Dviem moterims Kaune diagnozuota maliarija – vienai išsikapstyti nepavyko | Kas vyksta Kaune

Dviem moterims Kaune diagnozuota maliarija – vienai išsikapstyti nepavyko

NVSC nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamentas pirmadienį pranešė, kad kovo 4 d. iš Kauno klinikinės ligoninės Suaugusiųjų intensyvios terapijos ir reanimacijos II skyriaus gauta informacija apie du tropinės maliarijos atvejus.

Maliarija diagnozuota Kauno miesto ir rajono gyventojoms. „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, 77 m. amžiaus kaunietė mirė, o 66 m. amžiaus moters iš Kauno rajono būklė sunki. Nustatyta, kad moterys susirgo beveik po savaitės, sugrįžusios iš turistinės kelionės po Madagaskarą.

Pasaulyje yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija, ypač tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: Afrikos, Azijos, Pietų Amerikos teritorijose. Tai Plasmodium genties pirmuonių sukeliama kraujo liga, pasireiškianti reguliariai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2006–2015 m. Lietuvoje buvo užregistruota 43 įvežtinės maliarijos atvejai, du ligoniai, sirgę tropine maliarija, mirė. Per šį laikotarpį 39 asmenys užsikrėtė Afrikoje, 4 – Azijoje. 2006–2015 m. maliarija sirgo 7 jūreiviai, 15 turistų, 19 asmenų, išvykusių darbo tikslu, 1 studentas, 1 kareivis (legionierius).

Žmogus maliarija užsikrečia įgėlus infekuotai uodo patelei, kuri minta žmogaus krauju. Su uodo seilėmis parazitai patenka į kraują ir kepenų ląsteles, kur pradeda intensyviai daugintis. Vėliau iš kepenų ląstelių jie patenka į kraują ir eritrocitus.

Kadangi sukėlėjai gyvena eritrocituose, maliarija gali būti perduota per kraują: jį perpilant, persodinant organus, per užterštas krauju adatas ar švirkštus. Taip pat galima įgimta maliarija (transplacentinis perdavimo kelias), tačiau ši liga neplinta nuo žmogaus – žmogui, t. y. liečiant ligonį ar lytinių santykių metu.

Keliautojams NVSC Kauno departamentas pataria išlikti budriems ir saugotis šios itin pavojingos, uodų platinamos užkrečiamosios ligos. Skiepų nuo maliarijos nėra, o pagrindinės profilaktikos priemonės – reguliarus vaistų nuo maliarijos vartojimas ir individualios apsisaugojimo priemonės nuo uodų įkandimų.

Patarimai keliautojams, vykstantiems į maliarijos endemines šalis:

– Uodai labiausiai puola saulei leidžiantis ir tekant, todėl reiktų vengti vaikščioti lauke temstant ar auštant bei vakarais būti arti vandens, t. y. aktyviausiu uodų skraidymo metu.

– Nešioti drabužius, dengiančius rankas ir kojas. Avėti kulkšnis dengiančius batus, mūvėti kojines bei vengti tamsių drabužių, nes jie vilioja uodus.

– Drabužiais nepridengtų kūno vietų apsaugai reikia naudoti uodus atbaidančias priemones pagal gamintojų rekomendacijas.

– Uždengti tinkleliais patalpų duris, langus, o jei tokių galimybių nėra, nakčiai langus ir duris uždaryti.

– Miegant lauke ar nesandariose patalpose, virš lovos pakabinti audeklą (baldakimą), atsigulus jo kraštus pakišti po čiužiniu. Tinklas garantuoja apsaugą, jei nėra suplyšęs ir po juo nėra uodų. Esant galimybei lovos ir langų tinklelius, užuolaidas, palapines impregnuoti medžiagomis, atbaidančiomis uodus.

– Likus dviems savaitėms iki kelionės pradžios reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją dėl maliarijos profilaktikos. Vaistus nuo maliarijos vartoti pagal gydytojo rekomendacijas nustatytą laikotarpį, t. y. prieš kelionę, kelionės metu ir grįžus iš jos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA