Eurolygos stipriausių aštuntukas: kiek pergalių trūksta „Žalgiriui“ ir kokia vieta gresia? | Kas vyksta Kaune

Eurolygos stipriausių aštuntukas: kiek pergalių trūksta „Žalgiriui“ ir kokia vieta gresia?

delfi.lt 2018/03/18 05:49
DELFI montažas

Iki Eurolygos reguliariojo sezono pabaigos liko viso labo trys savaitės arba keturi turai. Tačiau ir toliau kelialapius į ketvirtfinalį yra užsitikrinę tik trys klubai – Maskvos CSKA, Pirėjo „Olympiakos“ ir Stambulo „Fenerbahče“.

Dėl paskutinių penkių vietų aštuntuke realiai galynėjasi dar devynios komandos, tarp kurių – ir Kauno „Žalgiris“. Kol kas aiškūs tik du dalykai: žalgiriečiai jau tikrai nenukris žemiau dešimtos pozicijos ir nepakils į pirmąją. Ją praktiškai jau rezervavo Maskvos CSKA.

Visi kiti scenarijai teoriškai yra įmanomi: kauniečiai gali finišuoti ir antri, ir dešimti, ir bet kurioje tarpinėje stotelėje.

Ir nors per pastarąsias dvi savaites „Žalgirio“ vyrai iš ketvirtos vietos nusirito į septintąją, o likęs jų sezono tvarkaraštis – vienas sudėtingiausių tarp visų komandų, misija „išsilaikyti aštuntuke“ nėra neįmanoma.

Tam gali užtekti ir vienintelės pergalės jau antradienį namuose prieš Milano „Olimpia Armani“ ekipą, o gali nutikti netgi ir taip, kad žalgiriečiai į atkrintamąsias patektų net ir daugiau nebelaimėję.

„Blogiausia yra tai, kad mes kažkur pradėjome skaičiuoti – ar mums užteks pergalių kažkur patekti, nepatekti. Šitoje Eurolygoje tu negali laukti, tu privalai imti jautį už ragų kiekvienose rungtynėse“, – po beviltiško pralaimėjimo Vitorijoje išpyškino Šarūnas Jasikevičius.

Ir jis teisus: skaičiuoti reikės balandžio 5-6 dienomis, kai vyks paskutinysis Eurolygos reguliariojo sezono turas. Ir visai galimas daiktas, kad skaičiuos ne tik lietuviai, bet ir galbūt graikai, turkai, ispanai ar kiti.

Toliau apžvelgiami realiausi (eilės tvarka) paskutinių keturių Eurolygos turų scenarijai ir tai, kokia vieta šviečiasi „Žalgiriui“ galutinėje reguliariojo sezono rikiuotėje:

„Žalgiris“ pasieks vieną pergalę

„Žalgiris“ iškovos dvi pergales

„Žalgiris“ nebelaimės (0 pergalių)

„Žalgiris“ nuskins tris pergales

„Žalgiris“ laimės visus keturis mačus

Galimi realiausi „Žalgirio“ scenarijai Eurolygos finišo tiesiojoje

1. „Žalgiris“ iškovos 1 pergalę. Prognozuojama vieta: 8.

Su 16 pergalių „Žalgiris“ greičiausiai paliktų sau už nugaros Tel Avivo „Maccabį“, su kuriuo turi teigiamą tarpusavio rezultatą. Izraelio atstovams tam, kad išstumtų lietuvius iš pirmojo aštuoneto, reiktų laimėti visus keturis savo mačus. Tiesa, tokiu atveju žalgiriečiai galėtų likti priekyje „Baskonia“ klubo, kuris, nusileidęs „Maccabiui“, privalėtų laimėti kitas trejas rungtynes (su „Brose“, „Barcelona“ ir „Anadolu“).

Blogiausias scenarijus: „Baskonia“ ir „Maccabi“ laimi po tris kartus ir kartu su „Žalgiriu“ surenka po 16 pergalių. Dėl tarpusavio akistatų aukščiausią poziciją užimtų baskai arba žydai, o mūsiškiai nukristų į devintą.

Optimistiškiausias scenarijus: „Baskonia“ laimi du arba keturis kartus, o „Panathinaikos“ tik vieną iš dvikovų su „Crvena zvezda“, „Valencia“ ir „Olimpia Armani“ bei nusileidžia „Maccabi“. „Žalgiris“ turi geriausią tarpusavio rodiklį su PAO ir „Maccabi“, taigi abu juos lenkia ir užima 6 arba 7 poziciją – priklausomai nuo to, kiek pergalių surenka baskai (svarbiausia, kad ne tris, nes „Baskonia“ ne tik, kad prieš „Žalgirį“ laimėjo abu mačus, bet dar ir padarė tai bendru 40 taškų skirtumu).

2. „Žalgiris“ iškovos 2 pergales. Prognozuojama vieta: 6-8.

Su 17 pergalių „Žalgiris“ būtų garantuotas dėl žaidimo ketvirtfinalyje, nes pagrindiniai jo persekiotojai „Baskonia“ ir „Maccabi“ abu kartu niekaip nelaimės paskutinių ketverių savo rungtynių – jie priešpaskutiniame ture susikaus tarpusavyje.

Dvi pergales pridėję žalgiriečiai galėtų pretenduoti ir į aukštesnes pozicijas – realiausia, kad tai būtų 6-7.

Blogiausias scenarijus: „Baskonia“ iškovoja visas keturias pergales, o „Panathinaikos“ ir „Chimki“ – bent po dvi. Tuomet „Žalgiris“ patektų į atkrintamąsias būdamas aštuntas.

Optimistiškiausias scenarijus: „Chimki“ laimi tik kartą, „Panathinaikos“ – ne daugiau nei du, o „Baskonia“ – ne daugiau nei tris. „Žalgiris“ dėl tarpusavio batalijų tokiu atveju pasislinktų net į penktą vietą.

3. „Žalgiris“ nebelaimės (0 pergalių). Prognozuojama vieta: 8-9.

Nors „Žalgiris“ yra laikomas ryškiu favoritu (pergalės tikimybė vertinama apie 75 proc.) Kaune įveikti „Armani Olimpia“ kolektyvą, italai praėjusiame ture jau parodė, kad lengvai taškų nedalina, ir taip pat svečiuose 86:77 patiesė „Chimkį“.

Akstino kovoti Milano klubui gali pridėti ne tik tai, kad jo gretose pirmais smuikais griežia ir du lietuviai – Mindaugas Kuzminskas bei Artūras Gudaitis, bet ir tai, jog pirmame rate milaniečiai savo aikštėje „Žalgirio“ buvo sutriuškinti net 94:62.

Žinoma, pergalė antradienį žalgiriečiams būtų itin svarbi, bet net ir netikėta nesėkmė dar nebūtų tragedija.

Blogiausias scenarijus: „Baskonia“ ir „Maccabi“ iškovoja lygiai po dvi pergales ir aplenkia Lietuvos čempionus, nustumdami juos į devintą vietą dėl tarpusavio rezultatų. Kauniečiams taip pat netinka ir jei „Baskonia“ su „Maccabi“ laimi po tris kartus arba, pavyzdžiui, baskai keturis, o žydai – tris.

Tiesa, tą atlikti realybėje „Maccabi“ nebus paprasta: jų laukia trys mūšiai išvykose su „Fenerhbahče“, „Baskonia“ ir „Valencia“ bei namuose su „Panathinaikos“.

Optimistiškiausias scenarijus: „Maccabi“ laimi ne daugiau nei du kartus ir neaplenkia „Žalgirio“ dėl to, kad Izraelyje laimėjo tik 7 taškais, o Lietuvoje buvo nugalėti 15 taškų.

4. „Žalgiris“ iškovos 3 pergales. Prognozuojama vieta 5-6:

Ko gero, šis scenarijus – ne ką mažiau tikėtinas nei trečiasis. Na, tik tiek, kad tie du iš eilės „Žalgirio“ patirti pralaimėjimai palieka tam tikrų abejonių, ar žalgiriečiai dabar yra tokios formos, jog per porą savaičių patiestų ir CSKA, ir „Olympiakos“ ar tuo labiau „Real“ krepšininkus Madride.

Vis dėlto viskas dėliojasi taip, kai CSKA priešpaskutiniame ture į Kauną atvyks ne žūtbūtiniam mūšiui, o labiau gerai treniruotei prieš ketvirtfinalio pradžią – maskviečiai jau antradienį gali anksčiau laiko tapti reguliariojo sezono nugalėtojais, taigi plėšytis iš visų jėgų ir rizikuoti savo lyderių sveikata jiems kaip ir nebeliks prasmės.

Niekas nesako, kad rusai „Žalgiriui“ atiduos pergalę, bet vienos kitos jų žvaigždės nedalyvavimas rungtynėse ar ribojamas žaidimo laikas bei sumažėjęs motyvacijos lygis žalgiriečiams gali tapti puikia proga kabintis į šias rungtynes. Be to, nepamirškime, kad Š. Jasikevičiaus auklėtiniai ir Maskvoje nebuvo pastumdėliai bei nusileido tik po atkaklios kovos – 91:94.

Gerai, o prieš ką gi tada gali būti projektuojama trečia pergalė? Vėlgi dėl panašių priežasčių visai įmanoma, kad vilčių „Žalgiriui“ teiks paskutinio turo išvyka į Pirėjų.

Jei „Olympiakos“ artimiausiame ture svečiuose pralaimės CSKA, savo ruožtu „Fenerbahče“ laimės prieš „Maccabį“, „Crveną Zvezdą“, „Chimkį“ ir „Unicają“ (balandžio 5 d.), o „Real“ suklups prieš „Valencią“ arba „Crvenzą Zvezdą“ svečiuose ar „Žalgirį“ savo aikštėje, graikai prieš paskutinę reguliariojo sezono dieną bus nepajudinami iš trečios pozicijos. Tokiu atveju, galima net neabejoti, kad šeimininkai bent kažkiek patausotų svarbiausius savo ginklus nieko jiems nebelemiančiame pasimatyme su žalgiriečiais.

Įdomu, kad „Olympiakos“ galėtų net nuspręsti, jog jiems palanku pralaimėti ir galbūt ketvirtfinalyje verčiau jau žaisti su tuo pačiu „Žalgiriu“ nei amžinu priešu „Panathinaikos“, įsibėgėjusia „Baskonia“ ar sunkiai prognozuojamu „Chimki“ klubu.

Su 18 pergalių „Žalgiris“ veikiausiai neprašoktų „Real“ komandos ir neįsiveržtų į ketvertuką, bet užimtų aukštą 5 arba 6 vietą.

5. „Žalgiris“ iškovos 4 pergales. Prognozuojama vieta: 4-5.

Keturių pergalių serija prieš „Armani Olimpia“, „Real“, CSKA ir „Olympiakos“ šiuo metu skamba truputį fantastiškai ir yra mažiausiai tikėtinas scenarijus iš visų čia pateiktų, bet kol kas jis dar egzistuoja kaip vienas iš galimų.

Blogiausias scenarijus: „Chimki“ taip pat finišuoja keturiomis pergalėmis, o „Real“ trimis iš keturių. Dėl tarpusavio rezultatų „Chimki“ atitenka ketvirta vieta, „Real“ – penkta, „Žalgiriui“ – šešta.

Optimistiškiausias scenarijus: „Real“ suklumpa bent kartą per mačus su „Valencia“, „Crvena Zvezda“ ir „Brose“, o „Chimki“ pasiekia ne daugiau nei tris pergales. „Žalgiris“ kyla į ketvirtą vietą ir ketvirtfinalyje įgyja namų aikštės pranašumą.

Be abejo, yra dar ir kitokių įmanomų reguliariojo sezono baigčių, kaip, tarkime tokia, kad „Crvenza Zvezda“ laimės viską – prieš „Panathinaikos“, „Fenerbahčę“, „Real“ ir CSKA, o „Žalgiris“ sezoną baigs šešiomis nesėkmėmis iš eilės ir nusiris į dešimtą laiptelį – tą patį, kuriame liko ir pernai.

Bet, visų pirma, nesinori tuo tikėti, o visų antra – šansai yra per maži, kad būtų matomi plika akimi, t. y. įsivaizduojami blaiviai mąstančio žmogaus.

Iš tikrujų dabar viskas – paties „Žalgirio“ rankose. Ir tai yra neįtikėtinai gera padėtis, apie kurią visas Kaunas, visa Lietuva ir visi žaliai baltų gerbėjai prieš sezono pradžią galėjo galbūt tik pasvajoti. Ir tai – tik nedrąsiai.

Dabartinė Eurolygos turnyro lentelė:

1. CSKA 21 5 (+274)
2. Olympiakos 18 8 (+19)
3. Fenerbahče 18 8 (+133)
4. Real 16 10 (+179)
5. Chimki 15 11 (+4)
6. Panathinaikos 15 11 (+3)
7. Žalgiris 15 11 (+11)
8. Baskonia 13 13 (+68)

9. Maccabi 13 13 (-61)
10. Crvena Zvezda 11 15 (-131)
11. Unicaja 10 16 (-87)
12. Brose 10 16 (-93)
13. FC Barcelona 9 17 (+41)
14. Valencia 9 17 (-80)
15. Armani Olimpia 9 17 (-112)
16. Anadolu Efes 6 20 (-168)

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA