Kauniečiai kviečiami dalyvauti apklausoje ir išreikšti savo nuomonę | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai kviečiami dalyvauti apklausoje ir išreikšti savo nuomonę

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Nuo 2014 m. Kaunas prisijungė prie Pasaulio sveikatos organizacijos Sveikų miestų tinklo, kurio tikslas iškelti sveikatą kaip vertybę visose politikos srityse ir sprendimuose. Kauno miesto savivaldybė įgyvendina šį tikslą atnaujindama miesto parkus, tobulindama miesto susisiekimo sistemą, plėsdama dviračių takų infrastruktūrą ir kt.

Pasinaudojęs užsienio šalių gerąja praktika, rekomendacijomis ir norėdamas padėti efektyviau planuoti savivaldybės veiklą, atsižvelgiant į gyventojų norus ir pastabas, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras pradeda vykdyti „Kauno miesto gyventojų pasitenkinimo juos supančia aplinka tyrimą“. Šis tyrimas skirtas išsiaiškinti Kauno miesto gyventojų nuomonę apie miesto aplinką ir jos kokybę, nustatyti kokių pokyčių reikia miestui ir apibendrinti gyventojų pasiūlymus. Kiekvienas užpildęs anketą prisidės prie sveikesnio ir patrauklesnio miesto kūrimo.

Kodėl aplinka yra svarbi?

Aplinka, kurioje leidžiame savo laiką, daro didelę įtaką mūsų gyvenimui ir gerai savijautai. Aplinkos kokybės gerinimas ir prieinamų galimybių didinimas gali padėti įveikti egzistuojančius sveikatos netolygumus.
Sveikatos problemos miesto aplinkoje dažniausiai yra susijusios su triukšmu ir oro tarša, žaliųjų plotų trūkumu, netinkamu transportu ir mažesnėmis fizinio aktyvumo galimybėmis.

Sveikatai įtakos turi žalingos medžiagos, tokios kaip oro teršalai, kurie gali sutrikdyti kraujotakos ir kvėpavimo sistemų darbą. Sveikata taip pat priklauso nuo prieigos prie įvairių su sveikata susijusių šaltinių (sveikatai palankių ir nepalankių produktų, rekreacijos zonų, medicininės priežiūros) ir aplinkos infrastruktūros (naudojamos žemės plotų, transporto sistemų).

Fizinio aktyvumo lygį veikia laisvalaikio infrastruktūra, transporto sistemos bei miesto planavimas ir architektūra. Transporto sistemos ir kiti fizinės aplinkos aspektai daro įtaką vairavimo kultūrai ir elgesiui. Veiksniai socialinėje aplinkoje yra susiję su saugumu, smurtu, antisocialiniu elgesiu. Integracija socialinėje aplinkoje (mokykloje, darbe, kaimynystėje) yra svarbi tiek psichinei, tiek fizinei sveikatai.

Kokia nauda gyventojams?

Nustačius esamus ir galimus miesto pranašumus bei trūkumus, galima priimti tinkamus sprendimus, leidžiant nukreipti išteklius ten, kur jų labiausiai reikia. Aktyvus ir nuoširdus dalyvavimas tyrime gali padėti kurti ar tobulinti įvairias miesto vietas ir, svarbiausia, sukurti tokį miestą, kuriame bus malonu ir sveika gyventi. Atsižvelgiant į gyventojų nuomonę, bus teikiami pasiūlymai savivaldybei ir seniūnijoms dėl pažymėtų problemų sprendimo.

Apie tyrimą

Su tyrimo rezultatais gyventojai bus supažindinti susitikimų seniūnijose metu, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro internetinėje svetainėje -www.kaunovsb.lt ir spaudoje 2018 metų pabaigoje. Tyrime gali dalyvauti asmenys nuo 16 metų. Internetinė apklausa bus aktyvi iki rugsėjo 1 d.
Anketą galima pildyti čia.
Organizatoriai iš anksto dėkoja už dalyvavimą apklausoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA