Kauno rašytojai išsirinko Vieno lito literatūrinės premijos laureatą | Kas vyksta Kaune

Kauno rašytojai išsirinko Vieno lito literatūrinės premijos laureatą

M. Kiaušaitės nuotr.

Jau ateinantį penktadienį, kovo 2 d., 17 val. Kauno menininkų namuose laikinosios sostinės rašytojai devynioliktą kartą kolegiškai įteiks Vieno lito literatūrinę premiją. Šiemet garbus apdovanojimas atiteks rašytojui Gediminui Jankui.

Dramaturgas, prozininkas, teatro kritikas, publicistas Gediminas Jankus kūrybinę veiklą pradėjo 1983–1990 m., dirbdamas Kauno ir Vilniaus valstybinių akademinių dramos teatrų literatūrinių dalių vedėju. Jau tada jis ėmė rašyti recenzijas apie spektaklius, to meto spaudoje skelbti interviu su žymiais teatro aktoriais ir režisieriais, analizavo jų kūrybinę veiklą. Rašytojas išleido ne vieną dramų, pjesių rinkinį (pirmoji knyga – „Amžinas keleivis“ (Vilnius: Vaga, 1989)), kai kuriuos veikalus žiūrovai išvyko teatro scenoje.

Nenuostabu, kad vienas originaliausių skaitytojus neseniai pasiekusio G. Jankaus novelių rinkinio „Rytoj“ bruožų, pasak knygos redaktoriaus poeto Roberto Keturakio – „teatrinės hipnozės“.

2017-ieji G. Jankui buvo išties kūrybiški – rašytojas ne tik išleido fantasmagoriškų novelių rinkinį „Rytoj“, palankiai įvertintą tiek skaitytojų, tiek kolegų bei kritikų, bet ir sukūrė roko operos „Priesaika“, skirtos pokario Laisvės kovotojų atminimui, libretą. Pasak R. Keturakio: „Autoriaus ilgas budėjimas prie būsimųjų savo kūrinių novelių knygoje „Rytoj“ atsivėrė įdomia, daugiasluoksne, talentingai sūkuriuojančia nuo magiškojo iki klasikinio, t. y. tobulo, realizmo proza. Nė vieno novelisto mūsų literatūroje kūryba nebuvo taip drąsiai, užkerimai persmelkta demoniškumo blykstelėjimais“.

O štai literatūros kritikas dr. Ramūnas Čičelis atranda sąsajų su klasika: „Jei žvelgtume į G. Jankaus novelių rinkinį pasaulio literatūros kontekste, artimiausias būtų rusų autorius Michailas Bulgakovas ir jo žymusis romanas „Meistras ir Margarita“. Suprantamas Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus tarybos pasirinkimas – Vieno lito premija skiriama prozininkui Gediminui Jankui už įtaigaus vaizduotės šėlsmo ir atpažįstamų realijų jungtis novelių rinkinyje „Rytoj“.

Vieno lito literatūrinė premija

Vieno lito literatūrinė premija teikiama nuo 1999 m., sumanytojas – ilgametis (1989 m. sausis – 2009 m. spalis) LRS Kauno skyriaus vadovas poetas Petras Palilionis. Į ją kandidatuoti gali įvairiausių žanrų, skirtingas temas analizuojantys ir įvairų patirties bagažą turintys Kauno rašytojai. Premija aprėpia platų Kauno literatūros lauką, todėl svarbiausiais kriterijais tampa kūrinių meninis lygis, originalumas, paveikumas.

Geriausios praėjusių metų knygos autorių diskutuodami išrenka LRS Kauno skyriaus tarybos nariai, taigi – patys rašytojai, kurie yra ne tik kompetentingi savo srities profesionalai, bet ir reikliausi skaitytojai.

Net ir Lietuvai įstojus į euro zoną Vieno lito premija kultūrinėje atmintyje išsaugo nacionalinės valiutos vardą, o laureatas viešame literatūros vakare apdovanojamas autoriniame skulptoriaus Stasio Žirgulio darbe įkurdinta 1 lito moneta, diplomu bei renginio rėmėjų piniginiu prizu.

Šiemet šventėje judesio impresijas pagal G. Jankaus noveles iš rinkinio „Rytoj“ parodys mimai Rita ir Marius Sekmokai, kolegą sveikins Vieno lito premijos laureatai. Vakaro vedėjai: Milda Kiaušaitė ir Vidmantas Elmiškis. Renginio rėmėjai: Skulptorius Stasys Žirgulis, „Volfas Engelman“, projektą iš dalies finansuoja Asociacija LATGA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA