Teismas išnarpliojo mirtiną konfliktą – už žiaurių brolio nužudymą kalės penkerius metus | Kas vyksta Kaune

Teismas išnarpliojo mirtiną konfliktą – už žiaurių brolio nužudymą kalės penkerius metus

Kauno apygardos teismo inf. 2018/03/01 19:26
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis itin žiauriu savo artimo giminaičio nužudymu kaltintam Prienų rajono gyventojui Erikui N. Savo brolį jis talžė sportiniu svarmeniu, o po to atakavo peiliu.

Byloje buvo nagrinėjamos 2016 m. gruodžio 1 d. padaryto nusikaltimo aplinkybės, kai Erikas N., tuomet dar būdamas nepilnametis, tarpusavio konflikto metu tyčia pargriovė savo brolį ant sunkumų kilnojimo suoliuko ir ant grindų, prispaudė jį savo kūnu, o kaire ranka – kaklą.

Tuomet tyčia sudavė broliui mažiausiai šešiolika smūgių sportinio svarmens rankena į galvą, tęsdamas veiką tyčia mažiausiai tris kartus peiliu smogė nukentėjusiajam į kaklą, kairę ranką ir krūtinę, o nuo patirtų sužalojimų nukentėjusysis įvykio vietoje mirė.

Erikas N. savo kaltę pripažino visiškai. Jis teigė, kad brolis grįžo namo neblaivus ir toliau vienas vartojo alkoholį, vėliau pradėjo kabinėtis ir spardyti neseniai operuotą Eriko N. koją, tai ir išprovokavo mirtiną konfliktą.

Teisme apklausti liudytojai kaltinamąjį apibūdino kaip ramaus būdo, nuoširdų, jautrų ir paslaugų, o nužudytąjį – mėgstantį išgerti, konfliktišką, agresyvų, nuolat skriaudusį brolį, neretai smurtavusį ir prieš motiną.

Skirdamas bausmę teismas įvertino tai, kad nusikaltimas padarytas dėl fizinės ir psichinės prievartos, o veikos padarymui įtakos turėjo ir provokuojantis nukentėjusiojo elgesys. Be to, teismas atsižvelgė į teismo medicinos ekspertų išvadą, kad Erikas N. nusikaltimo padarymo metu nors ir nebuvo afekto būsenos, tačiau ji turėjo esminės įtakos jos veiksmams – apribojo elgesio suvokimą ir kontrolę. Visa tai pripažinta kaltinamojo atsakomybę lengvinančiomis aplinkybėmis.

Kadangi kaltinamasis nusikalstamą veiką padarė būdamas nepilnametis, atsižvelgta ir į nepilnamečių baudžiamosios atsakomybės ypatumus. Įvertinęs bausmės skyrimui ir individualizavimui reikšmingas aplinkybes, teismas padarė išvadą, kad E. N. skirtina mažesnė, nei Baudžiamajame kodekse numatyta vidutinė, laisvės atėmimo bausmė ir skyrė jam 5 metus laisvės atėmimo. Bausmę paskirta atlikti nepilnamečių pataisos namuose.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA