Birštono sanatorijos vadovas: nemažai lietuvių painioja SPA ir gydomąją reabilitaciją | Kas vyksta Kaune

Birštono sanatorijos vadovas: nemažai lietuvių painioja SPA ir gydomąją reabilitaciją

Sanatorijos „Facebook“ paskyros nuotr.

Nemuno kilpoje įsikūrusios „Versmės“ sanatorijos vadovas gydytojas-reabilitologas Antanas Danys renginyje „Sveikatos dienos 2018“ pateikė pavyzdį iš savo praktikos, kaip mūsų tautiečiai sanatorijose ieško malonumų, o ne sveikatos. Svečių iš Vakarų ir Artimųjų Rytų požiūris į įstaigą, tuo tarpu, kitoks.

„Jei savo paslaugas perkantiems klientams paskiriame kineziterapiją, t. y. mankštą, jie piktinasi gavę per prastą procedūrą, tačiau jei paskirtume tris masažus per dieną, iš kurių naudos gerokai mažiau, jie būtų labai laimingi“, – aiškino A. Danys.

Pasak jo, Lietuvoje nemažai žmonių painioja SPA ir gydomąsias reabilitacijos paslaugas. Pirmoji skirta suteikti žmogui malonumą, orientuota į pojūčius – vaizdą, garsą, kūno atsipalaidavimą. Angliškai tai vadinama wellness SPA (geros savijautos SPA) ir yra labai populiaru Europoje.

„Tačiau mes pasirinkome reabilitacinio gydymo kryptį, esame akrediduoti kaip gydymo įstaiga LR Sveikatos apsaugos ministerijoje. Iš dalies pasirinkimą lėmė partnerių iš Vokietijos bei Izraelio patarimas jokiu būdu nepristatyti savęs kaip SPA, nes žmonėms iš minėtų šalių aktualesnis yra gydymas. Taigi, niekur nesakome, kad esame SPA – deja, kai kurie atvykusieji dėl to nusivilia“, – sakė A. Danys.

Kasmet „Versmės“ sanatorijoje gydosi ar ilsisi daugiau kaip 8000 žmonių. Daugiau kaip pusė – apie 55 proc. – yra ligoninių atsiųsti pacientai, patyrę traumas, operacijas ar sunkias ligas. Svarbiausias uždavinys – grąžinti jiems sveikatą, darbingumą ar galimybę judėti, kad netaptų našta valstybei ir savo artimiesiems. Todėl čia dirba 45 licencijuotos slaugytojos ir 17 gydytojų–reabilitologų.

Kita dalis – apie 45 proc. – svečių yra vadinamieji sveikatos turistai, atvykstantys iš Lietuvos, Vokietijos, Lenkijos, Izraelio ir kitų šalių. Kaip teigė A. Danys, iš medicininės pusės – tai labai patogūs klientai, kuriems nereikia visą parą budinčių medikų pagalbos, slaugytojų, medikamentų.

„Moksliniai tyrimai ir mūsų praktika rodo, kad norint „atsijungti“ nuo kasdienės rutinos reikia maždaug pusantros savaitės. Jei jaučiate įvairius nuovargio simptomus – nedidelius sąnarių, stuburo skausmus, sumažėjusį darbingumą, dirglumą ir nemigą, savaitgalio SPA neužtenka, reikia bent 8-10 procedūrų, kad atgautumėte jėgas be vaistų“,- teigė A.Danys.

Ir pridūrė: „Susidaro įspūdis, kad lietuviai renkasi poilsio vietas ne tam, kad atgautų jėgas, o tam, kad patalpintų įspūdingesnių nuotraukų socialiniuose tinkluose. Pamirštama, kad ne liukso klasės kambarys, o profesionaliai sudarytas gydymo planas padeda atsigauti.“

Paklaustas, ar tai ne per didelė prabanga, gydytojas-reabilitologas atsako: „Skirtingai nei prabangos prekių, sveikatos neįmanoma nusipirkti su didžiule nuolaida arba laimėti loterijoje.“

Jovita Tirvienė, sanatorijos valdybos pirmininkė, Birštono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja priminė, kad ši savivaldybei priklausanti įstaiga yra orientuota į vidutines pajamas gaunančius tautiečius.

Antanas Danys ir Jovita Tirvienė / „Versmės“ nuotr.

„Nors viešojoje erdvėje kalbama, kad valstybės įstaigos dirba neefektyviai, mūsų pavyzdys byloja priešingai. Keturiolika metų iš eilės dirbame pelningai, įskaitant krizinius 2008-2009 m. Nuolatinis kambarių užimtumas siekia 80 proc. ir daugiau. Iš sveikatos turizmo uždirbamos pajamos suteikia galimybę ligonių kasų finansuojamiems pacientams nemokamai skirti mankštą baseine, gydomojo purvo ir mineralinio vandens gydomąsias procedūras.

Be to, kasmet į savivaldybės biudžetą vien pagalvės mokesčio sumokame apie 35 tūkst. eurų. Pasisekė išsaugoti profesionalų 196 žmonių kolektyvą. Stengiamės ne tik mokėti teisingus atlyginimus, bet ir išlaikyti pozityvų mikroklimatą darbe, kad nebūtų bereikalingų įtampų, antraip jos persiduos mūsų ligoniams“,- pasakojo J.Tirvienė.

Šiemet „Versmėje“ vyks didžiausio gyvenamojo korpuso rekonstrukcija, kainuosianti 4,5 mln eurų. Ji bus vykdoma be Europos Sąjungos ar valstybės paramos, tik iš uždirbtų lėšų ir banko paskolos. Remonto metu sanatorija veiks, bus uždaromos tik atskiros pastato dalys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA