Kaune atidarytas pirmas aukščiausio energinio naudingumo verslo centras | Kas vyksta Kaune

Kaune atidarytas pirmas aukščiausio energinio naudingumo verslo centras

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienio popietę Karaliaus Mindaugo prospekte duris atvėrė pirmasis Kaune A+ energinės klasės biurų pastatas „Arka“. Žvilgančio perkirsto kubo pavidalo statinio užsakovai, projekto autoriai, statytojai, Kauno savivaldybės atstovai džiaugėsi beveik pusantrų metų trukusių darbų pabaiga ir pranašavo šiai miesto daliai didelius pokyčius.

Simbolinė kapsulė su žinia ateities kartoms įkasta 2016 m. spalio 27 d., 11 val. Žinia, priminė renginio vedėjas, prasidėjo tokiais žodžiais: „Rudeniškas, žiemai besiruošiantis Kaunas šįryt pilnas gyvybės. Rodos, po ilgo sąstingio miestas laukia kažko didelio ir svarbaus, ką dabar yra pasiruošęs sutikti.“

Ir penktadienį, nuo tos akimirkos praėjus kiek daugiau nei 17-kai mėnesių, Kaunas sutiko kol kas moderniausią mieste verslo centrą. Šio projekto užsakovas ir investuotojas – įmonių grupė „Imlitex Holdings“, investavusi per 14 mln. eurų. Generalinis pastato rangovas – „YIT Kausta“, bendras patalpų plotas – 11 661 kv. m, iš jų nuomojama 8 245 kv. m.

6 ir 7 „Arkos“ aukštuose įsikūrė pati „Imlitex Holdings“, 1-3 – naujas banko „Swedbank“ padalinys, 4 – bendradarbystės erdvių nuomos kompanija „Happspace“, o 5 – informacinių technologijų (IT) bendrovė „Helis“. Čia iš viso dirbs daugiau nei 500 žmonių.

Kiekviena pastate įsikūrusi įmonė turės darbuotojų poilsio ir pramogų erdves, sudarytos sąlygos į darbą atvykti dviračiais ir elektromobiliais. Įrengtos saugomos dviračių laikymo vietos, specialios persirengimo patalpos, be 146 vietų automobilių stovėjimo aikštelės atsiras ir elektromobilių įkrovimo stotelės.

Pavadinimas atspindi išskirtinę pastato architektūrinį sprendimą. Pirmuosius du aukštus kerta tarp jų besidriekianti istorinė Karmelitų gatvė – sprendimas išsaugoti urbanistinį palikimą padiktavo arkinę statinio formą.

Neradę tinkamos vietos, nusprendė pasistatyti patys

„17 mėnesių, man atrodo, prabėgo labai greitai ir darniai. Darbas ėjosi pakankamai lengvai, nes dirbome su tikrais profesionalais: pasirinkome architektą, kurį žinojome, statybininkus ir darbuotojus, kuriais tikėjome. Pagrindinis nuomininkas, atėjęs pirmas – „Swedbank“, su kuriuo dirbame jau daug metų. Tai mums buvo pirmas nekilnojamojo turto (NT) projektas. Norime padėkoti visiems, prisidėjusiems prie projekto – tai nėra vien „Imlitex Holdings“ vadovų sėkmė. Galime didžiuotis, kad pirmi Kaune pastatėme tokio lygio verslo centrą“, – į atidarymo dalyvius kreipėsi „Imlitex Holdings“ vadovas Renatas Augustinas.

„Arką“ užsakiusios ir statybas finansavusios įmonės valdybos pirmininkas Vygandas Blandis teigė, kad pradėjus šį projektą, daugelis į juos žiūrėjo kaip į avantiūristus, ir tarptautinei žaliavų tiekimu užsiimančiai kompanijai tai buvo tikras iššūkis.

„Kaune iš pradžių bandėme nusipirkti, išsinuomoti kelis tūkstančius kvadratinių metrų ofisų ploto, tačiau tinkamos vietos dirbti, pasikviesti svečių iš užsienio niekaip neradome. Atsirado ši nuostabi vieta, žmonės, pažadėję suprojektuoti, įkalbėję statyti ne tik sau, bet ir kitiems. Nebūdami NT specialistais, turėjome priimti sprendimus dėl statybinės kompanijos ir tai padarėme sėkmingai. Turbūt, nepradėsime vadintis NT vystytojais, bet nuo šiol esate laukiami šiuose namuose, kad kartu mūsų verslas augtų“, – sveikino V. Blandis.

Kaunas išgyvena renesansą

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas pripažino, kad avantiūristų čia yra ir daugiau, vieni iš jų – pats G. Petrauskas su Visvaldu Matijošaičiu.

„Vieningam Kaunui atėjus į valdžią ir man pradėjus dirbti su jais, susėdę prie stalo tarėme „imamės avantiūros ir vystome vieną NT projektą“. Tai daryti pradėjome 2015 m. vasarą, dabar esame detaliojo plano tvirtinimo stadijoje. O štai avantiūros ėmėsi verslas, ir esame naujo centro atidaryme“, – džiaugėsi savivaldybės administracijos direktorius.

Jis pastebėjo, kad miestas keičiasi ir Karaliaus Mindaugo prospektas tampa visiškai kitokiu nei buvo prieš penkerius metus. O po daugelio metų šį XXI amžiaus antrą dešimtmetį visi atsimins, kaip šiandien atsimename tarpukario Kauną.

„Anuomet vystytis pastūmėjo laikinosios sostinės statusas, o šiandien tiesiog antgamtiška jėga pastūmėjo verslą čia ateiti ir jis atėjo visur: į Laisvąją ekonominę zoną, NT rinką, butų, verslo centrų rinką. Manau, tai tikras Kauno renesansas“, – sveikindamas kalbėjo G. Petrauskas.

Davė pradžią naujai plėtrai

„Arkos“ architektas Gintautas Natkevičius prisiminė kažkada profesorių Algimantą Miškinį pasakius, kad, norime ar nenorime, pagal gamtos dėsnius Kauno biznio centras persikels prie upės.

„Kaip tik dabar Neryje ir kitose upėse vyksta ledonešis, o šis „Imlitex Holdings“ pastatas – pirmasis prasiveržęs ledo luitas, atplaukęs į pakrantę. Manau, A. Miškinio žodžiai buvo pranašiški ir dabar Kaune, kaip matau, viskas jau vyksta automatiškai. Naudodamasis proga, norėčiau padėkoti šiai puikiai kompanijai. Visi žinote, ko reikia pastatui: geros vietos, gero statybininko, labai gerų klientų ir bent vidutiniško architekto“, – kuklinosi G. Natkevičius.

Naująjį verslo centrą pastačiusios įmonės „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas tarė manantis, kad su „Arkos“ atsiradimu ši vieta pasikeis kardinaliai ir taps naujuoju miesto centru.

„Šiandien pastatui atvėrus duris vainikuotas kelių metų triūsas. Aš irgi esu kaunietis – man ne tas pats, kas stovės mūsų mieste ir kokiame mieste gyvens mūsų vaikai. Ši vieta ir statinys, manau, yra unikalūs. Tikrai kažką paliksime ateities kartoms“, – į šviesų rytojų žvelgė K. Vanagas.

A+ energinės klasės pastato statybai „YIT Kausta“ pasitelkė sudėtingus inžinerinius ir technologinius sprendimus. Kad būtų atlaikytas toks milžiniškas svoris, virš Karmelitų gatvės esančioje perdangoje paklotos daugiau nei 20 metrų ilgio, metro pločio ir 1,6 metrų aukščio sijos. Jų stiprumas didintas į kiekvieną įmontuojant po 90 įtempiamų 1,5 cm skersmens lynų, kurie buvo įtempiami keliais etapais, palaipsniui apkraunant sijas.

„Arkoje“ įrengta geoterminė šildymo sistema, adiabatinė oro drėkinimo sistema, aktyvios šalčio sijos, inžinerines sistemas reguliuoja ir energijos sąnaudas optimizuoja kompiuterizuota pastato valdymo sistema. Toks biurų pastatas yra pirmasis Kaune. Langų stiklai padengti specialiu šilkografiniu ornamentu, kuris ir puošia, ir saugo patalpas nuo saulės kaitros.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA