia gilintis į situaciją, nes, galima manyti, jog Kauno valdžiai tai nėra aktualu. Suprasčiau, jei būtų tariamasi dėl dviejų šalia viena kitos esančių mokyklų jungimo, tačiau šiuo atveju visuomenė yra trypiama“, – apmaudo neslėpė Kauno V. Bacevičiaus pagrindinės mokyklos tarybos narė Aistė Rakutienė.

Šiandien, kovo 20 dieną, miesto savivaldybės tarybos posėdyje nuskambėjo siūlymas perkelti minėtos mokyklos vaikus į Vilijampolėje, A. Stulginskio gatvėje, esančios Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos (aut. past. buvusios Stasio Lozoraičio mokyklos) patalpas.

„Tai nelogiškas sprendimas, – tikrų tikriausias pasityčiojimas iš Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos bendruomenės. Manau, jog mokyklą nutarta uždaryti, nes čia įsipainiojęs verslo interesas. Valdžios atstovai sako, kad V. Bacevičiaus pradinėje mokykloje šiuo metu per mažai mokinių. Bet, juk išlieka reali tikimybė, kad Žaliakalnio mikrorajone vaikų ateityje tik daugės. Tad kodėl tėvai turėtų vežti atžalas į kitame miesto gale įsikūrusias mokymo įstaigas? Niekas nežvelgia į ateities perspektyvą. Kauno valdžia gyvena vakarykštėmis mintimis“, – kalbėjo pašnekovė.

A. Rakutienės teigimu, mokyklos bendruomenė tikinama, kad V. Bacevičiaus pradinės mokyklos direktorė pati pranešė apie kritinę ugdymo įstaigos būklę, prašydama surasti alternatyvą ir iškelti mokinius į kitas erdves. „Mes įtariame, jog galimai jai buvo liepta taip pasielgti. Teiginiai kol kas nepatvirtinti, bet ir nepaneigti. Stebėtina, kad Kauno miesto savivaldybė neįtikėtinai greitai surado alternatyvą ir ją pasiūlė“, – kritikos negailėjo moteris.

Minėtoji alternatyvi mokykla prieš keletą metų patyrė reorganizaciją, kai buvo sujungta su J. ir P. Viliešių mokykla. Pasak Kauno V. Bacevičiaus mokyklos atstovės, akivaizdu, kad niekam nerūpi mokinių gerovė – kažkas tiesiog užsimanė žemės sklypo, kuriame stūkso medinė seniausia miesto mokykla. Todėl esą bendruomenės nuomonė valdantiesiems išlieka nepatogi.

„Klausėme valdžios atstovų, kokiu principu vyks reorganizacijos procesas, tačiau atsakymo nesulaukėme. Mokinius įkurdins dar prastesnėse sąlygose. Negana to, neatsakytas ir transporto klausimas, kaip vaikams ten patekti. Neaišku ir tai, ar J ir P. Vileišių mokykla turi vadinamąjį higienos pasą“, – trūkumus vardijo A. Rakutienė.

Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos tarybos narė sako, jog Kauno miesto savivaldybės atstovai tikinantys, kad išsaugos autentišką, kultūros paveldui priskiriamą pastatą, taip ir padarys – atnaujins jį už bendruomenės pinigus ir, galimai perduos patalpas tam, kad būtų įkurta privati mokymo įstaiga, pavyzdžiui, Šiaurės Licėjus.

„Dėl to, kad nebijojome minti takus į teismus, esame išlikę šitiek laiko. Tai, žinoma, – tikras absurdas. Ir tik įrodo, kad šis sklypas kažkam reikalingas jau daugelį metų“, – nuomonę išsakė A. Rakutienė.

Taip pat mokyklos bendruomenę esą papiktino Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Nijolės Putrienės komentaras portalui „Kas vyksta Kaune“. Esą valdantieji žongliruoja skaičiais – šis komentaras – kryptingas norint įrodyti, kad Kauno miesto savivaldybės atstovai viską daro teisingai, nors iš tiesų sutartys pasirašytos su 105 mokiniais, kuriems vis dėlto nebus užtikrintos mokymosi vietos Kauno Žaliakalnio progimnazijoje, su kuria ketinta sujungti Kauno V. Bacevičiaus pradinę mokyklą.

„Kas čia per žaidimai? Mokyklą ketinta jungti prie Kauno Žaliakalnio progimnazijos, bet patalpos siūlomos Vilijampolės mikrorajone. Tokiu būdu gąsdinami žmonės, sukuriamas netikrumo jausmas, kuris pasitelkiamas kaip priemonė Kauno miesto savivaldybės atstovams išspręsti problemą savo naudai. Jau kurį laiką eskaluojama, kad V. Bacevičiaus mokyklos pastatas – nesaugus, bet galiu patikinti, – puikiausia mediena, tuo įsitikino ir mano ten dirbęs senelis, kai buvo keičiami plastikiniai langai. Kauno valdžia manipuliuoja pateikiama informacija“, – įsitikinusi A. Rakutienė.

Jos teigimu, visuomenę dezinformuojantis yra ir teiginys, kuriame tvirtinama, kad praėjusių metų spalio 6 dieną Kauno V. Bacevičiaus mokykloje kilo gaisras, nors iš tiesų tai tebuvo kibirkštis netoli elektros skydinės. „Daugybę metų nevyko jokių nelaimių, ir staiga mokyklos namas akimirksniu suseno bei  tapo nelaimingo atsitikimo vieta. Kyla abejonių, ar įvykis nebuvo planuotas“, – pokalbį baigė pašnekovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA