„Žalgirio“ arenoje gali susidubliuoti du svarbūs sporto renginiai: parketą klos ant ledo | Kas vyksta Kaune

„Žalgirio“ arenoje gali susidubliuoti du svarbūs sporto renginiai: parketą klos ant ledo

delfi.lt 2018/03/16 13:25
P. Grigaliūno nuotr.

Be namų negerai, net jei juos užleidi kitiems tik savaitei. Kauno „Žalgiris“ ieško būdų, kaip išspręsti paradoksalią situaciją, apie kurią dar prieš metus nė negalvojo. Jei Lietuvos krepšinio čempionai išlaikys pozicijas kovoje dėl vietos į Eurolygos atkrintamąsias varžybas, sužaisti ketvirtfinalį savoje arenoje gali būti sunku ne tik dėl varžovų pajėgumo.

Teks rungtis ant ledo

„Žalgiris“ stipriausių žemyno komandų aštuonete nebuvo nuo 1999 metų. Švelniai tariant, būtų keista istorines rungtynes žaisti ne Kaune, o Vilniuje ar Rygoje, bet vos prieš mėnesį toks scenarijus buvo visai realus. Mat patekus į Eurolygos ketvirtfinalį, kauniečiams „Žalgirio“ arena tektų dalintis su ledo rituliu.

Prieš metus klubas sutiko išnuomoti savo universalią areną pasaulio ledo ritulio čempionato pirmo diviziono B grupės turnyrui, kuris Kaune vyks balandžio 22-28 dienomis.

Tuo metu „Žalgirio“, valdančio to paties pavadinimo areną, vadovai net nesvajojo, kad po metų vieną kukliausių biudžetų turinti ekipa sensacingai vers iš koto Eurolygos grandus ir taikysis į atkrintamąsias varžybas.

Grumtynės iki trijų pergalių dėl vietos geriausiųjų ketvirtuke vyks balandžio 17 – gegužės 1 d. Tuo pačiu metu Nemuno saloje bus išlietas ledas. Virš jo žalgiriečiai veikiausiai ir žais ketvirtfinalio seriją, jei tik Eurolygos reguliaraus sezono neužbaigs žemiau aštuntos vietos.

Du scenarijai

„Žalgirio“ situacija priklausys nuo pozicijos galutinėje Eurolygos turnyro lentelėje. Užėmus 1-4 vietas, ketvirtfinalio serijoje kauniečiai turės namų aikštės pranašumą ir ją pradės savo tvirtovėje. Tokiu atveju ketinama ledą arenoje išlieti anksčiau ir ant jo laikinai pakloti krepšinio parketą.

Pagal ledo ritulio pirmenybių reglamentą, aikštę rinktinių treniruotėms organizatoriai privalo suteikti likus dienai iki varžybų starto. Tad „Žalgiris“ dvejas pirmąsias ketvirtfinalio rungtynes namuose turėtų sužaisti balandžio 17-20 dienomis – vadinasi, spėtų tai padaryti iki ledo ritulio čempionato pradžios. O prireikus lemiamo penkto mačo, serija į Kauną grįžtų jau pasibaigus ledo ritulio čempionatui.

Reikalai komplikuotųsi, jei Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai finišuotų 5-8 vietose. O tai yra gana realu turint omeny duobę, į kurią dabar įkritę žalgiriečiai, ir sunkų likusių reguliariojo sezono rungtynių tvarkaraštį, pagal kurį liko susikti su Milano „AX Armani Exchange Olimpia“, Madrido „Real“, Maskvos CSKA bei Pirėjo „Olypiacos“ krepšininkais.

Misija – transformuoti aikštę per naktį

Pagal pastarąjį scenarijų, krepšinio rungtynės „Žalgirio“ arenoje turėtų vykti pamainomis su ledo rituliu, o tai įmanoma tik gavus išimtinį Tarptautinės ledo ritulio federacijos (IIHF) leidimą.

Atrodo, pastaroji įsiklausė į lietuvių rūpesčius ir linksta nedaryti kliūčių. „90 procentų, kad pavyks viską suderinti, liko tik detalės“, – teigė „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas.

Bet net sulaukus žalio šviesoforo signalo iš Šveicarijos, kur įsikūrusi IIHF būstinė, dar reikėtų įgyvendinti Lietuvoje neregėto masto logistinę operaciją.

Eurolygos rungtynes „Žalgiris“ įterptų į dvi ledo ritulio pirmenybių poilsio dienas – balandžio 24 ir 26 d. Arenos personalui tektų per naktį išmontuoti ledo aikštę supančius apsauginius stiklus ir tinklus bei kitą įrangą, o ant ledo pakloti parketą. Po krepšinio rungtynių viską reikėtų grąžinti į savo vietas. Ir taip – du kartus.

„Darbo mūsiškiams būtų nemažai“, – pripažino P. Motiejūnas, pasak kurio, tokio perkraustymo išlaidas reikėtų skaičiuoti dešimtimis tūkstančių eurų.

Rinktinės treniruosis „Akropolyje“?

Skubiai išmontuoti ledo aikštės bortus būtų pernelyg sudėtinga, todėl vietų skaičius tribūnose sumažėtų. Ledo ritulį „Žalgirio“ arenoje gali stebėti apie 13 tūkst. žiūrovų, o krepšinį, palikus bortus – 14 tūkst. Įprastai arenoje išsitenka 15,5 tūkst. žmonių.

Anot P. Motiejūno, net ir įvertinus mažesnę salės talpą bei papildomus kaštus, finansiškai klubui labiau apsimoka žaisti savoje aikštėje nei trumpam keltis į kitą miestą. Ką bekalbėti apie komandos ir sirgalių komfortą bei įpročius.

Rygos areną, kur patirties jau sėmėsi kauniečiai, pavyzdžiui, dalinasi Rygos VEF krepšinio ekipa ir „Dinamo“ ledo ritulininkai. Žaisti paklojus parketą ant ledo įprasta ir NBA lygoje, kurioje dvylika klubų dalinasi arenomis su Šiaurės Amerikos Nacionalinės ledo ritulio lygos (NHL) ekipomis.

Bet neįprasta būtų ledo ritulio rinktinėms, kurios per poilsio dienas negalėtų treniruotis čempionato arenoje – tai gali sukelti svečių nepasitenkinimą. Pasak asociacijos „Lietuvos ledo ritulys“ atstovo Vaclovo Gedvilo, treniruotes svarstoma perkelti į greta esančio „Akropolio“ aikštę arba Kauno ledo rūmus.

„Pagrindinėje arenoje komandos negalėtų rengti pratybų tik du kartus, tai neturėtų būti didelė problema. Tikimės, kad IIHF pritars tokiam planui“, – svarstė V. Gedvilas.

Savo ruožtu, „Žalgiris“ jau informavo Eurolygą, kad, užėmęs 5-8 vietas, ketvirtfinalio rungtynes namuose galėtų žaisti tik balandžio 24 ir 26 d. Šiuo metu, po vakarykščio apmaudaus pralaimėjimo Vitorijos „Baskonia“ komandai, Kauno ekipa turnyrinėje lentelėje užima 6 vietą.

Sukti galvos dėl tvarkaraščių klubui nereikėtų, jei Š. Jasikevičiaus auklėtiniai per likusius 5 turus rinktų nesėkmes ir nugarmėtų žemyn Eurolygos turnyro lentelėje. Tačiau tai – galvos skausmas, kurio išvengti Kaune nenori niekas. „Svarbu, kad patektume į atkrintamąsias, o visus tuos rūpesčius mes jau kaip nors išspręsime“, – šypsojosi P. Motiejūnas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA