Stojantiesiems į aukštąsias mokyklas teks pasistengti: bus taikomas aukštesnis balas | Kas vyksta Kaune

Stojantiesiems į aukštąsias mokyklas teks pasistengti: bus taikomas aukštesnis balas

BNS 2018/03/16 15:28
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) patvirtino mažiausią konkursinį balą stojantiesiems į aukštąsias mokyklas.

Į universitetus bus galima priimti su ne mažesniu nei 3,6 balo, o stojantieji į kolegijas turės surinkti mažiausiai 2 balus. Pernai slenkstis į universitetus siekė 3, į kolegijas – 1,6 balo.

ŠMM pabrėžia, kad aukštesnis balas patvirtintas pritarus Lietuvos universitetų rektorių konferencijai.

Anksčiau ministerija ragino universitetus sutarti dėl 4 balų priėmimo slenksčio, tačiau po derybų su rektoriais sutiko jį kiek nuleisti.

Sutartas kriterijus bus taikomas visiems, stojantiesiems į aukštojo mokslo įstaigas: ne tik stojantiesiems į valstybės finansuojamas vietas, bet ir mokantiems už studijas savo lėšomis, pažymi ŠMM.

Pernai taikyto slenkstinio balo paisė ne visos aukštosios mokyklos – į mokamas studijų vietas dalis priėmė ir prasčiau pasirengusius studentus.

Mažiausias stojamasis konkursinis balas skaičiuojamas iš keturių dalykų brandos egzaminų. 3,6 balas susidaro, jeigu mokinys išlaiko keturis brandos egzaminus pagrindiniu lygiu – surenka vidutiniškai po 36 balus iš 100. Slenkstinį balą 2 stojantysis surenka keturis brandos egzaminus išlaikęs patenkinamu lygiu – gavęs vidutiniškai po 20 balų iš 100.

Pretenduojantieji gauti valstybės finansavimą abiturientai šiemet kaip ir pernai būtinai turės būti išlaikę mažiausiai tris brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros (valstybinį – jeigu stoja į universitetus, valstybinį arba mokyklinį – jeigu stoja į kolegijas), užsienio kalbos (anglų, vokiečių ar prancūzų) ir matematikos brandos egzaminą (išskyrus stojančiuosius į menų studijas). Matematikos brandos egzaminas turi būti išlaikytas ne mažesniu negu 25 balų įvertinimu, išskyrus besirenkančiuosius humanitarinius mokslus – jie matematikos egzaminą turi būti išlaikę ne mažesniu negu 16 balų įvertinimu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA