Šią savaitę Kauno kino teatruose – „Oskarams“ nominuoti filmai | Kas vyksta Kaune

Šią savaitę Kauno kino teatruose – „Oskarams“ nominuoti filmai

Organizatorių nuotr.

Angelų miestas – saulėtasis Los Andželas Kalifornijos valstijoje – pavasario pradžioje ir vėl tapo Akademijos apdovanojimų, geriau žinomų „Oskarų“ vardu, teikimo vieta. 24 auksinės statulėlės buvo išdalintos Amerikos filmų industrijos meistrams ir, kaip ir kasmet, kritikų pasirinkimas sulaukė itin prieštaringų vertinimų. Todėl tiesiai per Atlantą į kino festivalio „Kino pavasaris“ sales atkeliauja keturios kontrastingos juostos – „Vadink mane savo vardu“, „Įžeidimas“, „Floridos projektas“ bei „Jūsų Vincentas“ – ir laukia Lietuvos žiūrovų verdikto, ar išties buvo vertos „Oskaro“.

„Vadink mane savo vardu“ („Oskaro“ premija už geriausią adaptuotą scenarijų)

Filmo režisierius Luca Guadagnino kviečia kino mėgėjus porai valandų persikelti į melancholišką ir labai karštą 1983-iųjų vasarą Šiaurės Italijoje bei susipažinti su paaugliu Eliju, nerūpestingai besimėgaujančiu atostogomis – svajojančiu, droviai flirtuojančiu su merginomis, skaitančiu ir užsiimančiu kitais laisvalaikio malonumais.

Filmas „Vadink mane savo vardu“ / Organizatorių nuotr.

Vis dėlto filmo tėkmė pasikeičia į vilą iš JAV atvykus Oliveriui – akademikui, turinčiam padėti Elijo profesoriui tėvui atlikti tyrimą apie graikų ir romėnų kultūrą. Oficialūs ir šaltoki veikėjų santykiai iš lėto keičiasi ir virsta įsimylėjimu. Jautri istorija sugeba išvengti tradicinių romantiniuose filmuose vaizduojamų klišių ir žiūrovams pateikia meistrišką pasakojimą apie bandymą užaugti ir pažinti save, adaptuotą 89-erių britų scenaristo Jameso Ivory pagal to paties pavadinimo romaną.

O vyriausiasis „Kino pavasario“ programos sudarytojas E. Pukšta perspėja, jog išėję iš kino salės būsite kardinaliai pakeitę nuomonę apie persikus.

„Įžeidimas“ („Oskaro“ premija už geriausią užsienio šalies filmą)

Filmas nukelia žiūrovus į įprastą dieną Beirute, kur dėl nutekamojo vamzdžio susipyksta krikščionis mašinų technikas ir musulmonas statybininkas. Banalus buitinis konfliktas greit virsta kova ne tik teismo salėse, bet ir pilietinio karo vaiduoklių vis dar lankomo milijoninio miesto gatvėse. Neužgijusios vidinės visuomenės žaizdos, atskleidžiamos per dviejų vyrų charakterius, verčia atidžiau pažvelgti ir į radikalų nacionalizmą, stereotipus bei išankstinius nusistatymus, plintančius ne tik menkai pažįstamuose Artimuosiuose Rytuose.

Filmas „Įžeidimas“/ Organizatorių nuotr.

Filmo režisierius Ziadas Doueiri savo kamerą ne pirmą sykį atgręžia į sudėtingas ribines situacijas. Vis dėlto kiekvieną kartą tai tampa nauju iššūkiu. Šįkart ambicingam tikslui įgyvendinti pasirinkta puiki aktorių komanda, kurios priešakyje atsidūrė pagrindinį vaidmenį atlikęs palestinietis Kamelis El Basha (su juo susipažinti žiūrovai turės progą ir dramoje Apie Sarą ir Salimą), šiemet apdovanotas Venecijos kino festivalyje geriausiam aktoriui skiriama „Volpi“ taure.

„Floridos projektas“ („Oskaro“ nominacija geriausiam antraplaniam aktoriui)

Sveiki atvykę į pramogų parko „Disneyland“ kaimynystę – šalia greitkelio įsikūrusį rausvą motelį „Magiška pilis“, pilną tokių pat magiškų personažų, atsidūrusių visuomenės paribyje. Istorijos epicentre – jauna mama Hali (personažę įkūnija lietuvių kilmės aktorė Bria Vinaitė, filmo režisieriaus atrasta per socialinį tinklą „Instagram“) bei jos vietoje nenustygstanti duktė Muni. Mergaitė gyvena stebuklingame vaikystės pasaulyje, pilname pastelinių spalvų, išdaigų ir dar neištyrinėtų slaptaviečių.

Filmas „Floridos projektas“ / Organizatorių nuotr.

Vis dėlto kasdienių žaidimų fone atsiskleidžia skurdas, nesaugumas ir nuolatinė suaugusiųjų pasaulio įtampa, ironiškai kontrastuojanti su magiška „Disneyland“ realybe. Filmo režisierius Seanas Bakeris, kaip ir ankstesnėje juostoje „Mandarinas“ („Tangerine“), pasakojančiame dviejų transseksualių prostitučių istoriją, nufilmuotą „Iphone“ kamera, vėl veda žiūrovus už rankos į pasaulį, kurio egzistavimą, atsidūrusį butaforinio rojaus šešėlyje, taip lengva užmiršti.

„Jūsų Vincentas“ („Oskaro“ nominacija už geriausią animacinį filmą)

Šiemet „Kino pavasaris“ visiems meno mylėtojams nori įteikti išties ypatingą dovaną – galimybę pasinerti į ne tik vieno žymiausių, bet ir itin dramatiško likimo menininko Vincento van Gogho gyvenimą.

Filmas „Vincentas“ / Organizatorių nuotr.

Tai padaryti leis išskirtinai gražus ir intymus kūrėjo portretas animaciniame filme „Jūsų Vincentas“. Siužetas pasakoja apie laiką praėjus metams po didžiojo tapytojo mirties. Artimas ir bene vienintelis jo draugas paštininkas Arleso su detektyvu sūnumi stengiasi, kad paskutinis savižudybę pasirinkusio menininko laiškas būtų pristatytas į vietą. Juostoje bandoma išnarplioti sudėtingą galvosūkį – kas galėjo nutikti paskutiniais menininko gyvenimo mėnesiais ir paskatinti tragišką Vincento istorijos pabaigą.

Kelionė supažindins su gandais apipintu pasakojimu apie nupjautą ausį, artimaisiais, kūryba bei mylimiausiomis ir dažniausiai lankytomis vietomis. O svarbiausia, kad jungtinė lenkų ir britų, net 125 dailininkų, komanda sugebėjo pagerbti van Goghą sukurdama tikrą meno kūrinį – septyneri metai intensyvaus darbo atsipirko, ir dienos šviesą išvydo pirmasis pasaulyje kadras po kadro nutapytas filmas.

Festivalio repertuaras čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA