Mirė vienas žymiausių filologų Vytautas Ambrazas | Kas vyksta Kaune

Mirė vienas žymiausių filologų Vytautas Ambrazas

BNS 2018/02/25 14:13
lki.lt / P. Vasiliausko nuotr.

Lietuvių kalbos institutas pranešė, kad eidamas 88-us metus mirė vienas žymiausių istorinės lietuvių kalbos sintaksės tyrėjų, baltistas Vytautas Ambrazas. Profesorius šį pasaulį apleido penktadienį sostinėje.

Jis buvo vienas iš akademinės „Lietuvių kalbos gramatikos“ ir „Dabartinės lietuvių kalbos gramatikos“ autorių, taip pat lietuvių kalbos mokslinių gramatikų anglų ir rusų kalba sudarytojas, ilgametis Lietuvių kalbos instituto darbuotojas, buvęs Gramatikos skyriaus vadovas.

Lietuvos ir užsienio leidiniuose V. Ambrazas skelbė straipsnius ir studijas įvairiais istorinės sintaksės, dabartinės lietuvių kalbos, kalbos kultūros klausimais. Profesorius dirbo įvairiose redakcinėse kolegijose, buvo Lietuvos mokslo tarybos, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos narys, Milano kalbotyros draugijos narys korespondentas.

Profesorius gimė 1930 metais Kaune. 1947-1948 metais jis studijavo Vytauto Didžiojo universitete, 1952 metais baigė Vilniaus pedagoginį institutą, o 1980 metais tapo filologijos mokslų daktaru.

1998 metais V. Ambrazas apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu, taip pat jo veikla įvertinta Lietuvos valstybine, mokslo premijomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA