Pats nepriimtiniausias dalykas kauniečiams – tris valandas laukti eilėje prie tualetinio popieriaus | Kas vyksta Kaune

Pats nepriimtiniausias dalykas kauniečiams – tris valandas laukti eilėje prie tualetinio popieriaus

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Kauniečiai ir miesto svečiai pasidalijo mintimis apie tai, ką jiems davė šie beveik trys dešimtmečiai laisvės ir kokie dalykai iš sovietinės okupacijos laikų jiems atrodo patys nepriimtiniausi.

Prekybos miestelyje „Urmas“ sutikti praeiviai daugiausia džiaugėsi laisve keliauti, žodžio laisve, didesnėmis galimybėmis, kad nieko nebetrūksta parduotuvėse. Jie labiausiai nenorėtų, kad iš praeities sugrįžtų įvairūs suvaržymai ir prievarta, ypač prievartinis tam tikros ideologijos laikymasis, privalomas dalyvavimas tam tikrose organizacijose ir ideologinėse šventėse.

Kaunietė Aneta atskleidė, kad jai labai svarbi laisvė keliauti, nėra prievartos švęsti ar nešvęsti tam tikrų švenčių.

„Paskutiniu metu pastebėjau, kad žmonės patys vis dažniau, vis aktyviau švenčia valstybines šventes ir tai labai gražu. Apskritai smagu, kad turime laisvę rinktis – praktiškai visose srityse“, – sakė pašnekovė.

Tuo tarpu kitas pašnekovas, Jonas, pastebėjo, kad laisvoje Lietuvoje jaučiasi saugesnis. „Žmogaus nebestumdo, kaip nori. Anksčiau, kad ir darbe, viskas priklausė nuo viršininko nuotaikos. Dabar kur kas daugiau pagarbos žmogui, darbuotojui“, – savo pastebėjimais dalijosi kaunietis.

Viktoras ir Laura taip pat akcentavo, kad dabar turime daugiau laisvės, pasirinkimo, veiklos galimybių.
„Apibendrinant galima pasakyti, kad visur turime daugiau laisvės. Net ir parduotuvėse – esant didelei pasiūlai, turime laisvę rinktis. Taigi, toji įvairialypė laisvė ir yra mūsų nepriklausomybės didžiausias pliusas“, – akcentavo pašnekovai.

Kaunietė Alina pati puikiai prisimena sovietinę Lietuvą. Pasak jos, nėra ko net lyginti anų ir dabartinių laikų.
„Man svarbiausias dalykas – atviros sienos. O parduotuvių tada ir dabar nėra ką lyginti – tada nieko nebuvo. Pavyzdžiui, pirkdavom kojines, kad išsiardytume ir kokį megztuką nusimegztume“, – prisiminė moteris.

Dovydas labiausia vertina žodžio laisvę. O sunkiausia jam įsivaizduoti, kad parduotuvėse trūkdavo tokių elementarių dalykų kaip tualetinis popierius ar kiaušiniai.

„Tris valandas stovėti eilėje dėl tokių dalykų – išties sunku suvokti, kaip tokie dalykai įmanomi“, – savo nuostaba dalijosi vaikinas.

Kita jauna pašnekovė, Evelina, taip pat vardijo panašius nepriklausomybės privalumus. „Labiausiai turbūt vargintų visi tie deficitai, kurių seniau būdavo. Dabar kur kas lengviau pasiekti gauti ko nori, pasiekti ko nori. Ne tik parduotuvėse, bet ir apskritai“, – kalbėjo mergina.

Kaunietė Lina sako pastebinti didžiulius pokyčius daugelyje sričių. „Lietuva paskelbė nepriklausomybę, kai buvau aštuntoje klasėje, tad ir aš pati dar prisimenu anuos laikus. Teko išgyventi tuos priverstinius renginius, buvimą spaliukais, pionieriais ir panašiai. Dabar viskas kitaip. Daugiau galimybių, daugiau pasirinkimo. Kitokie, įvairesni renginiai, žmonių aptarnavimas visai kitoks“, – pastebėjimais dalijosi moteris.

Savo prisiminimais apie anuos nesaldžius laikus pasidalijo ir Audra, į Kauną atvykusi iš Skuodo. „Žmonės stovėdavo eilėse, kad gautų kokį daiktą. Drabužių trūko. Išvažiuot niekur negalėjai išskyrus Sovietų Sąjungą. Savo verslo negalėjai turėti, spekuliantais vadindavo. Kas kur prieidavo, atsiveždavo iš Lenkijos kokių lūpdažių ir perpardavinėdavo.

Autobusai pastoviai būdavo perpildyti. Net į tolimus miestus stovint kartais reikdavo važiuoti arba sėdėdavom ant krepšių, ant laiptų, jei apskritai pavykdavo įsiprašyti į autobusą. Žmonės alpdavo net. Baldai, butinė technika buvo deficitas. Talonai buvo viskam, net kruopos, cukrus, buvo pagal talonus. Net teatro bilietus sunku būdavo gaut. Arba stovėt eilėj per naktį arba pažinčių turėt. Visur reikdavo nuolat vaikščiot ir žiūrėt kas ką „išmes“. Atsimenu, kartą per metus mums atsiųsdavo katalogą iš Amerikos, tai žiūrėdavom apsvaigę į paprasčiausią žurnalą, nes tokių dalykų, kokius ten siūlydavo pirkti pas mus dažnai net išvis nebuvo“, – pasakojo pašnekovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA