VDU rektorius J. Augutis: trijų universitetų sujungimui reikės 35–40 mln. eurų | Kas vyksta Kaune

VDU rektorius J. Augutis: trijų universitetų sujungimui reikės 35–40 mln. eurų

BNS 2018/03/13 19:57
J. Petronio nuotr.

Vytauto Didžiojo universitetui (VDU) prisijungiant Lietuvos edukologijos (LEU) ir Aleksandro Stulginskio (ASU) universitetus, procesui artimiausius penkerius metus kasmet reikės po 7–8 mln. eurų, sako VDU rektorius Juozas Augutis.

„Jei finansavimą paliktumėme tokį, koks yra šiemet ar pernai ir sujungtumėme universitetus, susijungtų jų infrastruktūra, administraciniai aparatai, prasidėtų iškart taupymas. Bet kad visa tai padarytumėme – ką čia slėpti, bus ir žmonių mažėjimas, reikalingos išeitinės – tam tikras investavimas būtinas, kuris pradžioje gana nemažai viršys tuos sutaupymus“, – BNS sakė VDU rektorius.

„Nemažos lėšos: bent jau pirmuosius penkerius metus, mažėjančiai po kokius 8–7 mln. eurų turi būti investuojama į tuos procesus, o grąža ims rodytis jau po to“, – tvirtino J. Augutis.

Pasak jo, valstybės ir Europos Sąjungos investicijų prireiks pritaikant kai kuriuos pastatus studijų reikmėms, fiziškai perkeliant iš Vilniaus į Kauną dalį LEU turto, biblioteką su 600 tūkst. leidinių. Vėliau valstybė investicijas atsiimtų pardavusi LEU studijų miestelio Vilniaus centre, VDU pastatus.

J. Augutis, su LEU ir ASU vadovais antradienį pristatęs jungimosi planą Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM), taip pat pabrėžia, kad naujos pedagogų rengimo programos Kaune turėtų būti pradėtos jau nuo šio rugsėjo, tačiau įgyvendinti planus dėl studijų programų, galutinai perkelti visą infrastruktūrą tikimasi per penkerius metus.

LEU gruodį sulaukė antro neigiamo vertinimo iš eilės, ir nuo liepos planuojama stabdyti jo vykdomas studijas. Anot J. Augučio, dalis LEU pedagoginių studijų ir po liepos 1-osios bus vykdomos ir toliau, dar mažiausiai trejus metus, kad jas galėtų baigti pradėjusieji čia studijuoti.

„Laikotarpis gal dar kiek prasitęs dėl grįžtančių iš akademinių atostogų, neišlaikiusių egzaminų. O mes kuriame savo naujas programas, jas stambiname. Pavyzdžiui, vietoje „dalykininkų“ mokytojų, t. y. istorijos, biologijos, gamtos mokslų, darome vieną didžiulę programą, į ją įstojusieji vėliau renkasi humanitarinę-socialinę kryptį, vėliau specializuojasi dar labiau. Todėl vietoj 20 programų turėsime vieną–dvi programas. Tikimės, kad mokytojų rengimo programos startuos jau nuo rugsėjo“, – sakė jis.

Pasak J. Augučio, po susijungimo Kaune, VDU Edukologijos institute būtų rengiama apie 75–80 proc. visų šalies pedagogų, likusią dalį mokytojų rengtų Vilniaus universitetas, planuojama atnaujinti didžiąją dalį studijų programų.

„Galbūt pavadinimai lieka tie patys, bet turinys keisis iš esmės“, – tvirtino rektorius.

J. Augutis pasakojo, kad po sujungimo planuojama atsisakyti dalies VDU pastatų Kauno centre – Laisvės alėjoje, Vileikos gatvėje, jie būtų perduodami valstybei. Naujojo universiteto Gamtos mokslų, Informatikos fakultetai, anot jo, būtų keliami į dabartines ASU patalpas Kauno rajone, Noreikiškėse. Tuo metu miesto centre kuriamame socialinių mokslų miestelyje būtų koncentruojamos vadybos, pedagogų rengimo, kitos socialinės ir humanitarinės studijos.

„Statybų naujų nenumatome, bet esamus pastatus reikėtų rekonstruoti, pritaikyti“, – teigė rektorius.

Viceministras: esminių pastabų neturime

Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas teigia, kad universitetų pristatytam orientaciniam jungimosi planui ministerija esminių pastabų neturi. Planą trys aukštosios mokyklos trečiadienį pristatys ir Seime.

„Išsakėme tam tikras pastabas, kur mums atrodė neaiškios formuluotės dėl valdymo, turto perdavimo terminų, diskutavome dėl investicijų apimčių. Žiūrime į tai kaip į darbinį variantą, kuris turi būti šiek tiek tikslinamas, bet esminių pastabų, bent jau Seimo tvirtinamiems dokumentams, neturime“, – BNS sakė G. Viliūnas.

Anot jo, numatytos Vyriausybės investicijos turėtų padengti pirmines universitetų minimas integracijos išlaidas, t. y. fakultetų perkėlimą, infrastruktūros sujungimą. Dėl tolesnių išlaidų bus tariamasi svarstant 2019-ųjų ir vėlesnių metų valstybės biudžetus.

Parlamentas sausį nutarė, kad sostinėje įsikūręs LEU bei Kaune esantis A. Stulginskio universitetas būtų jungiami prie VDU. Jungimosi planus universitetai iki kovo 1-osios turėjo pristatyti ir Seimui.

Parlamentas taip pat yra pritaręs Lietuvos sporto universiteto prijungimui prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU). Sporto universiteto bendruomenė su tuo nesutinka ir nori išlaikyti autonomišką statusą.

Vyriausybėje pernai lapkritį patvirtintas visų universitetų pertvarkos planas. Įgyvendinus Vyriausybės siūlomas valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano įgyvendinimo priemones, 14 valstybinių universitetų būtų pertvarkomi į devynis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA