„Sodra“ pelnosi iš sirgusių darbuotojų | Kas vyksta Kaune

„Sodra“ pelnosi iš sirgusių darbuotojų

delfi.lt 2018/03/19 13:29
Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Daugelis žino, kad laiku nesumokėjus mokesčių, gali būti užblokuotos visos sąskaitos. Tačiau kai reikia sumokėti žmonėms priklausančius pinigus, jų sąskaitų niekas neranda.

„Sodra“ informavo, išsiuntusi laiškus 91 tūkst. gyventojų, kurie per pastaruosius metus sirgo, tačiau negavo jiems priklausančios išmokos.

Per pastaruosius 12 mėnesių buvo užfiksuoti 37 tūkst. nedarbingumo atvejų, kurių trukmė ilgesnė nei 2 dienos, ir už kuriuos „Sodra“ negavo prašymo skirti ligos išmokas.

Pinigai nebuvo išmokėti esą dėl to, kad jie nepateikė prašymo. Jeigu per metus prašymas nepateikiamas, neišmokėti pinigai taip ir lieka „Sodroje“.

Jos atstovai negalėjo atsakyti, kokia buvo neišmokėtų pinigų suma. Esą ją apsaičiuoti sudėtinga, nes skiriasi nedarbingumo trukmės, o daliai gyventojų, nepateikusių prašymo išmokai gauti, ji gali būti neskiriama, nes jie neturi pakankamo stažo ligos išmokai gauti.

„Suprantame, kad, galbūt, ne visi prisimena, jog norint po ligos gauti išmoką, reikia pateikti prašymą, todėl pastaraisiais metais ėmėmės iniciatyvos supaprastinti šį procesą.

Nuo šiol žmogus prašymą ligos išmokai gauti gali pateikti vieną kartą visiems laikams ir po kiekvienos ligos jo teikti nebereikės. Prašymo mums reikia tam, kad tiksliai žinotume, į kokią sąskaitą reikia pervesti pinigus“, – sakė „Sodros“ Klientų aptarnavimo skyriaus vedėjas Evaldas Mikutis ir ragino gyventojus pateikti prašymą nelaukiant ligos.

Tokius prašymus jau yra pateikę beveik pusė iš 1,4 mln. apdraustųjų. Daugelis jų tai padarė net neišėję iš namų, o internetu prisijungę prie asmeninės „Sodros“ paskyros.

„Sodros“ duomenimis, šią žiemą – nuo gruodžio pradžios iki vasario pabaigos išduota 962 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų – 34 tūkst. mažiau nei praėjusią žiemą.

Šią žiemą peršalimo ligų ir gripo epidemija piką pasiekė vasarį, kai kiekvieną savaitę buvo fiksuojama po 40 tūkst. ir daugiau ligos atvejų, o pernai ligos labiau siautėjo sausio mėnesį.

Praėjusį gruodį ir šį sausį ligos išmokas iš viso gavo beveik 150 tūkst. gyventojų, jiems per šiuos du mėnesius išmokėta beveik 50 mln. Eur. Vidutinė vienos dienos išmoka siekia 25,7 Eur.

Išmokų gavėjų skaičius paprastai išauga nuo spalio iki kovo. Šiuo metu jų skaičius svyruoja nuo 70 iki 100 tūkst. per mėnesį, kai vasaros mėnesiais nesiekia 50 tūkst.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA