Su kauniečiais pasidalino patirtimi, kaip pasiekti mažesnių sąskaitų už šildymą | Kas vyksta Kaune

Su kauniečiais pasidalino patirtimi, kaip pasiekti mažesnių sąskaitų už šildymą

Organizatorių nuotr.

Už langų – pavasaris, tačiau besitraukianti žiema dar bent du kartus spės žymiai patuštinti kauniečių kišenes. Kovą sulauksime gerokai, pasigirsta skaičiavimų – net iki trečdalio, didesnių sąskaitų už daugiabučių šildymą vasarį.

[galerija kiek=”4″]

Bendrovės „Kauno energija“ duomenimis, šių metų sausį už vieno kvadratinio metro šildymą įvairiuose Kauno daugiabučiuose gyventojai mokėjo nuo 0,59 Eur net iki 2,80 Eur. Tokie kontrastai – tarp mokesčių naujos statybos ir senuose nerenovuotuose namuose.

Namai vienodi, mokesčiai – skiriasi

Nemažai nerenovuotų daugiabučių gyventojų už kvadratinį metrą būsto šildymo mokėjo vidutiniškai 1 – 1,50 Eur. Tad seną priežodį, esą, roges ruošk vasarą, kauniečiai žiemos pabaigoje tikrai pajus savo kailiu: tie, kurie spėjo iki šalčių pagal išgales pasirūpinti taupesniu energijos vartojimu – už keletą speiguotų vasario savaičių ir šaltą kovo pradžią mokės mažiau. Ir tai gera pamoka galvojant apie kitą žiemą, nes pasibaigęs šildymo sezonas – laikas, kuomet reiktų pradėti galvoti apie šilumos mazgo ir tinklų atnaujinimą.

Šilumos sistemų prižiūrėtojai sako, kad įmanoma maždaug penktadaliu sumažinti išlaidas už šildymą, net ir nesiimant viso pastato renovacijos. Ir šios žiemos patirtis rodo, kad netgi greta stovinčiuose, šiluma iš tos pačios magistralės „maitinamuose“ namuose sąskaitų sumos gali skirtis taip, jog palyginę kai kurie kaimynai patylom keikteli iš nevilties.

Pasigilinus aiškėja paprasta tiesa: šilumos suvartojimą senstelėjusiuose nerenovuotuose pastatuose veiksmingiausiai mažina tiesiog geri šeimininkai. Bendrovės „Santermita“ šilumos sistemų prižiūrėtojas Vytautas Kybartas pažėrė konkrečių pavyzdžių.

„Viena pagrindinių taisyklių – nevalia apleisti savo namo vidaus šildymo ir karšto vandens tiekimo sistemų, – pabrėžė patyręs meistras. – Šių sistemų priežiūros kokybė turi įtakos visai gyvenimo kokybei. Nes apleisti vamzdynai – tai netolygus šilumos tiekimas butuose, sunkesnė eksploatacija, dažnesnės avarijos, užlieti butai, išlaidos ir didesni mokesčiai“.

Kam ventiliai, jei vamzdžiai supuvę?

Pasak pašnekovo, pasitaiko, kad žmonės, nugirdę apie kokį padedantį taupyti techninį sprendimą, imasi agituoti kaimynus tokį įsidiegti ir savo name. Taip prieš keletą metų tapo populiarūs pastate šilumos srautus išlyginantys balansiniai ventiliai. Dabar tokie jau įrengti dešimtyse Kauno daugiabučių.

Vis dėlto – jei vamzdynas supuvęs, investicija į ventilius bus bevertė. Tad, pasak meistro, norint sutaupyti šilumos, pirmiau reikėtų peržiūrėti visą šildymo sistemą, patikrinti, ar ji atitinka projektą. Dažniausiai paaiškėja, jog kai kuriuose butuose gyventojai savavališkai įsirengę per daug ar per didelio galingumo radiatorių.

Taip pat dažnai paaiškėja, jog metas keisti dešimtis metų tarnavusius vamzdynus. Antai viename daugiabutyje gyventojai, savo iniciatyva pasikeitę vieno stovo vadinamojo „gyvatuko“ vamzdžius, nupjautus senuosius specialiai paliko kaimynams apžiūrėti. Pamatę, kokie susidėvėję ir užakę iš vidaus senieji vamzdžiai, likusieji gyventojai lengviau apsisprendė juos atnaujinti.

Namai irgi turi savo „charakterius“

Išsiaiškinus konkrečias pastato problemas, sprendžiama, kaip pagerinti padėtį. Pastatų prižiūrėtojai juokauja, kad namai – kaip ir žmonės: kiekvienas su savo „charakteriu“. Vienam pakaktų pašiltinti galines sienas, kitam – atnaujinti šilumos ir karšto vandens tiekimo sistemą, elevatorinį šilumos punktą pakeičiant automatiniu, trečiam – pasirūpinti kiaurais rūsio ir laiptinių langais, izoliuoti rūsio perdangą.

Bendrovės „Santermita“ šilumos sistemų prižiūrėtojas V. Kybartas pastebi, jog pastaruoju metu kauniečių šilumos vartojimo įpročiai keičiasi. Anksčiau daugiabučių gyventojai šilumą taupydavo tiesiog atsisakydami konkrečių patogumų: prisukdavo šilumos sklendes, nakčiai išjungdavo cirkuliacijos sistemas, mažindavo karšto vandens temperatūrą.

Dabar dalis aktyvių daugiabučių gyventojų, užuot kentę nepatogumus, dažniau nusprendžia investuoti į palaipsnius, bet esminius atnaujinimus.

Populiarėja pažangūs ir šiuolaikiški sprendimai

Kaune esama ir įdomių pirmeivių – itin pažangias naujoves įdiegusių daugiabučių. Eigulių devynaukštis garsėja saulės kolektoriumi ant stogo, kuris daugiau nei perpus sumažino karšto vandens ruošimo išlaidas, tokio paties tipo name Kalniečiuose sumontuota kolektorinė šildymo sistema, leidžianti gyventojams reguliuoti šilumos temperatūrą ir sunaudojimą savo bute, vienas Dainavos daugiabučių įsirengė energiją taupančią rekuperacinę sistemą.

Mažėja ir įvairių apgavysčių, šilumos grobstymo atvejų.

Tai tarsi rodytų, kad gyventojai – sąmoningesni, atsakingesni. Kita vertus, nemaža dalis žmonių linkę tiesiog nieko nedaryti, nieko neatnaujinti, iki kol prispaudžia rimta bėda. Arba – iki kol paspaudęs speigas primena kiauras pastato vietas.

Mokėti mažiau – įmanoma

Kai jau rankose laikai sąskaitą už šildymą su nemaža mokėtina suma, kažką pakeisti galima nebent pasirūpinus, kad vėl stojus šalčiams, padėtis name būtų jau kitokia. Šiuo ir daugeliu kitų atveju būtų pravarti patyrusių, 1,1 tūkst. daugiabučių Lietuvoje prižiūrinčių „Santermitos“ meistrų patirtis.

Profesionalios pastatų priežiūros specialistai gali būti kvalifikuotais patarėjais, gebančiais įvertinti techninę namo būklę ir pasiūlyti racionalius sprendimus. Juolab kad šilumos sistemų prižiūrėtojai turi visą reikiamos įrangos arsenalą, padedantį užkirsti kelią šilumos nuostoliams. Jei prižiūrimo pastato šilumos suvartojimo duomenų analizė kelia nerimą, pasitelkiama termovizija ir pasiūloma tinkamiausių tam namui būdų sumažinti šilumos energijos sąnaudas.

Be to, darbų vadovo, vadybininko, elektriko, šilumos ūkio priežiūros specialisto, santechniko, konstrukcijų techninės priežiūros specialisto, visą parą veikiančios avarinės tarnybos ir kitos reikiamos paslaugos atsieitų gerokai pigiau, nei patiems samdant atskirus specialistus.

Šis šilumos sezonas – jau prie pabaigos. Artėja remontams, atnaujinimams palankus metas. Tuo pačiu tai ir metas pasidairyti sąžiningų ir kvalifikuotų šilumos ūkio prižiūrėtojų. Nes veiksmingiausiai sutaupyti pavyksta tarpusavyje sutariantiems ir netinginiaujančius prižiūrėtojus pasisamdžiusiems gyventojams.

Daugiau apie bendrovės „Santermita“ teikiamas paslaugas skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA