Kauniečių ,,turtas“ aptinkamas buitinių nuotekų tinkluose | Kas vyksta Kaune

Kauniečių ,,turtas“ aptinkamas buitinių nuotekų tinkluose

Organizatorių nuotr.

Nors specialistai tikina, kad kauniečių kultūra gerėja, tačiau vis dar sunku patikėti, kokius keistus daiktus žmonės meta į savo namų kriaukles, unitazus ar gatvėse esančius šulinius. Dėl ko kyla nemažai problemų, patiriami ir nemenki nuostoliai.

Daugelį metų bendrovės „Kauno vandenys“ tinklų skyriaus vadovu dirbęs Vytautas Rudys sako: „Buitinių nuotekų tinkluose randama keisčiausių daiktų – tai ir skudurų, plastiko, įvairių buities reikmenų – šakučių, peilių, šaukštų, sauskelnių, dantų šepetukų, ausų krapštukų, centų bei daržovių. Kartą buitinių nuotekų tinklas buvo užkimštas net ir dantų protezais“.

Užsikimšus nuotekų tinklui nuotekos veržiasi į rūsius, garažus, skandina žemesnes namo vietas. Tokiais atvejais nemalonus kvapas tebūna smulkmena, nuotekos sugadina ne tik patalpas bet ir jose esančius daiktus.

„Kaip įvairūs daiktai atsiduria buitinių nuotekų tinkluose belieka tik spėlioti, tačiau bet koks sąmoningas ar neapdairus elgesys gyventojams sukelia nepatogumų ir pridaro nemažų finansinių nuostolių“ – sako V. Rudys.

Dažniausiai tik po avarinės situacijos žmonės pradeda galvoti kitaip ir elgtis atsakingiau – nebemesti įvairių daiktų į nuotekų sistemą. Tačiau pasak specialistų – išvengti avarijų padėtų ir profilaktinis nuotekų sistemos remontas, pavyzdžiui – vamzdynų keitimas.

Bendrovės „Kauno vandenys“ generalinis direktorius Vilius Burokas tikina, kad gyventojai po truputį tampa atsakingesni. Tačiau, kad būtų išnaikintas įprotis – mesti daiktus į buitinių nuotekų tinklus, reikalingas švietimas. Ir pradėti reikėtų nuo darželinukų ir moksleivių.

Kartais avarijai užsikimšusiuose nuotekų tinkluose likviduoti prireikia net kelių valandų, minėtam darbui į vietą vyksta trijų darbuotojų avarinės tarnybos brigada. Specialistai sako pastebi, kad dažniausiai nuotekų tinklai užsikemša tose miesto mikrorajonuose kur yra socialiniai būstai. „Nepasikuklina“ žmonės mesti ir atliekas, šiukšles ar net padangas į atidengtą šulinį, kurio dangtį prieš tai pasisavino ilgapirščiai.

Kauno nuotekų valyklos viršininkas Karolis Sasnauskas teigia, kad kauniečių „turtas“ jei neužstringa vamzdynuose pasiekia ir valyklą. Todėl ne kartą svarstyta steigti ir tokį ,,turtą“ eksponuoti muziejuje. K. Sasnausko nuomone, tokiu būdu taip pat būtų atliekamas švietėjiškas darbas.

Bendrovės „Kauno vandenys“ žinioje yra beveik 1300 km. nuotekų tinklų. Lietaus nuotekų tinklai driekiasi 339 km., buitinių nuotekų tinklai 926 km. Bendrovės „Kauno vandenys“ specialistai prižiūri ir eksploatuoja buitinių nuotekų lauko tinklus, pastatuose esantys tinklai yra gyventojų žinioje, todėl jų eksploatacija ir priežiūra yra statinių savininkų reikalas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA