Ką turime žinoti apie dantų šalinimą bei ar reikia šalinti protinius dantis? | Kas vyksta Kaune

Ką turime žinoti apie dantų šalinimą bei ar reikia šalinti protinius dantis?

Organizatorių nuotr.

Dantų šalinimo priežastys būna įvairios. Svarbiausia iš jų – nedelsiant pašalinti visus gydyti nebetinkamus suirusius dantis. Pacientai dažnai atidėlioja šią procedūrą ir kreipiasi tik tada, kai prasideda ūmūs skausmai, tačiau toks elgesys tik dar labiau komplikuoja situaciją. Apie dantų šalinimą kalbamės su Kauno odontologijos klinikos „Denticija“  burnos chirurgu Aidu Baškiu.

Ką turime žinoti apie sugedusius dantis?

Stipriai suirusias dantų šaknis yra daug sunkiau pašalinti, o dantų traukimas gali užtrukti ilgiau, nei šalinant laiku. Sugedęs ir netaisomas dantis – infekcijos šaltinis organizme, kuris gali virsti rimtų ligų priežastimi: burnos ar veido pūlinio išsivystymu, žandikaulio cistos atsiradimu ir t.t. Tokios ligos reikalauja sudėtingo ir ilgesnio chirurginio gydymo. Negydyti dantys tampa blogo kvapo iš burnos priežastimi.

Kada dar šalinami dantys?

Dantys taip pat šalinami ortodontiniais tikslais, kuomet pacientai turi sukandimo problemų, dantys atsikišę, o žandikaulis yra per mažas ir jame netelpa visi dantys. Šiuos pacientus pirmiausia konsultuoja gydytojas ortodontas, kuris sudaro gydymo planą, nusprendžia, ar būtina šalinti sveikus, tačiau netelpančius žandikaulyje dantis.

Taip pat tenka pašalinti ir nedygusius ar iš dalies išdygusius dantis. Dažniausiai tai yra vadinamieji protiniai (tretieji krūminiai) dantys. Jeigu protiniai dantys yra nors šiek tiek pradygę, o atlikus Rentgeno diagnostinį tyrimą matosi, kad jie yra netaisyklingoje padėtyje kaule ir negalės normaliai išdygti, juos taip pat būtina šalinti, nes pacientai negali užtikrinti gerą asmeninę higieną aplink tokius dantis, o tai lemia kaulo nykimą bei karieso vystymąsi gretimuose dantyse. Be kita ko, gali išsivystyti labai skausminga aplinkinių dantenų uždegimo reakcija – perikoronaritas.

Kaip sužinot kada reikalingas protinių dantų šalinimas?

Paprastas metodas patikrinti, ar žandikaulyje turite pakankamai vietos protiniam dančiui: pirštu užčiuopti, ar už paskutinio danties yra pakankamai “plokščios” erdvės, ar žandikaulis toje vietoje pradeda kilti į viršų. Jei panašu, jog vietos yra pakankamai, yra tikimybė, jog protinis dantis išdygs taisyklingai. Be abejo, tai tik spėjimas – tiksliam įvertinimui būtina kreiptis į dantų chirurgijos specialistą.

Kaip pasiruošti dantų traukimo procedūrai?

Išskirtinio pasiruošimo danties traukimo procedūrai nereikia. Jeigu pacientas vartoja vaistus nuo sisteminių ligų, būtina apie tai informuoti gydytoją prieš šalinant dantis. Dažniausiai vartojami vaistai (nuo padidėjusio kraujo spaudimo, širdies darbą gerinantys medikamentai) nesukelia keblumų traukiant dantį. Pacientui, vartojančiam kraują skystinančių vaistų, sergančiam onkologine liga ar turinčiam kitų rimtesnių sveikatos sutrikimų, besilaukiančiai moteriai dantis ne visada gali būti traukiamas. Tokiu atveju konsultuojamasi su tos srities gydytoju, pacientas paruošiamas ir tik tuomet galima saugiai atlikti chirurginę procedūrą.

Paciento klausiama, ar nėra apribojimų dantų šalinimo procedūrai. Įsitikinus, kad galima saugiai tęsti procedūrą, atliekamas nuskausminimas. Vienintelis diskomfortas, kurį jaučia pacientas, – adatos dūris. Adatos yra labai plonos ir nesukelia didelio skausmo dūrio metu. Nuskausminamieji vaistai užtikrina efektyvią nejautrą apie 3 valandas po injekcijos, skausmo jutimai visiškai pašalinami.

Po nuskausminimo specialiais instrumentais dantis pradedamas iš lėto judinti. Jeigu dantis turi kelias šaknis, pirmiausia jos yra atidalinamos ir šalinamos kiekviena atskirai. Taip maksimaliai sumažinama naudojama jėga, išsaugomas aplinkinis kaulas bei dantenos.

Pašalinus dantį, alveolė (likusi ertmė kaule) išvaloma nuo svetimkūnių, uždegiminių masių ir palaukiama, kol ji užsipildys krauju. Krešulys yra tarsi barjeras, saugantis kaulą nuo išorės veiksnių ar uždegimo.

Kas paciento laukia po procedūros?

Po traukimo pacientas gali jausti silpną ar vidutinio stiprumo skausmą, kuris visiškai kontroliuojamas geriamais vaistais nuo skausmo, tačiau dažniausiai po paprasto danties traukimo nuskausminamųjų vaistų vartoti neprireikia.

Neišdygusių ar iš dalies išdygusių protinių dantų šalinimas – operacija. Jo metu atkeliama gleivinė, nugręžiamas kaulas apie nedygusiį dantį ir jis yra pašalinamas (kartais dalinamas į kelias dalis). Ši procedūra paprastai suplanuojama iš anksto, nes po gydymo atsiranda patinimas, dažnai paskiriami antibiotikai, rekomenduojamas ramus režimas.

Po danties traukimo duodamas sukąsti sterilus tvarstis, jį sukandus, reikia laikyti apie 30 minučių. Porą valandų po procedūros negalima valgyti. Tą pačią dieną nevartoti karšto maisto bei karštų gėrimų. Draudžiama skalauti burną. Visos šios rekomenduojamos atsargos priemonės būtinos krešuliui išsaugoti alveolėje. Po procedūros praėjus parai rekomenduojama burną skalauti antiseptiniais tirpalais. Jei dantis buvo pašalintas operuojant, tikslinga operuotą vietą šaldyti, kad sumažėtų patinimas. Taip pat reikia vartoti gydytojo paskirtus vaistus.

Ar gali kilti komplikacijų?

Dažniausiai pasitaikanti komplikacija – krešulio iškritimas iš likusios po rovimo ertmės kaule (alveolitas). Nesilaikant režimo, iš alveolės pasišalina krešulys. Tuomet atsiranda nuolatinis maudžiantis skausmas traukimo vietoje, kuris gali plisti į aplinkines sritis. Ši komplikacija yra lengvai suvaldoma. Alveolė iš naujo išgramdoma ir palaukiama, kol prisipildo krešuliu. Skiriamas toks pat režimas, kaip po danties šalinimo, bei vaistai nuo uždegimo ir skausmo.

Ką patartumėte tiems, kurie bijo šios procedūros?

Prieš procedūrą yra naudojami nuskausminamieji vaistai, tad skausmas šalinant dantis nejaučiamas. Taip pat, tiems, kurie turi itin padidėjusią baimę odontologo kabinetui, skausmui, kuris buvo patirtas seniau arba dėl kitų priežasčių, yra galimybė pasinaudoti intravenine sedacija, kurios metu paciento sąmonė slopinama bei tokiu būdu pacientas jaučiasi komfortiškai ir gali atsipalaiduoti, o baimės jausmas išnyksta. Sedacija taikoma šiais atvejais: pacientui norint nieko nejausti procedūros metu, bijantiems adatos dūrio, neapkenčiantiems odontologo kabineto garsų, kvapų, jaučiantiems didžiulį stresą bei nerimą, taip pat, kuriems sunku išsėdėti kelias valandas išsižiojus ir nejudant, turintiems stiprų pykinimo, žiaugčiojimo refleksą, turintiems žemą skausmo slenkstį ar labai jautrius dantis.

Kilo klausimų? Norite pasikonsultuoti?
Registruokitės čia arba kreipkitės į mus:
Vytauto pr. 14, Kaunas
Mob. tel. +370 671 96979
El. paštas: denticija@kaunodenticija.lt
Facebook paskyra.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA