Rekordinis būrys kino mylėtojų rinkosi į „Kino pavasario“ atidarymą Kaune (nuotraukų galerija) | Kas vyksta Kaune

Rekordinis būrys kino mylėtojų rinkosi į „Kino pavasario“ atidarymą Kaune (nuotraukų galerija)

R. Tenio nuotr.

Nors ketvirtadienio vakaras buvo vėsus, sielą ir protą iš didžiųjų ekranų Kaune ėmė šildyti 23-iasis festivalis „Kino pavasaris“. Laikinąją sostinę 10-tą kartą aplankęs festivalis atidarytas specialiu filmo „Sūnaus globa“ seansu, o jo pažiūrėti susirinko gausus būrys kauniečių, tarp kurių šmėžavo ir žinomi veidai.

17.30 val. pradėję rinktis svečiai, sugužėję į „Forum Cinemas“ kino salę, ją visiškai užpildė – festivalio atidarymas sulaukė bene didžiausio susidomėjimo per visus 10 metų, kai jis rengiamas Kaune.

Raudonus krėslus užėmė ir į kino pasaulį su kitais kauniečiais nėrė Kauno šokio teatro „Aura“ direktorė Birutė Letukaitė, Kauno miesto vicemeras Simonas Kairys, aktorius Ramūnas Šimukauskas, sveikinimo žodį tarė „Žalgirio“ arenos balsas Audrius Žiurauskas ir festivalio direktorė Vida Ramaškienė.

Susirinkusiems buvo parodytas prancūzų filmas „Sūnaus globa“ („Jusqu’à la garde“, 2017 m.), režisuotas „Oskaro“ nominanto ir Venecijos kino festivalio laureato Xaviero Legrando. „Režisierius teigia norėjęs kurti ne socialinę dramą, bet politinį, galbūt karinį ar net siaubo filmą. Be skambių lozungų ir fantastinių elementų jis sukūrė vieną įtaigiausių ir svarbiausių filmų pastarųjų metų kino panoramoje“, – apie filmą rašė „Kino pavasario“ programos sudarytoja Aistė Račaitytė.

Dramoje pasakojama iš pažiūros paprasta istorija: tėvų kova dėl nepilnamečio sūnaus globos. Miriam yra pasiruošusi padaryti bet ką, kad nei jai, nei sūnui Žiuljenui nebereikėtų susidurti su vaiko tėvu Antuanu. Vyras teisme įrodo esąs rūpestingas, be pagrindo apšmeižtas smurtavimu, todėl teismo nuosprendžiu vaiko globa atitenka abiem tėvams. Draskomas augančio tėvų konflikto, Žiuljenas rizikuoja savo saugumu, kad apsaugotų tai, kas likę iš šeimos.

Kaune „Sūnaus globą“ vėl bus galima pamatyti festivalio seansuose kovo 18 ir 26 d. „Romuvoje“ bei kovo 23, 28 ir 29 d. „Forum Cinemas“.

Nevalia praleisti

Išankstinėje „Kino pavasario“ premjeroje kauniečiams festivalio programą pristačiusi A. Račaitytė patarė nepraleisti „Oskarui“ nominuoto animacinio pasakojimo apie žymųjį dailininką Vincentą van Goghą „Jūsų Vincentas“ („Loving Vincent“, rež. Dorota Kobiela, Hugh Welchman). „125 dailininkams prireikė net 7 metų, kad nutapytų 65 tūkst. filmo kadrų ir atgaivintų Van Gogho paveikslus“, – sakė ji.

Kaune bus rodomas šiemet į keturis „Oskarams“ pretendavęs ir vienu jų – už geriausią adaptuotą scenarijų – įvertintas, kritikų visame pasaulyje išgirtas jautrus filmas „Vadink mane savo vardu“ („Call Me by Your Name“, rež. Luca Guadagnino), naujausia „Tobulų melagių“ režisieriaus Paolo Genovese drama „Šventa vieta“, į kino ištakas atsigręžianti, Kanų direktoriaus Thierry Frémaux juosta apie brolius Lumière’us „Lumière!“.

Taip pat – Michelio Hazanavičiaus biografinis filmas „Manasis Godard’as“, kuriame garsųjį režisierių Jeaną Lucą Godard‘ą suvaidino Louis‘as Garrel‘is, Kanų festivalio Didžiuoju žiuri prizu apdovanotas, šių metų „Cezarių“ apdovanojimuose triumfavęs, energingas „120 dūžių per minutę“ („Beats per Minute“, rež. Robin Campillo).

Žymius aktorius bus galima išvysti emocingame filme „Lenktynininkė ir gangsteris“ („Racer and the Jailbird“, rež. Michaël R. Roskam). Pagrindinius vaidmenis sukūrė ir aistringą porą įkūnijo aktoriai Matthias Schoenaerts („Didesni purslai“) ir Adèle Exarchopoulos („Adelės gyvenimas“). Kita žinomų aktorių pora – Emma Stone ir Steve’as Carellis – susikaus teniso aikštelėje „Lyčių kova“ („Battle of the Sexes“, rež. Valerie Faris, Jonathan Dayton).

Festivalį uždarys premjerinis Mindaugo Survilos juostos „Sengirė“ seansas, kuriame išvysite įspūdingai užfiksuotą lietuvišką mišką ir jo gyventojus. Šis filmas buvo labai gerai įvertintas didžiausiame dokumentinių filmų festivalyje Amsterdame, žiūrovams padovanojo daugybę įvairiausių emocijų.

Susitikimai su filmų kūrėjais

„Maria Callas: savais žodžiais“ („Maria Callas: In Her Own Words“) – Tomo Volfo pasakojimas apie visų laikų vieną garsiausių operos primadonų Maria Callas. Kovo 16 d. režisierius su Kauno žiūrovais pasidalins, kaip sekėsi kurti šios nepaprastos asmenybės gyvenimo istoriją pasakojantį filmą.

„Kino pavasaryje“ įvyks ir šimtmečiui skirto filmo premjera „100 metų kartu“. Kovo 17 d. režisierė Edita Kabaraitė pristatyti savo filmo atvyks ir Kauną. Tai nuotaikingas pasakojimas apie Lietuvoje gyvenančius unikalius šimtamečius senoliu.

Kovo 19 d. Kaune savo filmą pristatys ir į žiūrovų klausimus atsakys filmo „Floridos projektas“ („Florida Project“), svečias iš Amerikos – Seanas Bakeris. Drauge su juo lankysis lietuvė, už Atlanto kaip „Instagramo“ žvaigždė išgarsėjusi Bria Vinaitė. „Floridos projekte“ ji sukūrė pagrindinį vaidmenį. Šis filmas taip pat nuskambėjo tarp „Oskarų“ nominantų.

Michaelis Önderis – svečias iš Turkijos – kovo 26 d. susitiks su filmo „Taksimo pokeris“ („Taksim Hold’em“) žiūrovais Kaune. Šmaikščia forma režisierius kalba apie jo šaliai labai svarbius politinius neramumus, taip primindamas mums pilietinis pareigas.

Kovo 16 d. kauniečių lauks lietuviškų muzikinių klipų konkurso seansas, o 24 d. – trumpametražių naktis.

Visą šių metų „Kino pavasario“ filmų programą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA